Cześć! Dziś trzeci wpis z serii rodzinnych obiadów. Co powiecie na muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem? Całość zapieczona w domowym sosie pomidorowym z ziołami prowansalskimi Kamis. To obiad, który zasmakuje całej rodzinie. Przygotowuję go często dla znajomych i mojej rodziny. Każdy jest zachwycony! Koniecznie musicie wypróbować ten przepis! 🙂
Składniki (3-4 porcje):
20 – 24 muszli makaronowych – conchiglioni
Sos pomidorowy:
1 duża żółta cebula
2 – 3 ząbki czosnku
500 g passaty
zioła prowansalskie Kamis w dużym opakowaniu
sól, pieprz, suszony tymianek, słodka i ostra papryka mielona, 1,5 łyżeczki cukru
oliwa z oliwek + czubata łyżka masła
Nadzienie:
1 duża pojedyncza pierść z kurczaka
1 mała cukinia
150 g kremowego serka twarogowego do smarowania chleba
1/2 szklanki tartego grana padano
sól, pieprz, suszony tymianek
oliwa z oliwek + 1 czubata łyżka masła
2 – 3 ząbki czosnku
1 średnia cebula
Do posypania na końcu:
tarty ser mozzarella
tarty ser grana padano
Wykonanie:
Zacznij od przygotowania sosu. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek drobno posiejaj.
W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek z masłem i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę. Następnie dodaj passatę, dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, tymiankiem, słodką i ostrą papryką oraz cukrem. Całość gotuj na średnim ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby – ponownie dopraw. Odstaw do przestygnięcia.
Makaron ugotuj al dente.
Czas na nadzienie. Czosnek drobno posiekaj, cebulę pokrój w drobną kostkę. Pierś z kurczaka pokrój w małą kostkę. Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek z masłem i podsmaż na niej kurczaka. Dopraw go solą, pieprzem i tymiankiem, obsmaż dokładnie z każdej strony do zmiany koloru. Dodaj cebulę i smaż do momentu aż zmięknie, dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę. Następnie dodaj cukinię i smaż jeszcze około 3 – 4 minut. Odstaw do przestygnięcia.
Kurczaka przełóż do miski, dodaj kremowy serek i drobno starty ser grana padano. Dokładnie wymieszaj.
Muszle nadziej.
Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmaruj sos pomidorowy. Na wierzchu ułóż nadziane muszle. Posyp grana padano i mozzarellą. Zapiekaj przez około 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C.
Smacznego !
Smakowite danie, narobiłaś mi na takie wielkiej ochoty:)
Dziękuję ślicznie! I o to chodziło! :))
A ja mam pytanko gdzie można dostać ten ser grana padano?
Praktycznie w każdym markecie. Ja najczęściej kupuję w Lidlu. Ostatnio kupiłam np w Tesco 🙂
Jutro u mnie to będzie na obiad ☺
Super! Koniecznie daj znać jak smakowało! Pozdrawiam 😊
A ta passata to co to takiego? Gdzie mogę kupić ?
Passata to inaczej przecier pomidorowy. Kupisz ją w każdym markecie. Znajdziesz ją zwykle obok pomidorów w puszce. Tak naprawdę możesz też użyć pomidorów w puszce i je zblendować. Mogą być też świeże pomidory zblendowane 🙂
Zrobiłam dziś na obiad i sama zjadłam połowe tak mi smakowało 😀
Jak miło to czytać! PS. Potwierdzam – muszle są tak pyszne, że ciężko się od nich oderwać!
Niedługo będę robić ponownie, żeby dać szansę spróbować pozostałym osobom w domu haha. Z chęcią będę obserwować dalej w poszukiwaniu kolejnych pyszności 😉
Hahaha! Ojjj tak! To przepis wart powtórzenia! Bardzo dziękuję za Twoje komentarze i miłe słowa. Jest mi bardzo, bardzo, bardzo miło! Pozdrawiam Cię ciepło! 🙂
Mam pytanko a jaki pani serek twarogowy dodaje ?:)
Najczęściej używam serka 'mój ulubiony’. Może być też inny kremowy serek np 'bieluch’. Pozdrawiam serdecznie 🙂
O jezusku, właśnie jestem w trakcie robienia i to bedzie takie pyszne, że zabrakło mi farszu do nadziewania muszli 😀 taki pyszny był, że za dużo wyjadłam. Ten farsz będzie mi też służył jako wiele innych wariacji, bo jest przeboski!!! serek kremowy i parmezan robią robotę!!! Robię dla męża na urodziny, ale chyba zjem sama wszystko 😀 pozdrawiam!!
Dziękuję bardzo za ten komentarz. Aż się uśmiechnęłam pod nosem bo doskonale to znam. Zawsze wyjadam ten farsz a później mam za mało do nadziania 😀 Mam nadzieję, że mąż miał okazję spróbować i mu smakowało? Olu narobiłaś mi takiej ochoty, że jutro na obiad zrobię te muszle! 🙂
Jaki Pani serek dodała jeśli mogę wiedzieć? Jakiej firmy?
Najczęściej używam serka „mój ulubiony” 🙂
To jest tak niesamowity przepis! Robię go kolejny raz i zawsze wychodzi. Te muszle są pyszne!
Dziękuję ślicznie! Pozdrawiam 🙂
Kremowy serek ? Co Pani poleca? Bardzo lubię cukinię , przepis intrygujący!
Najczęściej używam serka 'mój ulubiony’. Może być też inny kremowy serek np 'bieluch’. Polecam wypróbować. Na pewno Pani zasmakuje 🙂
To był najlepszy obiad jaki w życiu jadłam. Dziękuję za ten cudowny przepis 🙂
Ojej dziękuję za te słowa! Jest mi tak miło, że nie wiem co powiedzieć. Bardzo dziękuję, bardzo! I cieszę się, że muszle smakowały 🙂 Ps. Ja też je uwielbiam!
Dziś zrobiłam to danie i wymagający mąż, który nie lubi cukinii bardzo chwalił i zjadł duża porcje 😀 także bardzo dziękuję, zaryzykowalam z nowym przepisem i było warto!
Dziękuję pięknie za Twój komentarz. Nawet nie wiesz jak bardzo mnie ucieszył! Super, że mąż akceptuje cukinię w tej formie – w sumie to się nie dziwię bo muszle są pyszne! Może przekona się także do innych przepisów z wykorzystaniem cukinii? Warto próbować. Dziękuję i pozdrawiam 🙂
Danie jest przepyszne napewno częściej zagości na naszym stole. A już jutro na przyjęciu mojego syna. Pycha
Dziękuję pięknie za komentarz! Bardzo mi miło, Pozdrawiam ciepło i życzę wszystkiego najlepszego dla syna! 🙂
Witam, czy muszle można zastąpić jakimś innym makaronem np. Canelloni, bo nie mogę nigdzie takich znaleźć
Tak, jak najbadziej. Cannelloni też się tu dobrze sprawdzi. Duże muszle kupuję najczęściej w Lidlu lub Carrefourze 😊