Cześć ! Aromatyczne potrawy, gorąca, rozgrzewająca zupa. Tylko tego potrzebuję do szczęścia, gdy za oknem zimno. To moje zimowe comfort food. Na pewno macie coś takiego. Zdradźcie proszę czym sobie poprawiacie humor, gdy za oknem szaro, deszczowo i zimno ?
Składniki (6 porcji):
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
1/3 szklanki kaszy pęczak
1 batat (mój około 760 g)
1 duża czerwona cebula
1 średni por – biała część
3 ząbki czosnku
1 puszka rozdrobnionych pomidorów
1,5 l bulionu warzywnego
1,5 łyżki oliwy z oliwek
1,5 łyżki masła
5 cm kawałek imbiru (można dać mniej, ja bardzo lubię imbir:))
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki cynamonu
sól i świeżo zmielony pieprz
do dekoracji: natka pietruszki lub kolendra
Wykonanie:
Przygotuj wszystkie składniki: Soczewicę i pęczak przepłucz pod bieżącą wodą. Cebulę drobno posiekaj, imbir obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach, czosnek drobno posiekaj. Batata obierz i pokrój w większą kostkę. Łodygę pora przekrój na pół i pokrój w półplasterki.
W dużym rondelku rozgrzej oliwę z oliwek wraz z masłem. Dodaj cebulę i pora, smaż do momentu aż zmiękną. Następnie dodaj czosnek i imbir, po minucie dodaj przyprawy: kolendrę, kurkumę, kumin i cynamon, smaż 1 minutę.
Czas na dodanie pomidorów, soczewicy, batatów i kaszy. Smaż przez kolejne 2 minuty, mieszając. Zalej bulionem, dopraw solą i pieprzem i gotuj przez około 40 minut.
Gdy zupa będzie miała idealną konsystencje – wyłóż na talerze. Udekoruj natką pietruszki lub kolendrą. Smacznego !
Arkadiusz napisał
Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie 🙂
U Rudej na Talerzu napisał
Jak dla mnie to ciekawe połączenie składników, bo ja jakoś nigdy nie łącze kaszy z soczewica, ani batatami. Tym bardziej chętnie bym tego przepisu spróbowała, zwłaszcza, ze za zupa z soczewicy przepadam 🙂
Ania napisał
A bataty kiedy dodajemy?
Moja pasja smaku napisał
Zjadłam bataty, dziękuję za cynk 🙂 Już poprawiłam. Bataty dodajemy razem z pomidorami, soczewicą i kaszą.
Ania - Fabryka Pomysłów napisał
super pomysł na zupę, która jest treściwa 🙂
DomologiaStosowana.PL napisał
Ta zupa jest naprawdę aromatyczna! Zapach roznosi się po całym domu! Mniam!
Moja pasja smaku napisał
Aż się sama zrobiłam głodna! Dziękuję :))