Cześć ! Kilka dni temu Kuba z tymrazem.pl rzucił mi wyzwanie. Polegało ono na zrobieniu dania z 3 wybranych przez niego składników takich jak: dynia, jarmuż i orzechy. Można było wybrać 1 składnik lub wykorzystać wszystkie w swoim daniu. Postanowiłam nie iść na łatwiznę i wykorzystać wszystkie 3 składniki. Wszystkie są cudowne i wszystkie kocham. Tak oto powstała zupa z dyni i gruszek z tymiankiem, chipsem z jarmużu i słodkimi nerkowcami. Skusicie się na miseczkę 😉 ? Kuba dzięki za świetną zabawę !
Składniki:
1 – 1,2 kg dyni
4 gruszki
750 ml – 1 l bulionu warzywnego
1 średnia cebula
1 łyżka oleju roślinnego
2 łyżki masła
suszony tymianek, sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, kurkuma
nasiona chia do dekoracji
Składniki na chipsy z jarmużu:
1 duża garść liści jarmużu
sól himalajska
świeżo zmielony pieprz
cynamon
oliwa z oliwek
Składniki na słodkie nerkowce:
garść orzechów nerkowca
2 płaskie łyżeczki brązowego cukru
2 łyżeczki wody
Wykonanie:
Przygotuj wszystkie składniki na zupę: cebulę pokrój w drobna kostkę. Obierz dynię, usuń środek z pestkami a miąższ pokrój na kawałki około 1 – 2 cm. Gruszki umyj, obierz, pozbądź się gniazd nasiennych, miąższ pokrój na mniejsze kawałki.
Zupa: W dużym rondlu rozgrzej olej roślinny wraz z masłem. Podsmaż cebulę do momentu aż się zeszkli. Następnie dodaj dynię, gruszki, bulion, dopraw suszonym tymiankiem, solą himalajską, świeżo zmielonym pieprzem i kurkumą. Rondel przykryj pokrywką, doprowadź do wrzenia i gotuj około 20 – 25 minut – aż dynia będzie miękka. Następnie zupę zblenduj partiami. W razie potrzeby – ponownie dopraw.
Chipsy z jarmużu: Liście jarmużu umyj i osusz. Oderwij twarde, grube włókna biegnące przez liście. Jarmuż umieść w misce, dodaj 1 – 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz i cynamon (ilość według uznania – ja dałam po dużej szczypcie).
Całość dokładnie wymieszaj. Jarmuż ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej zostawić małe odstępy, by liście na siebie nie nachodziły. Piecz w temperaturze 150 C przez koło 5 – 7 minut. Wiele zależy od piekarnika. Jarmuż musi być chrupiący.
Słodkie nerkowce: Rozgrzej patelnię bez tłuszczu. Dodaj orzechy, cukier i wodę. Często mieszaj aż cukier się rozpuści. Odstaw.
Zupę podgrzej, przelej do misek, udekoruj nerkowcami, nasionkami chia i chipsami z jarmużu.
Smacznego 🙂 !
Sprawdzona Kuchnia napisał
Zupa dyniowa jesienią to podstawa, Twoja wersja zapowiada się fantastycznie, spróbuje :))) Zapraszam do mnie na zupa z dyniowa z miętą jest również bardzo ciekawa w smaku 🙂 Pozdrawiam.
dżemdżus napisał
Miseczka jak dla mnie 🙂
Agnieszka Wieczorek napisał
Oj, zjadałabym taką zupę z apetytem! Świetne połączenie smaków 🙂
alezakwas napisał
Świetna zupa. Bardzo dobry i przepysznie się zapowiadający pomysł z gruszkami. Aż chce się mieszać w garnkach w środku nocy z takim pomysłem!
Magda C. napisał
Pyszna zupka 🙂