Cześć. Dziś chciałabym przestawić Wam nowego kuchennego członka rodziny – robota planetarnego SilverCrest. Robot będzie dostępny w Lidlu od poniedziałku 14 listopada w super cenie 399 zł.
Miałam przyjemność trochę z nim popracować i powiem Wam szczerze, że nie wyobrażam sobie najbliższych Świąt bez niego ! Odciąża on w czasochłonnych pracach, co jest niezwykle ważne w okresie świątecznym.
Jest urządzeniem wielofunkcyjnym, łączy w sobie kilka sprzętów, takich jak mikser czy blender.
Robot planetarny wyposażony jest w dużą miskę z osłoną przeciw zachlapaniu, wykonaną ze stali szlachetnej. Jej pojemność to aż 6,3 litra. W zestawie znajdziecie także szklany blender z pokrywą o pojemności 1,5 litra, z otworem do napełniania, hak do ugniatania i mieszadło z powłoką Teflon (zapobiega przywieraniu) oraz trzepaczkę dzięki, której z łatwością ubijesz bitą śmietanę.
Plusy, które odrazu zauważyłam:
– ładny, nowoczesny design
– otwierane ramię – zapewnia optymalny dostęp do misy oraz akcesoriów
– 10-poziomowe ustawianie prędkości z dodatkową funkcją pulsacyjną
– planetarny system mieszania – miesza i uciera ciasto szybciej i dokładniej niż zwykły mikser
– bardzo duża moc – bez problemu wyrobi ciasto najoporniejsze ciasto 🙂
– 3 lata gwarancji
– świetna cena
Minusy:
Brak
Sprzęt z Lidla jest bardzo dobry. Śmiało mogę Wam polecić markę SilverCrest. Używam jej od lat. Według mnie cena urządzenia jest świetna ! Za tak wiele funkcji, fajne akcesoria 399 zł to naprawdę mało.
Tu znajdziecie filmik o profesjonalnym robocie planetarnym oraz ofertę promocyjną Lidla.
Chcecie zobaczyć co dobrego wyczarowałam za pomocą robota planetarnego SilverCrest ? Taką oto choinkę z ciasta drożdżowego, z kremowym serkiem w środku i z konfiturą jagodową na wierzchu. Choinka jest bardzo efektowna i na pewno spodoba się rodzinie ! Coś mnie ostatnio naszło na świąteczne przepisy 🙂
Składniki:
200 ml letniego mleka
20 g drożdży
100 g cukru
500 g mąki pszennej
60 g miękkiego masła
4 żółtka
białko do smarowania
1 opakowanie kremowego serka – u mnie 200 g twarożku kanapkowo-sernikowego o neutralnym smaku
ulubiona konfitura – u mnie – jagodowa
sprzęt: robot planetarny SilverCrest, hak do ugniatania
Wykonanie:
Do misy robota wlej letnie mleko, dodaj pokruszone drożdże oraz cukier. Całość wymieszaj do momentu rozpuszczenia się cukru i drożdży. Następnie dodaj żółtka i mąkę, mieszaj do momentu wyrobienia się ciasta – zwykle 2 – 4 minuty. Następnie dodawaj stopniowo masło, wyrabiaj do momentu aż będzie ładnie zagniecione w kulę.
Usuń miskę z robota, owiń folią spożywczą i odstaw na około 1,5 godziny do wyrastania.
Blat posyp mąką, wyłóż ciasto i rozwałkuj na prostokąt. Grubość ciasta – około 1 cm.
Na rozwałkowane ciasto wyłóż serek i dokładnie rozsmaruj. Uwaga – wzdłuż 1 dłuższego boku zostaw wolne 3 – 4 cm. Wolne miejsce posmaruj białkiem. Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku kończąc na miejscu posmarowanym białkiem.
Roladę pokrój ostrym nożem na około 3 – 4 cm kawałki. Bułeczki ułóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja ułożyłam choinkę, jednak można ułożyć dowolny kształt. Ważne by zostawić odstępy, ponieważ ciasto wyrośnie. Ostaw na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzej do 190 C – góra – dół. Przed włożeniem do piekarnika, weź 1/2, 1/3 łyżki konfitury i nałóż na każdego ślimaczka. Piecz 25 minut. Odstaw do przestygnięcia. Oczaruj rodzinę i znajomych 🙂 !
Ps. Ślimaczki wyszły pyszne, mega puszyste. Warto upiec ! 🙂
Ps. Blender również przetestowałam. W kilka sekund zrobiłam pyszny i zdrowy koktajl. Doceniłam taki blender, mój stary ręczny – chowam do szafki 🙂
Ania - Fabryka Pomysłów napisał
mam taki robot ale innej firmy akurat i jestem mega zadowolona 🙂
Socjopatka.pl napisał
Och! Wygląda przepysznie! 🙂
Mada napisał
no patrz a akurat ze 2 godziny temu widzieliśmy z Lubym w tv reklamę tego robota i tak komentowalismy czy dobry czy nie i Luby stwierdził że pewnie „adzia badzia” bo za 400 zł. To mało w porównaniu do baaardzo popularnych w Norwegii robotów z Kitchen Aid które kosztują 2000 i w górę. mam osobno mikser, blender ręczny i stojący więc dodatkowego sprzętu nie potrzebuję ale gdyby mi ktoś takie planetarnego kosmitę sprawił na pewno bym się nie obraziła:) a pomysł na choinkę świetny! robię zdjęcie i zrobię na święta;)
Magdalena napisał
Choinka wygląda wspaniale 🙂
Rebecca Sharp napisał
Choinka wprost rewelacyjna. Masz bardzo oryginalne pomysły. Z pewnością takie elementy wystroju domu na święta będą bardzo uwielbiane przez dzieciaki.
Ania_S napisał
Robot świetny, na pewno dużo fajnych rzeczy można przy jego pomocy stworzyć 🙂
No a takim wypiekiem bym nie pogardziła 🙂
Tysia napisał
Choinka prezentuje się zacnie 😀 Jadłabym! 🙂
A robota tylko pozazdrościć :*
KasiaEL napisał
Choinka rewelacyjna !!! Super pomysł 😉 Dzieciom sie podoba.A robot świetny.No to teraz czekamy na super słodkości które wyczarujesz;)
U Rudej na Talerzu napisał
Rozparcelowałabym tę choinkę 🙂 A robot szalowy !
dżemdżus napisał
Robot piękny ale choinka ładniejsza. Choć za pewne chciałabym taki dostać pod choinkę. Może Mikołaj w tym roku przyniesie mi takie cudo 🙂
Kuchnia Bon Appetit napisał
Ja jutro zamierzam robić taką choinkę, tylko z nadzieniem makowym 🙂
Moja pasja smaku napisał
<3
DomologiaStosowana napisał
podchodziłam z ogromnym dystansem tego tego typu sprzętów, a zwłaszcza tych oferowanych w supermarketach, jednak ten robot skradł moje serce i kuchnie! używam go od kilku lat i jestem bardzo zadowolona! Twój przepis na choinkę jest genialny. Wykorzystałam go do zrobienia bułeczek 🙂