Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Zupa z dyni i gruszek z tymiankiem, chipsem z jarmużu i słodkimi nerkowcami

Cześć ! Kilka dni temu Kuba z tymrazem.pl rzucił mi wyzwanie. Polegało ono na zrobieniu dania z 3 wybranych przez niego składników takich jak: dynia, jarmuż i orzechy. Można było wybrać 1 składnik lub wykorzystać wszystkie w swoim daniu. Postanowiłam nie iść na łatwiznę i wykorzystać wszystkie 3 składniki. Wszystkie są cudowne i wszystkie kocham. Tak oto powstała zupa z dyni i gruszek z tymiankiem, chipsem z jarmużu i słodkimi nerkowcami. Skusicie się na miseczkę 😉 ? Kuba dzięki za świetną zabawę !

DSC_1255

Składniki:
1 – 1,2 kg dyni
4 gruszki
750 ml – 1 l bulionu warzywnego
1 średnia cebula
1 łyżka oleju roślinnego
2 łyżki masła
suszony tymianek, sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, kurkuma
nasiona chia do dekoracji

Składniki na chipsy z jarmużu:
1 duża garść liści jarmużu
sól himalajska
świeżo zmielony pieprz
cynamon
oliwa z oliwek

Składniki na słodkie nerkowce:
garść orzechów nerkowca
2 płaskie łyżeczki brązowego cukru
2 łyżeczki wody

Wykonanie:
Przygotuj wszystkie składniki na zupę: cebulę pokrój w drobna kostkę. Obierz dynię, usuń środek z pestkami a miąższ pokrój na kawałki około 1 – 2 cm. Gruszki umyj, obierz, pozbądź się gniazd nasiennych, miąższ pokrój na mniejsze kawałki.
Zupa: W dużym rondlu rozgrzej olej roślinny wraz z masłem. Podsmaż cebulę do momentu aż się zeszkli. Następnie dodaj dynię, gruszki, bulion, dopraw suszonym tymiankiem, solą himalajską, świeżo zmielonym pieprzem i kurkumą. Rondel przykryj pokrywką, doprowadź do wrzenia i gotuj około 20 – 25 minut – aż dynia będzie miękka. Następnie zupę zblenduj partiami. W razie potrzeby – ponownie dopraw.
Chipsy z jarmużu: Liście jarmużu umyj i osusz. Oderwij twarde, grube włókna biegnące przez liście. Jarmuż umieść w misce, dodaj 1 – 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz i cynamon (ilość według uznania – ja dałam po dużej szczypcie).
Całość dokładnie wymieszaj. Jarmuż ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej zostawić małe odstępy, by liście na siebie nie nachodziły. Piecz w temperaturze 150 C przez koło 5 – 7 minut. Wiele zależy od piekarnika. Jarmuż musi być chrupiący.
Słodkie nerkowce: Rozgrzej patelnię bez tłuszczu. Dodaj orzechy, cukier i wodę. Często mieszaj aż cukier się rozpuści. Odstaw.
Zupę podgrzej, przelej do misek, udekoruj nerkowcami, nasionkami chia i chipsami z jarmużu.

Smacznego 🙂 !

DSC_1263

DSC_1212

1

DSC_0906

30 września 2015 Kategoria: Sezonowo, Wege, Zupy komentarzy 5

Komentarze

  1. Sprawdzona Kuchnia napisał

    30 września 2015 o 08:00

    Zupa dyniowa jesienią to podstawa, Twoja wersja zapowiada się fantastycznie, spróbuje :))) Zapraszam do mnie na zupa z dyniowa z miętą jest również bardzo ciekawa w smaku 🙂 Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  2. dżemdżus napisał

    30 września 2015 o 08:56

    Miseczka jak dla mnie 🙂

    Odpowiedz
  3. Agnieszka Wieczorek napisał

    30 września 2015 o 19:35

    Oj, zjadałabym taką zupę z apetytem! Świetne połączenie smaków 🙂

    Odpowiedz
  4. alezakwas napisał

    30 września 2015 o 20:17

    Świetna zupa. Bardzo dobry i przepysznie się zapowiadający pomysł z gruszkami. Aż chce się mieszać w garnkach w środku nocy z takim pomysłem!

    Odpowiedz
  5. Magda C. napisał

    5 października 2015 o 17:18

    Pyszna zupka 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl