Cześć! Dziś inspiracja na szybki i pyszny obiad, który często przygotowuję. Składniki dowolnie modyfikuję, zawsze dodaję coś sezonowego. Można powiedzieć, że obiad robi się sam. Wystarczy kilka razy zamieszać. To jedno z tych dań, które można spakować w pudełko i zabrać ze sobą do pracy.
Uzależniłam się ostatnio od bobu u cukinii – niemal codziennie goszczą w moim menu. Musicie mi wybaczyć chwilową monotematyczność. 😀
Składniki (2 – 4 porcje):
1 saszetka (100 g) białej kaszy gryczanej
1 średnia cukinia
400 g bobu
1 duży por (450 – 500 g)
1 średnia cebula
3 – 4 ząbki czosnku
sól morska, świeżo zmielony pieprz, tymianek
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
oliwa z oliwek + masło
ser grana padano
Wykonanie:
Kaszę gotuj przez 15 minut w lekko osolonej wodzie, następnie ją odcedź.
Bób ugotuj w wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru. Posól pod koniec gotowania. Obierz ze skórki.
Cukinię umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek drobno posiekaj.
Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek i 2 łyżki masła, dodaj cebulę i pora, smaż do momentu aż zmięknie. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę. Dodaj cukinię, smaż 3 – 4 minuty mieszając. Dopraw je solą, pieprzem i tymiankiem. Dodaj kaszę i bób, smaż około 2 – 3 minut mieszając. W razie potrzeby – dopraw ponownie.
Kaszę wyłóż do miseczek, posyp posiekaną natką pietruszki i drobno startym serem grana padano.
Smacznego!
Amber napisał
Jaki pyszny wpis!
Smakuję.
Kobieta po 30 napisał
Rzeczywiście szybko 🙂 A czy pysznie? Trzeba by spróbować 😉
Marzena napisał
Wspaniałe danie, już mi smakuje 🙂
Madame Malonka napisał
Do bobu jeszcze się nie przekonałam, ale przepis zapowiada się na dobrą bazę do obiadu 🙂
Ania - Fabryka Pomysłów napisał
robię coś podobnego, jest pysznie! 🙂
Pati napisał
Wspaniałe połączenie. Idzie jesień, więc będzie bardziej „kaszowo”
Moja pasja smaku napisał
Kocham kasze <3
Dietetyk Na Walizkach napisał
Bardzo ciekawe połączenie jeśli chodzi o smak, ale również i o wartości odżywcze 🙂
Iga napisał
Czym można zastąpić kaszę gryczaną? Danie świetnie wygląda:), ale niestety po wielu latach jedzenia kaszy gryczanej dostałam na nią uczulenia:(
Moja pasja smaku napisał
Współczuję alergii na kaszę gryczaną. Szczerze mówiąc to moja ulubiona. Może inną kaszą? Może kuskus albo makaron?