Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Aromatyczna zupa z czerwonej soczewicy z kaszą pęczak, batatem, pomidorami i porem

Cześć ! Aromatyczne potrawy, gorąca, rozgrzewająca zupa. Tylko tego potrzebuję do szczęścia, gdy za oknem zimno. To moje zimowe comfort food. Na pewno macie coś takiego. Zdradźcie proszę czym sobie poprawiacie humor, gdy za oknem szaro, deszczowo i zimno ?

dsc_0400

Składniki (6 porcji):
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
1/3 szklanki kaszy pęczak
1 batat (mój około 760 g)
1 duża czerwona cebula
1 średni por – biała część
3 ząbki czosnku
1 puszka rozdrobnionych pomidorów
1,5 l bulionu warzywnego
1,5 łyżki oliwy z oliwek
1,5 łyżki masła
5 cm kawałek imbiru (można dać mniej, ja bardzo lubię imbir:))
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki cynamonu
sól i świeżo zmielony pieprz
do dekoracji: natka pietruszki lub kolendra

Wykonanie:
Przygotuj wszystkie składniki: Soczewicę i pęczak przepłucz pod bieżącą wodą. Cebulę drobno posiekaj, imbir obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach, czosnek drobno posiekaj. Batata obierz i pokrój w większą kostkę. Łodygę pora przekrój na pół i pokrój w półplasterki.
W dużym rondelku rozgrzej oliwę z oliwek wraz z masłem. Dodaj cebulę i pora, smaż do momentu aż zmiękną. Następnie dodaj czosnek i imbir, po minucie dodaj przyprawy: kolendrę, kurkumę, kumin i cynamon, smaż 1 minutę.
Czas na dodanie pomidorów, soczewicy, batatów i kaszy. Smaż przez kolejne 2 minuty, mieszając. Zalej bulionem, dopraw solą i pieprzem i gotuj przez około 40 minut.
Gdy zupa będzie miała idealną konsystencje – wyłóż na talerze. Udekoruj natką pietruszki lub kolendrą. Smacznego !

dsc_0405

20 grudnia 2016 Kategoria: Kasza, Sezonowo, Wege, Zdrowo, Zupy komentarzy 7

Komentarze

  1. Arkadiusz napisał

    20 grudnia 2016 o 09:43

    Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie 🙂

    Odpowiedz
  2. U Rudej na Talerzu napisał

    20 grudnia 2016 o 18:50

    Jak dla mnie to ciekawe połączenie składników, bo ja jakoś nigdy nie łącze kaszy z soczewica, ani batatami. Tym bardziej chętnie bym tego przepisu spróbowała, zwłaszcza, ze za zupa z soczewicy przepadam 🙂

    Odpowiedz
  3. Ania napisał

    21 grudnia 2016 o 15:00

    A bataty kiedy dodajemy?

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      21 grudnia 2016 o 19:15

      Zjadłam bataty, dziękuję za cynk 🙂 Już poprawiłam. Bataty dodajemy razem z pomidorami, soczewicą i kaszą.

      Odpowiedz
  4. Ania - Fabryka Pomysłów napisał

    26 grudnia 2016 o 21:25

    super pomysł na zupę, która jest treściwa 🙂

    Odpowiedz
  5. DomologiaStosowana.PL napisał

    13 lipca 2020 o 10:57

    Ta zupa jest naprawdę aromatyczna! Zapach roznosi się po całym domu! Mniam!

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      25 lipca 2020 o 11:24

      Aż się sama zrobiłam głodna! Dziękuję :))

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 138 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Aleksandra - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Anna - Pod Jabłonką. Prawdziwe domowe obiady w Łodzi.
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl