Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Dynia w sosie curry z zieloną soczewicą, papryką i czarną komosą ryżową

Cześć !
Mam dziś dla Was danie niezbyt urodziwie – dynię w sosie curry z zieloną soczewicą, papryką i czarną komosą ryżową. Curry nie jest fotogeniczne jednak smakiem nadrabia 🙂 Gdy za oknem jest szaro i deszczowo – taka miseczka słonecznego dania odrazu poprawia mi humor. Spróbujcie koniecznie !

DSC_0481

Składniki (4 porcje):
700 g dyni *
1 płaska łyżka oleju kokosowego (lub innego oleju roślinnego do smażenia)
1 puszka zielonej soczewicy
1 średnia  cebula
kawałek imbiru wielkości kciuka
2 – 3 ząbki czosnku
1 zielona papryka
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
1 puszka krojonych pomidorów (400 g) +1/4 wody po przepłukaniu puszki
sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, chili, mielona kolendra, kurkuma, cynamon
1 szklanka czarnej komosy ryżowej (można zastąpić ryżem)

* waga po pozbyciu się nasion i obraniu ze skóry

Wykonanie:
Przygotuj składniki: Dynię obierz ze skórki, pozbądź się nasion a miąższ pokrój w kostkę około 1 cm. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj. Imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Paprykę pokrój w słupki.
Komosę przesyp na sito i dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą. Płucz ją przez kilka minut – do momentu aż przestanie się pienić. Jest to niezwykle ważne – musisz się pozbyć gorzkich saponin. Dobrze odcedź. Komosę przełóż do rondelka, zalej 2 szklankami wody, dodaj odrobinę soli. Doprowadź do wrzenia, przykryj pokrywką i gotuj około 15 minut. Odsącz na sitku nadmiar wody, odstaw.
Na dużej patelni rozgrzej olej kokosowy, podsmaż na nim cebulę do momentu aż się zeszkli, dodaj czosnek i imbir, smaż około 1 minuty. Dodaj przyprawy: chili, kurkumę, cynamon i kolendrę, smaż 1 – 2 minuty, mieszając.
Dodaj pomidory wraz z wodą po przepłukaniu puszki, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Następnie dodaj dynię, paprykę i mleko kokosowe. Zwiększ moc palnika i zredukuj sos. Gdy zacznie gęstnieć i dynia zrobi się miękka – dodaj soczewicę. Podawaj z komosą ryżową lub ryżem.

Smacznego !

19 listopada 2015 Kategoria: Drugie dania, Kasza, Ryż, Wege komentarzy 7

Komentarze

  1. Magda C. napisał

    19 listopada 2015 o 08:50

    Smakowita dynia 🙂 super dodatki, jak kolorowo 🙂

    Odpowiedz
  2. ewa napisał

    19 listopada 2015 o 11:35

    to danie w sam raz dla mnie !

    Odpowiedz
  3. Angie napisał

    19 listopada 2015 o 13:19

    Zabieram Ci tą dynię<3

    Odpowiedz
  4. Cukry Proste napisał

    19 listopada 2015 o 13:22

    Mogę dostać miseczkę tych pyszności?;)

    Odpowiedz
  5. Ania napisał

    20 listopada 2015 o 14:18

    curry to dla mnie jedno z najlepszych dań, a o tej porze roku właśnie jest najlepsze bo jeszcze dodatkowo rozgrzewa 🙂 samo zdrowie:)

    Odpowiedz
  6. Salvador Dali napisał

    20 listopada 2015 o 16:50

    moje curry dopiero nie jest fotogeniczne! Twoje prezentuje się świetnie 🙂
    Ej, czarna komosa? nie wiedziałam, że taka w ogóle jest.. smakuje podobnie do oryginalnej? 🙂

    Odpowiedz
  7. Agnieszka Wieczorek napisał

    20 listopada 2015 o 19:29

    Mi się danie bardzo podoba wizualnie, no i na pewno jest przepyszne 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl