Cześć ! Nastała jesień, więc przemycam wszędzie ostrzejsze przyprawy. Dziś padło na curry. W wersji z łososiem się zakochałam ! To zdecydowanie moje comfort food.
Składniki (2 porcje):
1 większy filet z łososia
1 czubata łyżka czerwonej pasty curry
200 ml mleka kokosowego
1/2 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczka kuminu
1-2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
1/3 szklanki przegotowanej wody lub bulionu warzywnego
ryż basmati
sól, 1 czubata łyżka brązowego cukru
kolendra
olej roślinny do smażenia
Wykonanie:
Przygotuj składniki: łososia umyj, odetnij skórę, pokrój w większą kostkę. Cebulę i czosnek pokrój drobno.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj czosnek, cebulę, kurkumę i kumin, smaż około 3-4 minuty. Następnie dodaj pastę curry, smaż kolejne 2 minuty, mieszając. W razie potrzeby – dodaj odrobinę oleju.
Dodaj mleko kokosowe wraz z wodą / bulionem. Sos dopraw solą i brązowym cukrem.
Dodaj łososia i smaż 4 – 5 minut, często mieszając.
Curry z łososiem wyłóż do miseczek wraz z ryżem. Dodaj kolendrę. Smacznego !
U Rudej na Talerzu napisał
Wygląda wspaniale – curry jest idealne na taką jesienną słotę 🙂
Maciej napisał
Super zdjęcia. Też jestem z Łodzi. 🙂 Pozdrawiam. Ostatnio odchudzam się z aplikacją kcalamar. Polecam, jako inspirację do dalszego blogowania! Efektywnej pracy!:)
Ania - Fabryka Pomysłów napisał
mniam! 🙂 jesienią również często robię wszelkie potrawki 🙂