Oto mój przepis na idealne kruche ciasto wytrawne. Z podanych niżej składników otrzymamy porcję o wymiarach od 25 do 40 cm. Przepis dziś wypróbowałam i byłam z niego bardzo zadowolona. Niestety bez zdjęcia 🙁
Składniki:
280 ml mąki
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
125 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
3 łyżki tłuszczu roślinnego
3-5 zimnej wody (może być z lodem)
Wykonanie:
Do miski wsyp mąkę, cukier, sól; połącz wszystkie składniki ze sobą. Dodaj masło i tłuszcz roślinny. Zagniataj.
Następnie dodaj 3 łyżki zimnej wody, zagniataj do momentu aż ciasto nie będzie się rozpadać. Jeśli ciasto jest suche – dodaj jeszcze łyżkę, dwie zimnej wody.
Z ciasta uformuj kulkę i połóż na kawałku folii spożywczej. Kulkę nakryj drugim kawałkiem folii i rozwałkuj na krążek.
Włóż do lodówki na około 15 – 20 minut.
Gotowe 🙂
Magda C. napisał
Kiedyś na pewno twój przepis wypróbuję, bo ciągle eksperymentuję, żeby znaleźć ten najlepszy przepis na kruche wytrawne 🙂
eM napisał
aleee to musi być pyszne:) Zapraszam cie na szczyptę soli:)
Marta napisał
zapisuję i wykorzystam na pewno !
Monika napisał
Szybkie, proste, mam wrażenie idealne:)
judik napisał
Uwielbiam tarty wytrawne 🙂 U mnie zawsze jest jeszcze żółtko 🙂
navynut napisał
Z przepisu na pewno skorzystam, przymierzam się do tarty, a ta z poprzedniego posta to jakis obłęd, genialne połączenie !
La Lolla napisał
Pela, nieważne, że bez foty, grunt, że jest rozpiska, często gęsto człowiek czegoś szuka, niby znajduje, ale robi z duszą na ramieniu;)
martawkuchni.blog.pl napisał
przepis, który warto zapamiętać:)
eM Ka napisał
dopisany do listy 'do zrobienia’:)
Karolina napisał
takich przepisów nigdy nie za wiele 🙂
naleśniki przepis napisał
zrobię zrobię, nie wiedziałam, że to takie proste
mysza75 napisał
Też muszę zrobić, bo jakoś nie robię tart i nie wiem dlaczego 🙂
Kaś napisał
To jeszczę smakowitą tartę na słono poprosimy 🙂
Qchenne kaprysy napisał
Witaj, za fajny blog wystawiłam Nominację do Liebster Blog Award. Więcej szczegółów na moim blogu. Będzie mi miło jeśli przystąpisz do wspólnej zabawy. Zapraszam http://qchennekaprysy.blogspot.com/2014/03/nominacja-do-liebster-blog-award.html
Danek napisał
Przepyszna tarta wyszła choć dodałam zamiast masła to ok 80 gr margaryny i 40 smalcu i 3 łyżki oleju. Uwielbiam tarty ale taką jak ta jadłam 1 raz. Wspaniale. Zapisuję ten blog i pozdrawiam życząc zdrowia.
Moja pasja smaku napisał
Pięknie dziękuję Ci za pozostawienie komentarza i podzielenie wie opinią. Bardzo mi miło, pozdrawiam Cię ciepło! 🙂