Cześć! Dziś podzielę się z Wami przepisem na pyszną, słoneczną zupę z żółtej soczewicy z mleczkiem kokosowym i świeżą kurkumą. Rozgrzewająca, ciesząca oko gdy za oknem szaro. Ulubioną o tej porze roku. Spróbujcie koniecznie!
Składniki (4 porcje):
2/3 szklanki żółtej soczewicy
1 puszka mleka kokosowe
1 korzeń kurkumy
2 – 4 ząbki czosnku
1 średnia cebula
2 średnie marchewki
olej kokosowy do smażenia (lub inny olej roślinny)
1 litr wody
sól, świeżo zmielony pieprz
do dekoracji: świeża kolendra, płatki kokosowe
Wykonanie:
Przygotuj składniki: Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Korzeń kurkumy obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę, smaż do momentu aż zmięknie. Dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę. Następnie dodaj kurkumę i smaż kolejną minutę. Dodaj marchew i soczewicę. Dolej wodę. Gotuj pod przykryciem do momentu aż marchew i soczewica zmiękną – około 20 minut. Dodaj mleczko kokosowe, dopraw świeżo zmielonym pieprzem i solą. Zupę odstaw do przestygnięcia następnie zblenduj (ja zblendowałam częściowo).
Zupę wyłóż do miseczek. Udekoruj świeżą kolendrą i płatkami kokosowymi.
Smacznego!
🙂 Kolor wspaniały, ale aromat to musiał być obłędny 🙂 Kurkumy ostatnio używam do tak zwanego złotego mleka, ale rzeczywiście do zupki się nada 🙂 Mega rozgrzeje po spacerze z córką 😉
O złotym mleku słyszałam ale jeszcze go nie robiłam. Chyba czas spróbować! 🙂
Teraz ciężki czas pod względem przeziębień więc kurkuma wskazana jak najczęściej! 🙂