Cześć! Dziś zapraszam Cię na pyszne śniadanie. Będzie to burrito śniadaniowe / tortilla śniadaniowa / wrap śniadaniowy z boczkiem, jajecznicą i salsą pomidorową. Łatwe w przygotowaniu, pyszne i sycące. Aż chce się wgryźć w zdjęcie!
Składniki (2 porcje):
2 pszenne tortille
1 jajko
masło
sól i świeżo zmielony pieprz
4 plasterki boczku
Salsa pomidorowa:
1 średni pomidor – ja użyłam czarnego pomidora odmiany kumato (tylko te smakują mi zimą)
1/2 średniej czerwonej cebuli
1 ząbek czosnku
1 – 2 łyżki posiekanych liści kolendry
sok z cytryny
sól, świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Boczek: Dobrze rozgrzej patelnię bez tłuszczu. Dodaj boczek i smaż z obu stron do momentu aż się zarumieni.
Jajecznica: Na patelni rozgrzej masło. Wbij jajko, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Smaż często mieszając do preferowanego stopnia ścięcia się jajka.
Salsa: Pomidora i cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek drobno posiekaj. Składniki umieść w miseczce, dodaj liście kolendry. Dopraw świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Na suchej patelni podgrzej placki tortilli. Nałóż boczek, porcję jajecznicy i salsy pomidorowej. Zwiń w zamknięty rulon.
Smacznego !
JM napisał
smaczne 🙂
Pani KoModa napisał
Pysznie to wygląda! 🙂
Kammage napisał
Ojej a ja głodna siedzę przed laptopem!
Zmuszasz mnie bym poszła do kuchni coś zjeść hah.
Uwielbiam takie buritto wrapy i wszystko co jest w naleśniku. 😉
Pozdrawiam♥
http://kammage12.blogspot.com/
Mada napisał
zakochałam się w burrito. Co prawda robiłam tylko raz i to wersję wegańską (też pyszna) ale przepadłam na dobre i w tym tygodniu też sobie zaserwuję, koniecznie z domowymi wrapami:)
Ania - Fabryka Pomysłów napisał
super pomysł na śniadanie 🙂 i można je również do pracy zabrać 🙂
KuchniaOdDwojga napisał
Pycha! Uwielbiamy takie „zawijane” śniadania i przekąski 🙂
Olaf napisał
Jako purysta i hispanista chciałbym zwrócić Pani uwagę, że to danie to BURRITO, nie „buritto”. To danie kuchni meksykańskiej. Serdecznie pozdrawiam 🙂
Moja pasja smaku napisał
Rzeczywiście wkradł się chochlik. Dziękuję bardzo za zwrócenie uwagi! Pozdrawiam 🙂