Cześć. Kupiłam ostatnio mąkę kokosową. Pierwszym pomysłem na jej wykorzystanie, były placuszki. Wyszły idealnie ! A Wy co robicie z mąki kokosowej ? Szukam inspiracji 🙂
Składniki (11 placuszków = 2 porcje):
4 jajka
4 łyżki mleka
3 łyżki ciekłego oleju kokosowego
4 łyżki mąki kokosowej
1 łyżka cukru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
+ dodatkowo: syrop klonowy, świeże owoce sezonowe
+ do smażenia: olej kokosowy (lub inny olej roślinny do smażenia)
Wykonanie:
Przygotuj 2 miski. W jednej ubij jajka, mleko i rozpuszczony olej kokosowy. W drugiej – połącz ze sobą mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
Suche składniki dodaj do mokrych. Całość zmiksuj do połączenia się składników i pozbycia grudek.
Na patelni rozgrzej olej kokosowy (lub inny olej roślinny do smażenia). Masę nakładaj łyżką do lodów (lub małą miarką, by powstały podobnej wielkości placuszki) na rozgrzaną patelnię.
Smaż 3 – 4 minuty aż na wierzchu pojawią się pęcherzyki, odwróć na drugą stronę i smaż jeszcze około 1 -2 minut.
Podawaj z ulubionymi składnikami – syropem klonowym, świeżymi owocami sezonowymi.
mojamalakuchnia napisał
z syropem klonowym – niebo w ustach : )
Moja pasja smaku napisał
Ojjj TAK !
Ania - Fabryka Pomysłów napisał
póki co nie używałam jeszcze mąki kokosowej, przymierzam się do kasztanowej powoli 🙂
Moja pasja smaku napisał
Ja też się powoli przymierzam do kasztanowej 😀
Hrabina w kuchni napisał
Placuszki w pysznym wydaniu 🙂
judik napisał
Poproszę dużą porcję 🙂
magdaro napisał
Czy mąkę kokosową można zastąpić np. ryżową?
Pozdrawiam
Moja pasja smaku napisał
Jasne. Sama czasem robię placuszki z ryżowej 🙂
Koniecznie daj znać jak smakowały.
Pozdrawiam !
U Rudej na Talerzu napisał
Uwielbiam takie placuszki 🙂 Jeszcze polane syropem klonowym, z tym rzewnym aromatem – pyyycha :}
Angie napisał
O taaak, bardzo lubię<3