Cześć! Lubicie placuszki? Ja je uwielbiam! Ostatnio dużo z nimi eksperymentuję i wyczarowałam żytnie placuszki z ricottą i malinami. Nie są zbyt słodkie, nie chciałam dodawać za dużo cukru. Jeśli wolicie słodszą wersję – zjedzcie je z syropem klonowym i owocami.
Składniki (3-4 porcje):
2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
4 płaskie łyżeczki cukru
szczypta soli
1 łyżka ekstraktu waniliowego
125 g malin
2 jajka
1 szklanka mleka
125 g sera ricotta
olej roślinny do smażenia
+ dodatkowo do podania: jogurt naturalny, syrop klonowy
Wykonanie:
Przygotuj 2 miski. W jednej wymieszaj składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier i sól. W drugiej: mleko, jajka, ekstrakt z wanilii i ricottę.
Gdy składniki mokre będą dobrze połączone, dodaj je do suchych i wymieszaj. Dodaj maliny, ponownie wymieszaj.
Na dużej patelni rozgrzej olej roślinny. Dodawaj po łyżce ciasta i smaż około 3 minut. Następnie odwróć na drugą stronę. Podawaj z ulubionymi sezonowymi owocami, syropem klonowym i jogurtem naturalnym.
Smacznego!
Ania - Fabryka Pomysłów napisał
super placuszki 🙂 takie śniadania to ja bardzo lubię 🙂