Cześć! Dziś trzeci wpis z serii rodzinnych obiadów. Co powiecie na muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem? Całość zapieczona w domowym sosie pomidorowym z ziołami prowansalskimi Kamis. To obiad, który zasmakuje całej rodzinie. Przygotowuję go często dla znajomych i mojej rodziny. Każdy jest zachwycony! Koniecznie musicie wypróbować ten przepis! 🙂
Składniki (3-4 porcje):
20 – 24 muszli makaronowych – conchiglioni
Sos pomidorowy:
1 duża żółta cebula
2 – 3 ząbki czosnku
500 g passaty
zioła prowansalskie Kamis w dużym opakowaniu
sól, pieprz, suszony tymianek, słodka i ostra papryka mielona, 1,5 łyżeczki cukru
oliwa z oliwek + czubata łyżka masła
Nadzienie:
1 duża pojedyncza pierść z kurczaka
1 mała cukinia
150 g kremowego serka twarogowego do smarowania chleba
1/2 szklanki tartego grana padano
sól, pieprz, suszony tymianek
oliwa z oliwek + 1 czubata łyżka masła
2 – 3 ząbki czosnku
1 średnia cebula
Do posypania na końcu:
tarty ser mozzarella
tarty ser grana padano
Wykonanie:
Zacznij od przygotowania sosu. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek drobno posiejaj.
W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek z masłem i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę. Następnie dodaj passatę, dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, tymiankiem, słodką i ostrą papryką oraz cukrem. Całość gotuj na średnim ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby – ponownie dopraw. Odstaw do przestygnięcia.
Makaron ugotuj al dente.
Czas na nadzienie. Czosnek drobno posiekaj, cebulę pokrój w drobną kostkę. Pierś z kurczaka pokrój w małą kostkę. Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek z masłem i podsmaż na niej kurczaka. Dopraw go solą, pieprzem i tymiankiem, obsmaż dokładnie z każdej strony do zmiany koloru. Dodaj cebulę i smaż do momentu aż zmięknie, dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę. Następnie dodaj cukinię i smaż jeszcze około 3 – 4 minut. Odstaw do przestygnięcia.
Kurczaka przełóż do miski, dodaj kremowy serek i drobno starty ser grana padano. Dokładnie wymieszaj.
Muszle nadziej.
Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmaruj sos pomidorowy. Na wierzchu ułóż nadziane muszle. Posyp grana padano i mozzarellą. Zapiekaj przez około 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C.
Smacznego !
Ewa napisał
Smakowite danie, narobiłaś mi na takie wielkiej ochoty:)
Moja pasja smaku napisał
Dziękuję ślicznie! I o to chodziło! :))
IMUSIA napisał
A ja mam pytanko gdzie można dostać ten ser grana padano?
Moja pasja smaku napisał
Praktycznie w każdym markecie. Ja najczęściej kupuję w Lidlu. Ostatnio kupiłam np w Tesco 🙂
Haki napisał
Jutro u mnie to będzie na obiad ☺
Moja pasja smaku napisał
Super! Koniecznie daj znać jak smakowało! Pozdrawiam 😊
aneta napisał
A ta passata to co to takiego? Gdzie mogę kupić ?
Moja pasja smaku napisał
Passata to inaczej przecier pomidorowy. Kupisz ją w każdym markecie. Znajdziesz ją zwykle obok pomidorów w puszce. Tak naprawdę możesz też użyć pomidorów w puszce i je zblendować. Mogą być też świeże pomidory zblendowane 🙂
Tatiana napisał
Zrobiłam dziś na obiad i sama zjadłam połowe tak mi smakowało 😀
Moja pasja smaku napisał
Jak miło to czytać! PS. Potwierdzam – muszle są tak pyszne, że ciężko się od nich oderwać!
Tatiana napisał
Niedługo będę robić ponownie, żeby dać szansę spróbować pozostałym osobom w domu haha. Z chęcią będę obserwować dalej w poszukiwaniu kolejnych pyszności 😉
Moja pasja smaku napisał
Hahaha! Ojjj tak! To przepis wart powtórzenia! Bardzo dziękuję za Twoje komentarze i miłe słowa. Jest mi bardzo, bardzo, bardzo miło! Pozdrawiam Cię ciepło! 🙂
Martyna napisał
Mam pytanko a jaki pani serek twarogowy dodaje ?:)
Moja pasja smaku napisał
Najczęściej używam serka 'mój ulubiony’. Może być też inny kremowy serek np 'bieluch’. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Ola napisał
O jezusku, właśnie jestem w trakcie robienia i to bedzie takie pyszne, że zabrakło mi farszu do nadziewania muszli 😀 taki pyszny był, że za dużo wyjadłam. Ten farsz będzie mi też służył jako wiele innych wariacji, bo jest przeboski!!! serek kremowy i parmezan robią robotę!!! Robię dla męża na urodziny, ale chyba zjem sama wszystko 😀 pozdrawiam!!
Moja pasja smaku napisał
Dziękuję bardzo za ten komentarz. Aż się uśmiechnęłam pod nosem bo doskonale to znam. Zawsze wyjadam ten farsz a później mam za mało do nadziania 😀 Mam nadzieję, że mąż miał okazję spróbować i mu smakowało? Olu narobiłaś mi takiej ochoty, że jutro na obiad zrobię te muszle! 🙂
Asia napisał
Jaki Pani serek dodała jeśli mogę wiedzieć? Jakiej firmy?
Moja pasja smaku napisał
Najczęściej używam serka „mój ulubiony” 🙂
Kasia napisał
To jest tak niesamowity przepis! Robię go kolejny raz i zawsze wychodzi. Te muszle są pyszne!
Moja pasja smaku napisał
Dziękuję ślicznie! Pozdrawiam 🙂
Aga napisał
Kremowy serek ? Co Pani poleca? Bardzo lubię cukinię , przepis intrygujący!
Moja pasja smaku napisał
Najczęściej używam serka 'mój ulubiony’. Może być też inny kremowy serek np 'bieluch’. Polecam wypróbować. Na pewno Pani zasmakuje 🙂
Lala napisał
To był najlepszy obiad jaki w życiu jadłam. Dziękuję za ten cudowny przepis 🙂
Moja pasja smaku napisał
Ojej dziękuję za te słowa! Jest mi tak miło, że nie wiem co powiedzieć. Bardzo dziękuję, bardzo! I cieszę się, że muszle smakowały 🙂 Ps. Ja też je uwielbiam!
Marzi napisał
Dziś zrobiłam to danie i wymagający mąż, który nie lubi cukinii bardzo chwalił i zjadł duża porcje 😀 także bardzo dziękuję, zaryzykowalam z nowym przepisem i było warto!
Moja pasja smaku napisał
Dziękuję pięknie za Twój komentarz. Nawet nie wiesz jak bardzo mnie ucieszył! Super, że mąż akceptuje cukinię w tej formie – w sumie to się nie dziwię bo muszle są pyszne! Może przekona się także do innych przepisów z wykorzystaniem cukinii? Warto próbować. Dziękuję i pozdrawiam 🙂
Aga napisał
Danie jest przepyszne napewno częściej zagości na naszym stole. A już jutro na przyjęciu mojego syna. Pycha
Moja pasja smaku napisał
Dziękuję pięknie za komentarz! Bardzo mi miło, Pozdrawiam ciepło i życzę wszystkiego najlepszego dla syna! 🙂
Aneta napisał
Witam, czy muszle można zastąpić jakimś innym makaronem np. Canelloni, bo nie mogę nigdzie takich znaleźć
Moja pasja smaku napisał
Tak, jak najbadziej. Cannelloni też się tu dobrze sprawdzi. Duże muszle kupuję najczęściej w Lidlu lub Carrefourze 😊