Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Zupa z czerwonej soczewicy. Najlepsza !

Cześć ! Dziś podzielę się z Wami przepisem na najlepszą zupę z czerwonej soczewicy. Smak jest naprawdę zaskakujący. Kto nie lubi soczewicy, na pewno ją pokocha ! Dziś wersja z pomidorami, marchewką i świeżym imbirem w towarzystwie bardzo aromatycznych przypraw – kolendry, kuminu, kurkumy i cynamonu.

dsc_0513

Składniki (2 – 3 porcje):
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 duża marchewka
1 puszka rozdrobnionych pomidorów
1 l bulionu warzywnego
1,5 łyżki oliwy z oliwek
1,5 łyżki masła
3 cm kawałek imbiru
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki cynamonu
sól i świeżo zmielony pieprz
do dekoracji: uprażone na suchej patelni pestki dyni i słonecznika, świeża kolendra, grzanki

Wykonanie:
Przygotuj wszystkie składniki: Soczewicę przepłucz pod bieżącą wodą. Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, cebulę drobno posiekaj, imbir obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach, czosnek przeciśnij przez praskę.
W dużym rondelku rozgrzej oliwę z oliwek wraz z masłem. Dodaj cebulę i smaż do momentu aż zmięknie. Następnie dodaj czosnek i imbir, po minucie dodaj przyprawy: kolendrę, kurkumę, kumin i cynamon, smaż 1 minutę.
Czas na dodanie pomidorów, marchewki i soczewicy. Smaż przez kolejne 2 minuty, mieszając. Zalej bulionem, dopraw solą i pieprzem i gotuj przez około 40 minut.
Gdy zupa będzie miała idealną konsystencje – wyłóż na talerze. Udekoruj uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i słonecznika oraz świeżą kolendrą. Smacznego !

10 listopada 2016 Kategoria: Sezonowo, Wege, Zdrowo, Zupy komentarzy 7

Komentarze

  1. U Rudej na Talerzu napisał

    10 listopada 2016 o 08:29

    Ostatnio robiłam z zielonej. Lubię zupy z soczewicą, bo są sycące, wiec na taką pogodę jak znalazł 🙂

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      11 listopada 2016 o 08:25

      Muszę kupić zieloną bo mi się skończyła. Ja też kocham takie zupy. Poprawiają mi humor gdy za oknem szaro i deszczowo 🙂

      Odpowiedz
  2. Cukry Proste napisał

    10 listopada 2016 o 16:28

    Taka rozgrzewająca i pożywna zupa jest idealna na tę pogodę:)

    Odpowiedz
  3. Mada napisał

    10 listopada 2016 o 21:35

    strasznie lubię taką zupę, przeważnie przesadzę z kuminem i imbirem i trochę pali (dodaję też chilli) ale i tak zjadam ze smakiem! dodaję też często ugotowaną wcześniej cieciorkę bo czerwona soczewica zmienia się w papkę a ja lubię mieć jakieś grubsze dodatki w zupce:) jutro taką zrobię:) bez cieciorki ale za to z dodatkiem cukinii- też będzie pycha:)

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      11 listopada 2016 o 08:24

      Ja również dodaję ciecierzycę, uwielbiam ją 🙂 ! Ooo ! Zaintrygowała mnie ta wersja z cukinią. Muszę spróbować, bo czuję, że będzie pyszna !

      Odpowiedz
  4. Ania - Fabryka Pomysłów napisał

    11 listopada 2016 o 16:16

    wspaniała zupa na jesienne wieczory 🙂

    Odpowiedz
  5. laNika napisał

    11 listopada 2016 o 21:48

    Zupa idealna na jesień! Chętnie bym taką zjadła po powrocie z mroźnego spaceru 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl