Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym

Cześć! Dziś trzeci wpis z serii rodzinnych obiadów. Co powiecie na muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem? Całość zapieczona w domowym sosie pomidorowym z ziołami prowansalskimi Kamis. To obiad, który zasmakuje całej rodzinie. Przygotowuję go często dla znajomych i mojej rodziny. Każdy jest zachwycony! Koniecznie musicie wypróbować ten przepis! 🙂

Składniki (3-4 porcje):

20 – 24 muszli makaronowych – conchiglioni

Sos pomidorowy:
1 duża żółta cebula
2 – 3 ząbki czosnku
500 g passaty
zioła prowansalskie Kamis w dużym opakowaniu
sól, pieprz, suszony tymianek, słodka i ostra papryka mielona, 1,5 łyżeczki cukru
oliwa z oliwek + czubata łyżka masła

Nadzienie:
1 duża pojedyncza pierść z kurczaka
1 mała cukinia
150 g kremowego serka twarogowego do smarowania chleba
1/2 szklanki tartego grana padano
sól, pieprz, suszony tymianek
oliwa z oliwek + 1 czubata łyżka masła
2 – 3 ząbki czosnku
1 średnia cebula

Do posypania na końcu:
tarty ser mozzarella
tarty ser grana padano

Wykonanie:

Zacznij od przygotowania sosu. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek drobno posiejaj.
W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek z masłem i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę. Następnie dodaj passatę, dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, tymiankiem, słodką i ostrą papryką oraz cukrem. Całość gotuj na średnim ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby – ponownie dopraw. Odstaw do przestygnięcia.

Makaron ugotuj al dente.

Czas na nadzienie. Czosnek drobno posiekaj, cebulę pokrój w drobną kostkę. Pierś z kurczaka pokrój w małą kostkę. Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek z masłem i podsmaż na niej kurczaka. Dopraw go solą, pieprzem i tymiankiem, obsmaż dokładnie z każdej strony do zmiany koloru. Dodaj cebulę i smaż do momentu aż zmięknie, dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę. Następnie dodaj cukinię i smaż jeszcze około 3 – 4 minut. Odstaw do przestygnięcia.
Kurczaka przełóż do miski, dodaj kremowy serek i drobno starty ser grana padano. Dokładnie wymieszaj.

Muszle nadziej.

Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmaruj sos pomidorowy. Na wierzchu ułóż nadziane muszle. Posyp grana padano i mozzarellą. Zapiekaj przez około 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C.

Smacznego !

30 lipca 2018 Kategoria: Drugie dania, Makarony, Rodzinne obiady komentarzy 28

Komentarze

  1. Ewa napisał

    30 lipca 2018 o 08:45

    Smakowite danie, narobiłaś mi na takie wielkiej ochoty:)

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      30 lipca 2018 o 08:48

      Dziękuję ślicznie! I o to chodziło! :))

      Odpowiedz
  2. IMUSIA napisał

    30 lipca 2018 o 10:27

    A ja mam pytanko gdzie można dostać ten ser grana padano?

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      30 lipca 2018 o 11:02

      Praktycznie w każdym markecie. Ja najczęściej kupuję w Lidlu. Ostatnio kupiłam np w Tesco 🙂

      Odpowiedz
  3. Haki napisał

    30 lipca 2018 o 13:26

    Jutro u mnie to będzie na obiad ☺

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      30 lipca 2018 o 13:46

      Super! Koniecznie daj znać jak smakowało! Pozdrawiam 😊

      Odpowiedz
  4. aneta napisał

    30 lipca 2018 o 15:55

    A ta passata to co to takiego? Gdzie mogę kupić ?

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      30 lipca 2018 o 16:34

      Passata to inaczej przecier pomidorowy. Kupisz ją w każdym markecie. Znajdziesz ją zwykle obok pomidorów w puszce. Tak naprawdę możesz też użyć pomidorów w puszce i je zblendować. Mogą być też świeże pomidory zblendowane 🙂

      Odpowiedz
  5. Tatiana napisał

    30 lipca 2018 o 17:04

    Zrobiłam dziś na obiad i sama zjadłam połowe tak mi smakowało 😀

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      30 lipca 2018 o 18:44

      Jak miło to czytać! PS. Potwierdzam – muszle są tak pyszne, że ciężko się od nich oderwać!

      Odpowiedz
      • Tatiana napisał

        30 lipca 2018 o 21:13

        Niedługo będę robić ponownie, żeby dać szansę spróbować pozostałym osobom w domu haha. Z chęcią będę obserwować dalej w poszukiwaniu kolejnych pyszności 😉

        Odpowiedz
        • Moja pasja smaku napisał

          30 lipca 2018 o 21:16

          Hahaha! Ojjj tak! To przepis wart powtórzenia! Bardzo dziękuję za Twoje komentarze i miłe słowa. Jest mi bardzo, bardzo, bardzo miło! Pozdrawiam Cię ciepło! 🙂

          Odpowiedz
    • Martyna napisał

      17 stycznia 2023 o 22:08

      Mam pytanko a jaki pani serek twarogowy dodaje ?:)

      Odpowiedz
      • Moja pasja smaku napisał

        18 stycznia 2023 o 17:41

        Najczęściej używam serka 'mój ulubiony’. Może być też inny kremowy serek np 'bieluch’. Pozdrawiam serdecznie 🙂

        Odpowiedz
  6. Ola napisał

    22 lutego 2019 o 14:02

    O jezusku, właśnie jestem w trakcie robienia i to bedzie takie pyszne, że zabrakło mi farszu do nadziewania muszli 😀 taki pyszny był, że za dużo wyjadłam. Ten farsz będzie mi też służył jako wiele innych wariacji, bo jest przeboski!!! serek kremowy i parmezan robią robotę!!! Robię dla męża na urodziny, ale chyba zjem sama wszystko 😀 pozdrawiam!!

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      24 lutego 2019 o 13:30

      Dziękuję bardzo za ten komentarz. Aż się uśmiechnęłam pod nosem bo doskonale to znam. Zawsze wyjadam ten farsz a później mam za mało do nadziania 😀 Mam nadzieję, że mąż miał okazję spróbować i mu smakowało? Olu narobiłaś mi takiej ochoty, że jutro na obiad zrobię te muszle! 🙂

      Odpowiedz
  7. Asia napisał

    25 lutego 2019 o 17:34

    Jaki Pani serek dodała jeśli mogę wiedzieć? Jakiej firmy?

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      25 lutego 2019 o 17:39

      Najczęściej używam serka „mój ulubiony” 🙂

      Odpowiedz
  8. Kasia napisał

    2 marca 2019 o 12:17

    To jest tak niesamowity przepis! Robię go kolejny raz i zawsze wychodzi. Te muszle są pyszne!

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      2 marca 2019 o 12:18

      Dziękuję ślicznie! Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  9. Aga napisał

    4 marca 2019 o 16:43

    Kremowy serek ? Co Pani poleca? Bardzo lubię cukinię , przepis intrygujący!

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      9 marca 2019 o 17:01

      Najczęściej używam serka 'mój ulubiony’. Może być też inny kremowy serek np 'bieluch’. Polecam wypróbować. Na pewno Pani zasmakuje 🙂

      Odpowiedz
  10. Lala napisał

    5 marca 2019 o 13:33

    To był najlepszy obiad jaki w życiu jadłam. Dziękuję za ten cudowny przepis 🙂

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      9 marca 2019 o 17:02

      Ojej dziękuję za te słowa! Jest mi tak miło, że nie wiem co powiedzieć. Bardzo dziękuję, bardzo! I cieszę się, że muszle smakowały 🙂 Ps. Ja też je uwielbiam!

      Odpowiedz
  11. Marzi napisał

    9 grudnia 2019 o 17:22

    Dziś zrobiłam to danie i wymagający mąż, który nie lubi cukinii bardzo chwalił i zjadł duża porcje 😀 także bardzo dziękuję, zaryzykowalam z nowym przepisem i było warto!

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      10 grudnia 2019 o 19:30

      Dziękuję pięknie za Twój komentarz. Nawet nie wiesz jak bardzo mnie ucieszył! Super, że mąż akceptuje cukinię w tej formie – w sumie to się nie dziwię bo muszle są pyszne! Może przekona się także do innych przepisów z wykorzystaniem cukinii? Warto próbować. Dziękuję i pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  12. Aga napisał

    2 października 2020 o 08:04

    Danie jest przepyszne napewno częściej zagości na naszym stole. A już jutro na przyjęciu mojego syna. Pycha

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      2 października 2020 o 11:47

      Dziękuję pięknie za komentarz! Bardzo mi miło, Pozdrawiam ciepło i życzę wszystkiego najlepszego dla syna! 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 138 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Aleksandra - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Anna - Pod Jabłonką. Prawdziwe domowe obiady w Łodzi.
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl