Cześć !
Jakiś czas temu miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach Akademii Smaku Bosch. Tematem było curry. Warsztaty prowadzili Maciej i Karolina Szaciłło. Na warsztatach przygotowywane były: domowa garam masala, herbata chai masala, palak panner, patha nadziewana zielonym groszkiem oraz tajskie żółte curry z tofu. Wszystkie dania były pyszne i niezwykle aromatyczne. To zdecydowanie moje smaki 🙂
Polecam zapoznanie się z e-magazynem Akademii Smaku Bosh. Temat magazynu: Orientuj się na curry.
Dziś mam dla Was przepis na domową garam masale – przydatną w wielu przepisach 🙂
Składniki:
4 liście laurowe
4 łyżeczki ziarenek kolendry
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka pieprzu w ziarenkach
1 łyżeczka goździków
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka suszonego imbiru
1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
Wykonanie:
Na suchej patelni, na małym ogniu podpraż przyprawy w całości przez około 5 – 7 minut. Przesyp je do młynka do kawy lub moździerza. Dodaj przyprawy w proszku i całość mielemy lub ucieramy. Przesypujemy do szczelnie zamkniętego pojemnika.
Agnieszka, Dom na obcasach napisał
Garam masala robię zawsze w domu, nigdy jeszcze nie kupiłam tej przyprawy. Bardzo lubię dodawać ją do mięsa i ryb, nadaje ona taki fajny, orientalny smak 🙂
Moja pasja smaku napisał
Do ryb ? A wiesz, że ja jej nigdy nie dodawałam do ryb 🙂 ?! Zawsze do mięsa. Dzięki za pomysł, wypróbuję 🙂
Marzena napisał
Bardzo aromatyczne warsztaty:-) Zazdroszczę 🙂
Magda C. napisał
Ale ciekawe warsztaty 🙂 Chętnie bym sama wzięła w takich udział 🙂