Ostatnimi czasy nasionka chia dodaję prawie do wszystkiego 🙂 To za sprawą ich cudownych właściwości, o których pisałam TU.
Dzisiejszy pudding nadaje na śniadanie jak i na deser. Jest pyszny !!! I zdrowy – co ważne. Gwarantuje, że zakochasz się w nim od pierwszej spróbowanej łyżeczki 😉 !
Składniki (1 duża porcja):
1 duży dojrzały banan
1 szklanka mleka
2 łyżki kakao w proszku
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/4 szklanki nasion chia
opcjonalnie: 1 łyżeczka miodu
Wykonanie:
Banana obierz ze skórki i rozgnieć widelcem. Purée z bananów umieść w wysokiej misce wraz z mlekiem, kakao, ekstraktem waniliowym. Całość zmiksuj na gładką masę. Spróbuj i oceń smak, jeśli jest za mało słodkie – dodaj miód. Wymieszaj.
Nasiona chia wsyp do wysokiej szklanki i zalej czekoladową masą, wymieszaj. Przykryj talerzykiem / folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
namoczone nasiona chia są genialne! pycha!!
Pięknie wygląda i ciekawe czy tak samo dobrze smakuje? 🙂
Jeszcze nie próbowałam tych magicznych nasionek – aż mi wstyd;)
A skąd Wy macie z Kasią takie fajne słoiki:-)? No a ja ciągle tych nasion nie spróbowałam. Najpierw je muszę znaleźć u na w Zielonej;-) A propozycja bardzo apetyczna i po świętach akuratna;-)
Aaaa w takim sklepie – Tiger 🙂 Ja się od nich uzależniłam 🙂 Po świętach są idealne !
mnie te nasionka też nie są znane 🙂
uroczy słoik 🙂 a pudding na śniadanie musiał być pyszny 🙂
koniecznie wypróbuje ten przepis :)))) Ja kocham te nasionka … pozdrawiam
To musi być raj!
Szczególnie pity z tak ślicznego słoika 😀
Nie próbowałam poproszę słoiczek na Ogrodową 🙂
chętnie bym spróbowała:)
Ja te÷ bardzo je lubié
Z tymi słoiczkami pudding jest bardzo uroczy 🙂
chcę go!
Mmm pysznie wygląda ten pudding 🙂
wyglądają smacznie!
Super przepis, smacznie i zdrowo. Moje klimaty!