Cześć !
Dziś mam dla Was curry bez mięsa. Danie to jest pyszne, aromatyczne i rozgrzewające. Wege wcale nie musi być nudne, co pokazuje dzisiejszy przepis.
Kocham curry pod każdą postacią, to jedno z tych dań, które mogłabym jeść codziennie (zimą i jesienią rzecz jasna;)). A Wy lubicie ??
Składniki (2 porcje):
1 średnia żółta cebula
1 łyżka oleju roślinnego
1 puszka (400 g) pomidorów całych, bez skórki
1 puszka ciecierzycy
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
2 – 3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
szczypta chili
sól i pieprz
2 – 3 cm kawałek imbiru
garść posiekanej natki pietruszki lub kolendry
+ dodatkowo: ryż
Wykonanie:
Przygotuj składniki: cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek drobno posiekaj, imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę – do momentu aż się zeszkli. Dodaj czosnek i imbir, smaż 1 – 2 minuty ciągle mieszając.
Dodaj cynamon, kolendrę, kurkumę, kumin i chili, smaż przez minutę, nie przerywając mieszania.
Następnie dodaj pomidory wraz zalewą (rozgnieć je na patelni) i ugotowaną ciecierzycę. Całość gotuj około 5 minut. Dodaj mleko kokosowe i gotuj około 10 – 15 minut – aż sos zacznie gęstnieć. Dopraw solą, pieprzem i w razie potrzeby – pozostałymi przyprawami.
Marzena napisał
Ja lubię takie bezmięsne dania, ale moi pewnie by zastrajkowali;-( Sobie na pewno takie przygotuję:-)
Ola napisał
u mnie też bez mięsa męża ciężko przekonać, sama coraz bardziej mam na takie smaki ochotę!
Łucja napisał
Zdecydowanie tak!! Mogłabym jeść codziennie, a nawet całymi dniami 😀
Paulina Urbańczyk napisał
Całymi dniami <3
Angelika i Monika Candy Pandas napisał
To danie też robimy bardzo często 🙂 Bo kto powiedział, że zawsze trzeba dodawać mięso? 🙂
Maciek napisał
Bardzo ciekawy przepis, myślę że wart wypróbowania 🙂
AZgotuj! napisał
jestem jestem:) Pyszne rozgrzewające danie, w sam raz na dzisiejszy zimny i wietrzny dzień:)
Emilia napisał
Ciekawie się prezentuje, nigdy nie jadłam curry, czas wypróbować przepis 🙂
Paulina Urbańczyk napisał
Koniecznie trzeba to zmienić ! 🙂
Natalie napisał
O mniam! Kocham ciecierzycę <3 Mogę wpaść na porcyjkę? 😉
Paulina Urbańczyk napisał
Zapraszam <3 🙂
Olka napisał
Pyszne rozgrzewające danie 🙂 zjadłabym….
Anulla napisał
jak dla mnie bomba 🙂 choć dla A. pewnie bym musiała wkroić jakieś mięso np. kurczaka 🙂
Marzena Szkodzińska napisał
Uwielbiam takie dania, pysznie wygląda 🙂
Lena napisał
Ależ cudnie wygląda, maksymalnie apetycznie 😉
Magda C. napisał
Jakoś nie mogę przekonać się do ciecierzycy, ale spróbowałabym 🙂
Magdalena Kuchaja napisał
takie curry bezmięsne to coś zdecydowanie dla mnie! 🙂
Urszula - Proste potrawy napisał
Tak lubimy, chętnie przytuliłabym taką miseczkę..
Bartłomiej Popławski napisał
Super obiad, tylko niestety ciecierzycy mi brakuje… :-/ ale jak tylko się zaopatrzę to na pewno wypróbuję 😉
Angie napisał
To coś zdecydowanie dla mnie; )
eGrabie napisał
Cynamon…najlepszy na zimę 🙂 Rozgrzewająca, dobra potrawa.
zjedz_mnie napisał
A czy można nie lubić takich pyszności, porywam michę i uciekam. Dobra, oddam czystą 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl napisał
Widząc takie pyszne dania od razu robię się głodna 😀
La Lolla napisał
fajnie, mega aromatycznie i sycąco, jeszcze na ten czas <3
Mr K. napisał
Curry mógłbym jeść codziennie ; )
Poezja Smaku napisał
Uwielbiam curry z ciecierzycą, jest przepyszne! 🙂
Asia W napisał
jak dla mnie wielkie TAK 😀
Anonymous napisał
Mniam przez wielkie M…….
Ewa W napisał
moje klimaty, pycha!
julia89b napisał
To jest najlepsze curry, z internetowego przepisu, jakie jadłam. Dziś kolejny raz je robię. Wzbogacam tylko na wierzch łyżką kwaśnej śmietany i posiekanym chili, dopiero po tym posypuję natką
Moja pasja smaku napisał
Cześć! Bardzo dziękuję za komentarz! Strasznie się cieszę, że tak uważasz! Curry z ciecierzycą to moja ulubiona wersja tego dania. Ja też czasem dodaję kwaśną śmietanę. Bardzo, bardzo, bardzo miło czytać mi takie komentarze, dziękuję! <3