Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Curry z ciecierzycą

Cześć !
Dziś mam dla Was curry bez mięsa. Danie to jest pyszne, aromatyczne i rozgrzewające. Wege wcale nie musi być nudne, co pokazuje dzisiejszy przepis.
Kocham curry pod każdą postacią, to jedno z tych dań, które mogłabym jeść codziennie (zimą i jesienią rzecz jasna;)). A Wy lubicie ??



Składniki (2 porcje):
1 średnia żółta cebula
1 łyżka oleju roślinnego
1 puszka (400 g) pomidorów całych, bez skórki
1 puszka ciecierzycy
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
2 – 3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
szczypta chili
sól i pieprz
2 – 3 cm kawałek imbiru
garść posiekanej natki pietruszki lub kolendry
+ dodatkowo: ryż

Wykonanie:
Przygotuj składniki: cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek drobno posiekaj, imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę – do momentu aż się zeszkli. Dodaj czosnek i imbir, smaż 1 – 2 minuty ciągle mieszając.
Dodaj cynamon, kolendrę, kurkumę, kumin i chili, smaż przez minutę, nie przerywając mieszania.
Następnie dodaj pomidory wraz zalewą (rozgnieć je na patelni)  i ugotowaną ciecierzycę. Całość gotuj około 5 minut. Dodaj mleko kokosowe i gotuj około 10 – 15 minut – aż sos zacznie gęstnieć. Dopraw solą, pieprzem i w razie potrzeby – pozostałymi przyprawami.
Curry podawaj w głębokich miseczkach z ugotowanym wcześniej ryżem. Przed podaniem posyp posiekaną pietruszką lub kolendrą.


16 lutego 2015 Kategoria: Bezglutenowe, Drugie dania, Ryż, Wege, Zdrowo komentarzy 31

Komentarze

  1. Marzena napisał

    16 lutego 2015 o 09:28

    Ja lubię takie bezmięsne dania, ale moi pewnie by zastrajkowali;-( Sobie na pewno takie przygotuję:-)

    Odpowiedz
  2. Ola napisał

    16 lutego 2015 o 11:59

    u mnie też bez mięsa męża ciężko przekonać, sama coraz bardziej mam na takie smaki ochotę!

    Odpowiedz
  3. Łucja napisał

    16 lutego 2015 o 12:37

    Zdecydowanie tak!! Mogłabym jeść codziennie, a nawet całymi dniami 😀

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      16 lutego 2015 o 12:40

      Całymi dniami <3

      Odpowiedz
  4. Angelika i Monika Candy Pandas napisał

    16 lutego 2015 o 12:46

    To danie też robimy bardzo często 🙂 Bo kto powiedział, że zawsze trzeba dodawać mięso? 🙂

    Odpowiedz
  5. Maciek napisał

    16 lutego 2015 o 12:54

    Bardzo ciekawy przepis, myślę że wart wypróbowania 🙂

    Odpowiedz
  6. AZgotuj! napisał

    16 lutego 2015 o 14:48

    jestem jestem:) Pyszne rozgrzewające danie, w sam raz na dzisiejszy zimny i wietrzny dzień:)

    Odpowiedz
  7. Emilia napisał

    16 lutego 2015 o 15:59

    Ciekawie się prezentuje, nigdy nie jadłam curry, czas wypróbować przepis 🙂

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      16 lutego 2015 o 17:17

      Koniecznie trzeba to zmienić ! 🙂

      Odpowiedz
  8. Natalie napisał

    16 lutego 2015 o 16:58

    O mniam! Kocham ciecierzycę <3 Mogę wpaść na porcyjkę? 😉

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      16 lutego 2015 o 17:17

      Zapraszam <3 🙂

      Odpowiedz
  9. Olka napisał

    16 lutego 2015 o 17:40

    Pyszne rozgrzewające danie 🙂 zjadłabym….

    Odpowiedz
  10. Anulla napisał

    16 lutego 2015 o 17:45

    jak dla mnie bomba 🙂 choć dla A. pewnie bym musiała wkroić jakieś mięso np. kurczaka 🙂

    Odpowiedz
  11. Marzena Szkodzińska napisał

    16 lutego 2015 o 18:12

    Uwielbiam takie dania, pysznie wygląda 🙂

    Odpowiedz
  12. Lena napisał

    16 lutego 2015 o 19:01

    Ależ cudnie wygląda, maksymalnie apetycznie 😉

    Odpowiedz
  13. Magda C. napisał

    16 lutego 2015 o 19:27

    Jakoś nie mogę przekonać się do ciecierzycy, ale spróbowałabym 🙂

    Odpowiedz
  14. Magdalena Kuchaja napisał

    16 lutego 2015 o 20:09

    takie curry bezmięsne to coś zdecydowanie dla mnie! 🙂

    Odpowiedz
  15. Urszula - Proste potrawy napisał

    16 lutego 2015 o 20:13

    Tak lubimy, chętnie przytuliłabym taką miseczkę..

    Odpowiedz
  16. Bartłomiej Popławski napisał

    17 lutego 2015 o 07:12

    Super obiad, tylko niestety ciecierzycy mi brakuje… :-/ ale jak tylko się zaopatrzę to na pewno wypróbuję 😉

    Odpowiedz
  17. Angie napisał

    17 lutego 2015 o 08:58

    To coś zdecydowanie dla mnie; )

    Odpowiedz
  18. eGrabie napisał

    17 lutego 2015 o 10:01

    Cynamon…najlepszy na zimę 🙂 Rozgrzewająca, dobra potrawa.

    Odpowiedz
  19. zjedz_mnie napisał

    17 lutego 2015 o 13:58

    A czy można nie lubić takich pyszności, porywam michę i uciekam. Dobra, oddam czystą 🙂

    Odpowiedz
  20. domowacukierniaewy.blox.pl napisał

    17 lutego 2015 o 18:59

    Widząc takie pyszne dania od razu robię się głodna 😀

    Odpowiedz
  21. La Lolla napisał

    17 lutego 2015 o 21:07

    fajnie, mega aromatycznie i sycąco, jeszcze na ten czas <3

    Odpowiedz
  22. Mr K. napisał

    17 lutego 2015 o 21:33

    Curry mógłbym jeść codziennie ; )

    Odpowiedz
  23. Poezja Smaku napisał

    18 lutego 2015 o 00:36

    Uwielbiam curry z ciecierzycą, jest przepyszne! 🙂

    Odpowiedz
  24. Asia W napisał

    24 lutego 2015 o 17:00

    jak dla mnie wielkie TAK 😀

    Odpowiedz
  25. Anonymous napisał

    24 lutego 2015 o 19:15

    Mniam przez wielkie M…….

    Odpowiedz
  26. Ewa W napisał

    1 marca 2015 o 07:46

    moje klimaty, pycha!

    Odpowiedz
  27. julia89b napisał

    10 sierpnia 2017 o 12:27

    To jest najlepsze curry, z internetowego przepisu, jakie jadłam. Dziś kolejny raz je robię. Wzbogacam tylko na wierzch łyżką kwaśnej śmietany i posiekanym chili, dopiero po tym posypuję natką

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      12 sierpnia 2017 o 10:03

      Cześć! Bardzo dziękuję za komentarz! Strasznie się cieszę, że tak uważasz! Curry z ciecierzycą to moja ulubiona wersja tego dania. Ja też czasem dodaję kwaśną śmietanę. Bardzo, bardzo, bardzo miło czytać mi takie komentarze, dziękuję! <3

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Sklep z alkoholem Gniezno - Ekstrakt z wanilii
  • mecooks - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Tofu słodko-pikantne
  • Paulina - Tofu słodko-pikantne
  • Kolonie dla dzieci 2022 - Tiramisu. Najlepsze!
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl