Hej! Ostatnio szczególnie upodobałam sobie wędzone tofu i chciałabym się podzielić z Wami fajnym przepisem. Co powiecie na curry z tofu, cukinią i brokułem? Brzmi smakowicie, prawda?
Składniki (2 porcje)
1 opakowanie wędzonego tofu
1 brokuł
1 średnia cukinia
2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
1-2 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
2-3 ząbki czosnku – drobno posiekanego
1 średnia czerwona cebula
1 łyżeczka cukru
Ulubiona zielenina: kolendra, natka pietruszki lub dymka
Do podania: ryż lub makaron
Wykonanie:
Tofu osusz i pokrój w kostkę. Czosnek drobno posiekaj, cebulę pokrój w małą kostkę. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Brokuła umyj i podziel na różyczki, ugotuj al dente. Cukinie pokrój na mniejsze kawałki.
Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, podsmaż cebulę. Gdy zmięknie – dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1 minuty. Dodaj pastę curry i smaż przez chwilę. Dodaj tofu, wymieszaj dokładnie, by tofu było całkowicie pokryte pastą curry. Smaż około 4 – 5 minut.
Dodaj mleko kokosowe, cukinię i cukier. Całość gotuj około 5 minut. Po tym czasie dodaj do sosu ugotowanego wcześniej brokuła. Całość wymieszaj i zdejmij z ognia.
Ryż wyłóż na talerze, dodaj tofu wraz z cukinią i brokułem. Posyp ulubioną zieleniną.
Smacznego !
Ania napisał
Tofu, cukina i brokuł – nic z tych składników nie ma zbyt intensywnego smaku, ale każdy składnik uwielbiam. W połączeniu z curry wydaje mi się, że będą się mega komponowały.
To danie wygląda przesmakowicie.! Wydaje mi się, że mam już menu na moją dzisiejszą kolację. Mam nadzieję, że wyjdzie mi równie pięknie jak to na zdjęciach 🙂
Szoruję po zakupy 😀
Moja pasja smaku napisał
Dziękuję pięknie za komentarz. Mam nadzieję, że curry przypadło Ci do gustu! Pozdrawiam ciepło 🙂