Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Czerwone curry z łososiem

Cześć ! Nastała jesień, więc przemycam wszędzie ostrzejsze przyprawy. Dziś padło na curry. W wersji z łososiem się zakochałam ! To zdecydowanie moje comfort food.

dsc_0844

Składniki (2 porcje):
1 większy filet z łososia
1 czubata łyżka czerwonej pasty curry
200 ml mleka kokosowego
1/2 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczka kuminu
1-2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
1/3 szklanki przegotowanej wody lub bulionu warzywnego
ryż basmati
sól, 1 czubata łyżka brązowego cukru
kolendra
olej roślinny do smażenia

Wykonanie:
Przygotuj składniki: łososia umyj, odetnij skórę, pokrój w większą kostkę. Cebulę i czosnek pokrój drobno.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj czosnek, cebulę, kurkumę i kumin, smaż około 3-4 minuty. Następnie dodaj pastę curry, smaż kolejne 2 minuty, mieszając. W razie potrzeby – dodaj odrobinę oleju.
Dodaj mleko kokosowe wraz z wodą / bulionem. Sos dopraw solą i brązowym cukrem.
Dodaj łososia i smaż 4 – 5 minut, często mieszając.
Curry z łososiem wyłóż do miseczek wraz z ryżem. Dodaj kolendrę. Smacznego !

5 października 2016 Kategoria: Bezglutenowe, Drugie dania, Ryby, Ryż, Sezonowo, Zdrowo komentarze 3

Komentarze

  1. U Rudej na Talerzu napisał

    5 października 2016 o 05:31

    Wygląda wspaniale – curry jest idealne na taką jesienną słotę 🙂

    Odpowiedz
  2. Maciej napisał

    5 października 2016 o 19:40

    Super zdjęcia. Też jestem z Łodzi. 🙂 Pozdrawiam. Ostatnio odchudzam się z aplikacją kcalamar. Polecam, jako inspirację do dalszego blogowania! Efektywnej pracy!:)

    Odpowiedz
  3. Ania - Fabryka Pomysłów napisał

    8 października 2016 o 10:05

    mniam! 🙂 jesienią również często robię wszelkie potrawki 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 138 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (185)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (99)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (17)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (103)
  • Śniadania (81)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Truskawkowa Fiesta - Gnocchi ze szparagami i suszonymi pomidorami w kremowym sosie śmietanowym
  • asia - Tunezja. Co warto zobaczyć? Co warto kupić? Dużo zdjęć!
  • Moja pasja smaku - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Aleksandra - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Anna - Pod Jabłonką. Prawdziwe domowe obiady w Łodzi.
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl