3/4 szklanki cukru
Wykonanie:
1. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania – zacznij stopniowo dodawać cukier. Dalej ubijając – zacznij dodawać żółtko po żółtku.
2. W drugim naczyniu połącz ze sobą mąki, przesiej je, ostrożnie wmieszaj do masy z jajek i cukru. Możesz zrobić to łyżką lub też ułatwić sobie zadanie – i użyć miksera. Pamiętaj jednak o wolnych obrotach !
3. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia – boków tortownicy niczym nie smaruj. Ciasto przełóż do formy i piecz przez około 35 minut w 160 – 170 C. Każdy ma inny piekarnik więc warto co jakiś czas ciasto sprawdzić i piec do tak zwanego suchego patyczka.
Uwaga, teraz najbardziej stresujący etap 😉 :
4. Po upieczeniu – wyjmij gorące ciasto z piekarnika i upuść je w formie z wysokości – około 50 – 60 cm. Odstaw do ostygnięcia do uchylonego piekarnika.
5. Po całkowitym wystudzeniu – przekrój na 3 – 4 blaty.
Gotowe 🙂
skoro mówisz że ten najlepszy to sobie zapiszę i spróbuje upiec. Bo zawsze rezygnuje z tortów bo nie mam ochoty piec biszkoptu 🙂
Myszko polecam w 100 % ! Dzięki temu biszkoptowi przekonałam się do tortów, bo nigdy nie lubiłam ich robić. Zawsze zastępowałam tort innym ciastem. Wypróbuj i sama się przekonaj 🙂 !
Ps. Kupny biszkopt to sama chemia, polecam – zrób ten 😉 !
Biszkopt naprawdę wygląda idealnie! Nadaje się do wielu ciast, dlatego tak go uwielbiam 🙂
Słyszałam o tym przepisie na biszkopt, jednak nigdy nie miałam odwagi spróbować:) Ale do odważnych kuchnia należy! 🙂
Ojjj tak. Kiedyś trzeba zrobić ten krok do przodu, odważyć się zrobić coś innego 🙂
Upuścić?! aż zaryzykuję i zrobię jak napisałaś. Zawsze się obchodzę z biszkoptem jak z jajkiem i różnie to bywa…
Tak, spróbuj koniecznie 🙂 ! Ja upuściłam na blat ale możesz też na podłogę 🙂
Przy najbliższej okazji wypróbuj tę metodę. Gwarantuję, że się nie zawiedziesz! Wiele osób się nie zawiodło 😉
ja mam już swój przepis na biszkopt który dostałam od mamy i innego nie szukam 🙂
Odkryłam przepis na ten biszkopt w zeszłym roku i również uznaję go za idealny 🙂
Tak samo miałam opory przed upuszczeniem ciasta na podłogę i wiesz co zrobiłam? Położyłam na ziemi koc, haha. Ale wyszło perfekcyjnie, nic nie opadło, pięknie wyrośnięte ciasto, a piekłam pierwszy raz! 🙂
Dobry patent z tym kocem 🙂 ! Będę pamiętać następnym razem 😀
faktycznie, wyszedł idealnie, super!
Mam to samo, z początku ten przepis wydawał mi się dziwny ale po kilku przeczytanych recenzjach (bardzo pozytywnych) muszę wreszcie upiec ten biszkopt 🙂 A jakież to fajne kremy zastosowałaś w tym kawałku toru?
Polecam 🙂 !
Tort przełożyłam konfiturą jagodową. Biszkopt nasączyłam mieszanką soku z cytryny,wody i cukru.
Od dołu: biszkopt, konfitura jagodowa, biszkopt, bita śmietana, biszkopt 🙂
metoda z rzucaniem szokująca, rzadko robiłam biszkopty i nie jestem fachowcem w tej dziedzinie ale muszę spróbować skoro wygląda tak wspaniale…:)
Dobry biszkopt to jakieś 80% tortu. Wystarczy kremówka i gotowe!
Ja mam przepis rodzinny- na jedno jajko dwie łyżki mąki pszennej i dwie łyżki cukru…też prosty 😉
wygląda idealnie 🙂 gratulacje ! 🙂
O matko, jaki tort! Wygląda obłędnie i ta konfitura jagodowa! Kusisz, że aż ślinka leci… 🙂 Szkoda, że nie mam urodzin 😉
Chociaż jestem w pełni zadowolona ze swojego przepisu na biszkopt – z pewnością wypróbuję ten 😀
Skoro tak zachwalasz trzeba spróbować, a torcik bardzo apetyczie wygląda!
Niestety ja sama jeszcze nie znalazłam przepisu na biszkopt idealny, więc zachwycona Twoimi opiniami mam zamiar wypróbować. Ciekawa jestem bardzo, ale to bardzo 🙂 No mam nadzieję, że się i mnie uda
Pozdrawiam
I serdecznie zapraszam na konkurs u mnie kulinarny http://basinepichcenie.blox.pl/2013/09/KONKURS-Do-wygrania-rondel-Eala-o-wartosci-190zl.html
No kochana…jak malowany Ci wyszedł:)
Od dłuższego czasu tak piekę biszkopt.Jest idealny.Pozdrawiam Christopher
Wygląda pięknie:) muszę zachować ten przepis bo na pewno go wykorzystam. Upiec dobry biszkopt to wyzwanie:)
Świetny przepis, ekstra wskazówki! Muszę w końcu się odważyć!
Trzymam kciuki za Twój biszkopt! Warto się przełamać! 🙂