Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Biszkopt idealny (rzucany)

Po wielu próbach, testach odkryłam przepis na biszkopt idealny. To przepis, którym muszę się z Wami podzielić 🙂 ! Biszkopt pieczony bez proszku do pieczenia , jednak nie opadający. Nie ukrywam, iż miałam duże opory by „rzucić” biszkoptem po upieczeniu, jednak zaryzykowałam i było warto 🙂 ! Zakończyłam poszukiwanie innych przepisów, od dziś uznaję tylko ten 😉

Polecam !

 

Składniki na formę o średnicy 20 -22 cm (swój biszkopt robiłam w większej formie)
5 jajek (białka odzielone od żółtek)
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

3/4 szklanki cukru

Wykonanie:

1. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania – zacznij stopniowo dodawać cukier. Dalej ubijając – zacznij dodawać żółtko po żółtku.

2. W drugim naczyniu połącz ze sobą mąki, przesiej je, ostrożnie wmieszaj do masy z jajek i cukru. Możesz zrobić to łyżką lub też ułatwić sobie zadanie – i użyć miksera. Pamiętaj jednak o wolnych obrotach !

3. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia – boków tortownicy niczym nie smaruj. Ciasto przełóż do formy i piecz przez około 35 minut w 160 – 170 C. Każdy ma inny piekarnik więc warto co jakiś czas ciasto sprawdzić i piec do tak zwanego suchego patyczka.

Uwaga, teraz najbardziej stresujący etap 😉 :

4. Po upieczeniu – wyjmij gorące ciasto z piekarnika i upuść je w formie z wysokości – około 50 – 60 cm. Odstaw do ostygnięcia do uchylonego piekarnika.

5. Po całkowitym wystudzeniu – przekrój na 3 – 4 blaty.

Gotowe 🙂

 

26 września 2013 Kategoria: Krok po kroku : ciasta słone - ciasta słodkie - ciasta na makaron, Torty komentarzy 26

Komentarze

  1. Myszka napisał

    26 września 2013 o 18:39

    skoro mówisz że ten najlepszy to sobie zapiszę i spróbuje upiec. Bo zawsze rezygnuje z tortów bo nie mam ochoty piec biszkoptu 🙂

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      26 września 2013 o 18:52

      Myszko polecam w 100 % ! Dzięki temu biszkoptowi przekonałam się do tortów, bo nigdy nie lubiłam ich robić. Zawsze zastępowałam tort innym ciastem. Wypróbuj i sama się przekonaj 🙂 !

      Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      26 września 2013 o 18:52

      Ps. Kupny biszkopt to sama chemia, polecam – zrób ten 😉 !

      Odpowiedz
  2. Cathy napisał

    26 września 2013 o 18:42

    Biszkopt naprawdę wygląda idealnie! Nadaje się do wielu ciast, dlatego tak go uwielbiam 🙂

    Odpowiedz
  3. zakateksmaku napisał

    26 września 2013 o 18:44

    Słyszałam o tym przepisie na biszkopt, jednak nigdy nie miałam odwagi spróbować:) Ale do odważnych kuchnia należy! 🙂

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      26 września 2013 o 18:53

      Ojjj tak. Kiedyś trzeba zrobić ten krok do przodu, odważyć się zrobić coś innego 🙂

      Odpowiedz
  4. Małgorzata Kuchnia napisał

    26 września 2013 o 19:05

    Upuścić?! aż zaryzykuję i zrobię jak napisałaś. Zawsze się obchodzę z biszkoptem jak z jajkiem i różnie to bywa…

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      26 września 2013 o 19:07

      Tak, spróbuj koniecznie 🙂 ! Ja upuściłam na blat ale możesz też na podłogę 🙂
      Przy najbliższej okazji wypróbuj tę metodę. Gwarantuję, że się nie zawiedziesz! Wiele osób się nie zawiodło 😉

      Odpowiedz
  5. Marta napisał

    26 września 2013 o 19:13

    ja mam już swój przepis na biszkopt który dostałam od mamy i innego nie szukam 🙂

    Odpowiedz
  6. Barbarella napisał

    26 września 2013 o 22:40

    Odkryłam przepis na ten biszkopt w zeszłym roku i również uznaję go za idealny 🙂
    Tak samo miałam opory przed upuszczeniem ciasta na podłogę i wiesz co zrobiłam? Położyłam na ziemi koc, haha. Ale wyszło perfekcyjnie, nic nie opadło, pięknie wyrośnięte ciasto, a piekłam pierwszy raz! 🙂

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      27 września 2013 o 10:15

      Dobry patent z tym kocem 🙂 ! Będę pamiętać następnym razem 😀

      Odpowiedz
  7. Karmel napisał

    27 września 2013 o 06:58

    faktycznie, wyszedł idealnie, super!

    Odpowiedz
  8. Kasia napisał

    27 września 2013 o 07:29

    Mam to samo, z początku ten przepis wydawał mi się dziwny ale po kilku przeczytanych recenzjach (bardzo pozytywnych) muszę wreszcie upiec ten biszkopt 🙂 A jakież to fajne kremy zastosowałaś w tym kawałku toru?

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      27 września 2013 o 10:14

      Polecam 🙂 !
      Tort przełożyłam konfiturą jagodową. Biszkopt nasączyłam mieszanką soku z cytryny,wody i cukru.
      Od dołu: biszkopt, konfitura jagodowa, biszkopt, bita śmietana, biszkopt 🙂

      Odpowiedz
  9. eM Ka napisał

    27 września 2013 o 10:30

    metoda z rzucaniem szokująca, rzadko robiłam biszkopty i nie jestem fachowcem w tej dziedzinie ale muszę spróbować skoro wygląda tak wspaniale…:)

    Odpowiedz
  10. Andźka napisał

    27 września 2013 o 14:45

    Dobry biszkopt to jakieś 80% tortu. Wystarczy kremówka i gotowe!
    Ja mam przepis rodzinny- na jedno jajko dwie łyżki mąki pszennej i dwie łyżki cukru…też prosty 😉

    Odpowiedz
  11. Karolina napisał

    27 września 2013 o 15:33

    wygląda idealnie 🙂 gratulacje ! 🙂

    Odpowiedz
  12. Magda C. napisał

    27 września 2013 o 17:10

    O matko, jaki tort! Wygląda obłędnie i ta konfitura jagodowa! Kusisz, że aż ślinka leci… 🙂 Szkoda, że nie mam urodzin 😉

    Odpowiedz
  13. AandJ napisał

    28 września 2013 o 08:48

    Chociaż jestem w pełni zadowolona ze swojego przepisu na biszkopt – z pewnością wypróbuję ten 😀

    Odpowiedz
  14. zufik napisał

    28 września 2013 o 16:20

    Skoro tak zachwalasz trzeba spróbować, a torcik bardzo apetyczie wygląda!

    Odpowiedz
  15. basinepichcenie napisał

    28 września 2013 o 17:05

    Niestety ja sama jeszcze nie znalazłam przepisu na biszkopt idealny, więc zachwycona Twoimi opiniami mam zamiar wypróbować. Ciekawa jestem bardzo, ale to bardzo 🙂 No mam nadzieję, że się i mnie uda
    Pozdrawiam
    I serdecznie zapraszam na konkurs u mnie kulinarny http://basinepichcenie.blox.pl/2013/09/KONKURS-Do-wygrania-rondel-Eala-o-wartosci-190zl.html

    Odpowiedz
  16. Monika napisał

    28 września 2013 o 17:30

    No kochana…jak malowany Ci wyszedł:)

    Odpowiedz
  17. Christopher Konkel napisał

    29 września 2013 o 02:34

    Od dłuższego czasu tak piekę biszkopt.Jest idealny.Pozdrawiam Christopher

    Odpowiedz
  18. martawkuchni.blog.pl napisał

    3 października 2013 o 09:35

    Wygląda pięknie:) muszę zachować ten przepis bo na pewno go wykorzystam. Upiec dobry biszkopt to wyzwanie:)

    Odpowiedz
  19. TwojaRównowaga.PL napisał

    31 lipca 2020 o 04:59

    Świetny przepis, ekstra wskazówki! Muszę w końcu się odważyć!

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      1 sierpnia 2020 o 15:16

      Trzymam kciuki za Twój biszkopt! Warto się przełamać! 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 138 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Aleksandra - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Anna - Pod Jabłonką. Prawdziwe domowe obiady w Łodzi.
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl