Cześć. Dzisiaj podzielę się z Wami pomysłem na szybki obiad. Co powiecie na dorsza w sosie z suszonymi pomidorami? U mnie podany z młodymi ziemniakami z dużą ilością koperku i gotowanym brokułem. Idealnie jako dodatek sprawdzi się też fasolka szparagowa, ryż czy makaron. Danie robi się bardzo szybko i jest przepyszne!
Składniki (4 porcje):
400-450 g filetu z dorsza
czubata łyżka suszonych pomidorów, pokrojonych
odrobina masła i oliwy z oliwek do smażenia
ulubione dodatki: ziemniaki, ryż, makaron, warzywa np. brokuł czy fasolka szparagowa, koperek
przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka mielona, tymianek
200 ml śmietany kremówki 30%
Wykonanie:
Przygotuj dodatki wedle uznania. Ja ugotowałam młode ziemniaki, posiekałam koperek, ugotowałam brokuła.
Filety podziel na 4 kawałki.
Na patelni rozgrzej masło i oliwę. Smaż filety przez 1 -2 minuty z każdej strony, dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz tymiankiem. Dodaj suszone pomidory, po chwili – śmietankę. Delikatnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw do smaku.
Patelnię zdejmij z ognia. Na talerz wyłóż ulubione dodatki i rybę. Do młodych ziemniaków idealnie będzie pasował koperek.
Smacznego!
Ciekawostki o Niemczech napisał
No to szybko do sklepu po filet z dorsza i czas robić szybki obiad 🙂
Celesta napisał
Jak masz możliwość to spróbuj kupić świeżego dorsza prosto z morza… O niebo lepszy niż ten, który kupisz ze sklepu.