Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Curry z ciecierzycą i szpinakiem

Za oknem chłodniej, jesiennie. Strasznie nie lubię tej pory roku, cały czas jest mi zimno. Podczas takich szarych dni, mam ochotę zaszyć się pod kocem z miseczką pysznej, rozgrzewającej potrawy. Idealne jest curry. Dziś wersja z ciecierzycą i szpinakiem. To danie naprawdę poprawia humor, spróbujcie 🙂 !

1

Składniki (2 porcje):
1 średnia żółta cebula
1 łyżka oleju roślinnego
1 puszka rozdrobnionych pomidorów (400 g)
1 puszka ciecierzycy
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
250 g szpinaku (świeże liście)
2 – 3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
szczypta chili
sól i pieprz
3 cm kawałek imbiru
opcjonalnie – garść posiekanej natki pietruszki lub kolendry
+ dodatkowo: ryż
Wykonanie:
Przygotuj składniki: cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek drobno posiekaj, imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Szpinak przepłucz pod wodą, osusz i usuń twarde łodyżki.
Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę – do momentu aż się zeszkli. Dodaj czosnek i imbir, smaż 1 – 2 minuty ciągle mieszając.
Dodaj cynamon, kolendrę, kurkumę, kumin i chili, smaż przez minutę, nie przerywając mieszania.
Następnie dodaj pomidory wraz zalewą. Całość gotuj około 5 minut. Dodaj mleko kokosowe i ugotowaną ciecierzycę, gotuj około 10 – 15 minut – aż sos zacznie gęstnieć. Dopraw solą, pieprzem i w razie potrzeby – pozostałymi przyprawami. Dodaj szpinak i gotuj około 2- 3 minut aż liście ‚zwiędną’
Curry podawaj w głębokich miseczkach z ugotowanym wcześniej ryżem. Przed podaniem posyp posiekaną pietruszką lub kolendrą.
2

28 września 2015 Kategoria: Bezglutenowe, Drugie dania, Ryż, Wege, Zdrowo komentarzy 7

Komentarze

  1. Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa napisał

    28 września 2015 o 20:09

    Curry to danie idealne na jesień. Ja bardzo lubię indyjską kuchnię i bardzo chętnie skradłabym Ci miseczkę takiego pysznego curry 🙂

    Odpowiedz
  2. cookiemonster napisał

    29 września 2015 o 07:19

    Uwielbiam ciecierzycę jak i szpinak więc dla mnie to jest super połączenie 🙂 A na dodatek wygląda tak pysznie ! 🙂

    Odpowiedz
  3. kasia napisał

    29 września 2015 o 10:18

    Ale mam mega głoda … wpadam na talerz 😉

    Odpowiedz
  4. Salvador Dali napisał

    30 września 2015 o 04:48

    ulala.. wygląda bosko! Z ciecierzycą jeszcze nie próbowałam, ale bardzo kusi! 🙂

    Odpowiedz
  5. Maria T. (SycyliaSi) napisał

    1 października 2015 o 06:38

    Idealny zestaw na jesień. Wygląda bardzo apetycznie 🙂

    Odpowiedz
  6. zjedz_mnie napisał

    1 października 2015 o 13:07

    Apetyczne, fajne połączenie, a że ciecierzycę lubię to wiadomo, że podoba mi się taki zestaw:)

    Odpowiedz
  7. amanda-butikzprzepisami napisał

    11 marca 2016 o 16:53

    Apetyczny obiad! 🙂 Na dzisiejszą pogodę idealny 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 138 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Aleksandra - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Anna - Pod Jabłonką. Prawdziwe domowe obiady w Łodzi.
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl