Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Choinka z ciasta drożdżowego i test robota planetarnego SilverCrest

Cześć. Dziś chciałabym przestawić Wam nowego kuchennego członka rodziny – robota planetarnego SilverCrest. Robot będzie dostępny w Lidlu od poniedziałku 14 listopada w super cenie 399 zł.

img_7463

Miałam przyjemność trochę z nim popracować i powiem Wam szczerze, że nie wyobrażam sobie najbliższych Świąt bez niego ! Odciąża on w czasochłonnych pracach, co jest niezwykle ważne w okresie świątecznym.
Jest urządzeniem wielofunkcyjnym, łączy w sobie kilka sprzętów, takich jak mikser czy blender.

dsc_0011Robot planetarny wyposażony jest w dużą miskę z osłoną przeciw zachlapaniu, wykonaną ze stali szlachetnej. Jej pojemność to aż 6,3 litra. W zestawie znajdziecie także szklany blender z pokrywą o pojemności 1,5 litra, z otworem do napełniania, hak do ugniatania i mieszadło z powłoką Teflon (zapobiega przywieraniu) oraz trzepaczkę dzięki, której z łatwością ubijesz bitą śmietanę.

dsc_0020 dsc_0022 dsc_0026 dsc_0040

Plusy, które odrazu zauważyłam:
– ładny, nowoczesny design
– otwierane ramię – zapewnia optymalny dostęp do misy oraz akcesoriów
– 10-poziomowe ustawianie prędkości z dodatkową funkcją pulsacyjną
– planetarny system mieszania – miesza i uciera ciasto szybciej i dokładniej niż zwykły mikser
– bardzo duża moc – bez problemu wyrobi ciasto najoporniejsze ciasto 🙂
– 3 lata gwarancji
– świetna cena

Minusy:
Brak

Sprzęt z Lidla jest bardzo dobry. Śmiało mogę Wam polecić markę SilverCrest. Używam jej od lat. Według mnie cena urządzenia jest świetna ! Za tak wiele funkcji, fajne akcesoria 399 zł to naprawdę mało.

Tu znajdziecie filmik o profesjonalnym robocie planetarnym oraz ofertę promocyjną Lidla.

Chcecie zobaczyć co dobrego wyczarowałam za pomocą robota planetarnego  SilverCrest ? Taką oto choinkę z ciasta drożdżowego, z kremowym serkiem w środku i z konfiturą jagodową na wierzchu. Choinka jest bardzo efektowna i na pewno spodoba się rodzinie ! Coś mnie ostatnio naszło na świąteczne przepisy 🙂

dsc_0166

Składniki:
200 ml letniego mleka
20 g drożdży
100 g cukru
500 g mąki pszennej
60 g miękkiego masła
4 żółtka
białko do smarowania
1 opakowanie kremowego serka – u mnie 200 g twarożku kanapkowo-sernikowego o neutralnym smaku
ulubiona konfitura – u mnie – jagodowa
sprzęt: robot planetarny SilverCrest, hak do ugniatania

Wykonanie:
Do misy robota wlej letnie mleko, dodaj pokruszone drożdże oraz cukier. Całość wymieszaj do momentu rozpuszczenia się cukru i drożdży. Następnie dodaj żółtka i mąkę, mieszaj do momentu wyrobienia się ciasta – zwykle 2 – 4 minuty. Następnie dodawaj stopniowo masło, wyrabiaj do momentu aż będzie ładnie zagniecione w kulę.
Usuń miskę z robota, owiń folią spożywczą i odstaw na około 1,5 godziny do wyrastania.
Blat posyp mąką, wyłóż ciasto i rozwałkuj na prostokąt. Grubość ciasta – około 1 cm.
Na rozwałkowane ciasto wyłóż serek i dokładnie rozsmaruj. Uwaga – wzdłuż 1 dłuższego boku zostaw wolne 3 – 4 cm. Wolne miejsce posmaruj białkiem. Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku kończąc na miejscu posmarowanym białkiem.
Roladę pokrój ostrym nożem na około 3 – 4 cm kawałki. Bułeczki ułóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja ułożyłam choinkę, jednak można ułożyć dowolny kształt. Ważne by zostawić odstępy, ponieważ ciasto wyrośnie. Ostaw na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzej do 190 C – góra – dół. Przed włożeniem do piekarnika, weź 1/2, 1/3 łyżki konfitury i nałóż na każdego ślimaczka. Piecz 25 minut. Odstaw do przestygnięcia. Oczaruj rodzinę i znajomych 🙂 !

Ps. Ślimaczki wyszły pyszne, mega puszyste. Warto upiec ! 🙂

dsc_0103dsc_0114 dsc_0123 dsc_0137

Ps. Blender również przetestowałam. W kilka sekund zrobiłam pyszny i zdrowy koktajl. Doceniłam taki blender, mój stary ręczny – chowam do szafki 🙂

img_7462

12 listopada 2016 Kategoria: Boże Narodzenie, Ciasta i tarty, Ciasteczka muffinki i inne słodkości, Krok po kroku : ciasta słone - ciasta słodkie - ciasta na makaron, Recenzje produktów, Sezonowo, Wpisy komentarzy 13

Komentarze

  1. Ania - Fabryka Pomysłów napisał

    12 listopada 2016 o 14:19

    mam taki robot ale innej firmy akurat i jestem mega zadowolona 🙂

    Odpowiedz
  2. Socjopatka.pl napisał

    12 listopada 2016 o 16:47

    Och! Wygląda przepysznie! 🙂

    Odpowiedz
  3. Mada napisał

    12 listopada 2016 o 17:10

    no patrz a akurat ze 2 godziny temu widzieliśmy z Lubym w tv reklamę tego robota i tak komentowalismy czy dobry czy nie i Luby stwierdził że pewnie „adzia badzia” bo za 400 zł. To mało w porównaniu do baaardzo popularnych w Norwegii robotów z Kitchen Aid które kosztują 2000 i w górę. mam osobno mikser, blender ręczny i stojący więc dodatkowego sprzętu nie potrzebuję ale gdyby mi ktoś takie planetarnego kosmitę sprawił na pewno bym się nie obraziła:) a pomysł na choinkę świetny! robię zdjęcie i zrobię na święta;)

    Odpowiedz
  4. Magdalena napisał

    13 listopada 2016 o 13:15

    Choinka wygląda wspaniale 🙂

    Odpowiedz
  5. Rebecca Sharp napisał

    13 listopada 2016 o 16:55

    Choinka wprost rewelacyjna. Masz bardzo oryginalne pomysły. Z pewnością takie elementy wystroju domu na święta będą bardzo uwielbiane przez dzieciaki.

    Odpowiedz
  6. Ania_S napisał

    13 listopada 2016 o 17:01

    Robot świetny, na pewno dużo fajnych rzeczy można przy jego pomocy stworzyć 🙂
    No a takim wypiekiem bym nie pogardziła 🙂

    Odpowiedz
  7. Tysia napisał

    13 listopada 2016 o 20:41

    Choinka prezentuje się zacnie 😀 Jadłabym! 🙂
    A robota tylko pozazdrościć :*

    Odpowiedz
  8. KasiaEL napisał

    13 listopada 2016 o 21:09

    Choinka rewelacyjna !!! Super pomysł 😉 Dzieciom sie podoba.A robot świetny.No to teraz czekamy na super słodkości które wyczarujesz;)

    Odpowiedz
  9. U Rudej na Talerzu napisał

    14 listopada 2016 o 18:07

    Rozparcelowałabym tę choinkę 🙂 A robot szalowy !

    Odpowiedz
  10. dżemdżus napisał

    17 listopada 2016 o 16:43

    Robot piękny ale choinka ładniejsza. Choć za pewne chciałabym taki dostać pod choinkę. Może Mikołaj w tym roku przyniesie mi takie cudo 🙂

    Odpowiedz
  11. Kuchnia Bon Appetit napisał

    17 grudnia 2016 o 13:07

    Ja jutro zamierzam robić taką choinkę, tylko z nadzieniem makowym 🙂

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      23 grudnia 2016 o 09:28

      <3

      Odpowiedz
  12. DomologiaStosowana napisał

    1 kwietnia 2020 o 11:59

    podchodziłam z ogromnym dystansem tego tego typu sprzętów, a zwłaszcza tych oferowanych w supermarketach, jednak ten robot skradł moje serce i kuchnie! używam go od kilku lat i jestem bardzo zadowolona! Twój przepis na choinkę jest genialny. Wykorzystałam go do zrobienia bułeczek 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 138 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Aleksandra - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Anna - Pod Jabłonką. Prawdziwe domowe obiady w Łodzi.
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl