Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Domowa garam masala

Cześć !
Jakiś czas temu miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach Akademii Smaku Bosch. Tematem było curry. Warsztaty prowadzili Maciej i Karolina Szaciłło. Na warsztatach przygotowywane były: domowa garam masala, herbata chai masala, palak panner, patha nadziewana zielonym groszkiem oraz tajskie żółte curry z tofu. Wszystkie dania były pyszne i niezwykle aromatyczne. To zdecydowanie moje smaki 🙂
Polecam zapoznanie się z e-magazynem Akademii Smaku Bosh. Temat magazynu: Orientuj się na curry.

2015_06_13_AKADEMIA_SMAKU_BOSCH_Curry-10

2015_06_13_AKADEMIA_SMAKU_BOSCH_Curry-6

 

Dziś mam dla Was przepis na domową garam masale – przydatną w wielu przepisach 🙂

Składniki:
4 liście laurowe
4 łyżeczki ziarenek kolendry
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka pieprzu w ziarenkach
1 łyżeczka goździków
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka suszonego imbiru
1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej

Wykonanie:
Na suchej patelni, na małym ogniu podpraż przyprawy w całości przez około 5 – 7 minut. Przesyp je do młynka do kawy lub moździerza. Dodaj przyprawy w proszku i całość mielemy lub ucieramy. Przesypujemy do szczelnie zamkniętego pojemnika.

2015_06_13_AKADEMIA_SMAKU_BOSCH_Curry-172015_06_13_AKADEMIA_SMAKU_BOSCH_Curry-132015_06_13_AKADEMIA_SMAKU_BOSCH_Curry-36 2015_06_13_AKADEMIA_SMAKU_BOSCH_Curry-482015_06_13_AKADEMIA_SMAKU_BOSCH_Curry-2112015_06_13_AKADEMIA_SMAKU_BOSCH_Curry-220

29 lipca 2015 Kategoria: Inne, Warsztaty, Wpisy, Zdrowo komentarze 4

Komentarze

  1. Agnieszka, Dom na obcasach napisał

    29 lipca 2015 o 22:19

    Garam masala robię zawsze w domu, nigdy jeszcze nie kupiłam tej przyprawy. Bardzo lubię dodawać ją do mięsa i ryb, nadaje ona taki fajny, orientalny smak 🙂

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      30 lipca 2015 o 05:01

      Do ryb ? A wiesz, że ja jej nigdy nie dodawałam do ryb 🙂 ?! Zawsze do mięsa. Dzięki za pomysł, wypróbuję 🙂

      Odpowiedz
  2. Marzena napisał

    30 lipca 2015 o 19:04

    Bardzo aromatyczne warsztaty:-) Zazdroszczę 🙂

    Odpowiedz
  3. Magda C. napisał

    17 sierpnia 2015 o 05:56

    Ale ciekawe warsztaty 🙂 Chętnie bym sama wzięła w takich udział 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Sklep z alkoholem Gniezno - Ekstrakt z wanilii
  • mecooks - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Tofu słodko-pikantne
  • Paulina - Tofu słodko-pikantne
  • Kolonie dla dzieci 2022 - Tiramisu. Najlepsze!
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl