Cześć !
Mam dziś dla Was danie niezbyt urodziwie – dynię w sosie curry z zieloną soczewicą, papryką i czarną komosą ryżową. Curry nie jest fotogeniczne jednak smakiem nadrabia 🙂 Gdy za oknem jest szaro i deszczowo – taka miseczka słonecznego dania odrazu poprawia mi humor. Spróbujcie koniecznie !
Składniki (4 porcje):
700 g dyni *
1 płaska łyżka oleju kokosowego (lub innego oleju roślinnego do smażenia)
1 puszka zielonej soczewicy
1 średnia cebula
kawałek imbiru wielkości kciuka
2 – 3 ząbki czosnku
1 zielona papryka
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
1 puszka krojonych pomidorów (400 g) +1/4 wody po przepłukaniu puszki
sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, chili, mielona kolendra, kurkuma, cynamon
1 szklanka czarnej komosy ryżowej (można zastąpić ryżem)
* waga po pozbyciu się nasion i obraniu ze skóry
Wykonanie:
Przygotuj składniki: Dynię obierz ze skórki, pozbądź się nasion a miąższ pokrój w kostkę około 1 cm. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj. Imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Paprykę pokrój w słupki.
Komosę przesyp na sito i dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą. Płucz ją przez kilka minut – do momentu aż przestanie się pienić. Jest to niezwykle ważne – musisz się pozbyć gorzkich saponin. Dobrze odcedź. Komosę przełóż do rondelka, zalej 2 szklankami wody, dodaj odrobinę soli. Doprowadź do wrzenia, przykryj pokrywką i gotuj około 15 minut. Odsącz na sitku nadmiar wody, odstaw.
Na dużej patelni rozgrzej olej kokosowy, podsmaż na nim cebulę do momentu aż się zeszkli, dodaj czosnek i imbir, smaż około 1 minuty. Dodaj przyprawy: chili, kurkumę, cynamon i kolendrę, smaż 1 – 2 minuty, mieszając.
Dodaj pomidory wraz z wodą po przepłukaniu puszki, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Następnie dodaj dynię, paprykę i mleko kokosowe. Zwiększ moc palnika i zredukuj sos. Gdy zacznie gęstnieć i dynia zrobi się miękka – dodaj soczewicę. Podawaj z komosą ryżową lub ryżem.
Smacznego !
Magda C. napisał
Smakowita dynia 🙂 super dodatki, jak kolorowo 🙂
ewa napisał
to danie w sam raz dla mnie !
Angie napisał
Zabieram Ci tą dynię<3
Cukry Proste napisał
Mogę dostać miseczkę tych pyszności?;)
Ania napisał
curry to dla mnie jedno z najlepszych dań, a o tej porze roku właśnie jest najlepsze bo jeszcze dodatkowo rozgrzewa 🙂 samo zdrowie:)
Salvador Dali napisał
moje curry dopiero nie jest fotogeniczne! Twoje prezentuje się świetnie 🙂
Ej, czarna komosa? nie wiedziałam, że taka w ogóle jest.. smakuje podobnie do oryginalnej? 🙂
Agnieszka Wieczorek napisał
Mi się danie bardzo podoba wizualnie, no i na pewno jest przepyszne 🙂