Cześć! Dzisiaj zapraszam Was na jedno z moich ulubionych dań z dynią – risotto z kurczakiem, dynią i gorgonzolą. Pokochacie to danie!
Pamiętaj:
Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli.
Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego.
Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu.
Składniki (2 porcje):
1 pierś z kurczaka
1 szklanka dyni pokrojonej w bardzo drobną kostkę (waga po obraniu: 200 g)
60-70 g gorgonzoli
2/3 szklanki ryżu arborio
1/2 szklanki białego wina
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
około 600 ml bulionu warzywnego
1 oliwa oliwy z oliwek + 2 łyżki masła
2 łyżki zimnego masła
3 łyżki tartego parmezanu / grana padano + odrobina do posypania dania
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz, 1/2 łyżeczki kurkumy
Przygotuj składniki: Pierś z kurczaka pokrój w kostkę. Kawałek dyni obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę. Czosnek drobno posiekaj, cebulę pokrój w drobną kostkę.
W rondelku podgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek i 1 łyżkę masła, dodaj cebulę, smaż kilka minut – do momentu aż zmięknie. Dodaj kurczaka i obsmaż go z każdej strony, dopraw odrobiną soli, pieprzem i kurkumą. Następnie dodaj dynię i czosnek, smaż przez minutę. W razie potrzeby dodaj łyżkę masła bądź łyżkę oliwy z oliwek.
Dodaj komentarz