Dzisiejszy eksperyment zakończony pełnym sukcesem 🙂 Mam dla Was przepis na mega pyszny dżemik ! Dodanie amaretto do owoców, nadało im fajnego, niepowtarzalnego smaku.
Połączenie jeżyn i borówek znałam od dawna – swego czasu robiłam z nich sos do tostów.
Z podanych składników otrzymałam 2 słoiczki po 250 ml dżemu. Zachęcam do wypróbowania 🙂 !
Składniki:
500 g jeżyn
250 g borówek
250 – 300 g cukru
2 – 3 łyżki soku z cytryny
50 – 60 ml amaretto
Wykonanie:
Owoce delikatnie opłucz i osusz. Przełóż do garnka, zasyp cukrem i odstaw na 1 -2 godziny. Po tym czasie zacznij gotować – do momentu aż sok wypuszczony przez owoce odparuje i dżem będzie gęsty (trwa to około 40 – 50 minut). W czasie gotowania dodaj sok z cytryny.
Gdy dżem będzie gęsty – dodaj amaretto, całość wymieszaj i pogotuj jeszcze 2 – 3 minuty.
Dżem przełóż do wyparzonych słoików. Ja nie pasteryzowałam ze względu na ilość dżemu i fakt, że zniknie w ciągu najbliższych kilku dniu. Słoiki dobrze zakręciłam i odstawiłam do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego 🙂 !
Bardzo ciekawy wpis. :)))
Pozdrawiam
nutkaciszy.blogspot.com
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
to serduszko urocze 🙂 i ciekawe połączenie smaków 🙂
dżemik z pewnością wyborny 🙂 ja jeszcze w tym roku nie jadłam jeżyn…. pozdrawiam serdecznie
Dla mnie wszystkie domowe dżemy są najlepsze na świecie<3
Takie piękne słoiczki, a w środku same pyszne cuda 🙂 Na pewno ten dżem jest smaczny i aromatyczny, bo i użyte owoce to same delicje, szczególnie jeżyny 🙂
Bardzo fajna propozycja:-)
podoba mi się dodatek amaretto 🙂
<3
Ja chcę jeden taki słoiczek! 😀
super połączenie składników 🙂
z przyjemnością taki zrobię w przyszłości 🙂 na pewno cudowny!!!
Rewelacyjne połączenie, mniam! 🙂
Ja już biegnę z moją bułką na śniadanie byś mi choć trochę posmarowała tym dżemem :))
Fantastyczny przepis. Zapisuję. Ostatnio odkryłam i polubiłam dodatek amaretto do dżemów i konfitur, jest świetny 🙂
Pyszności, uwielbiam <3
fantastyczne zdjęcie, znowu….pewnie dżem jeszcze lepszy, co??;)
Ciekawe połączenie. Amaretto bardzo zaciekawiło, jaki ma ono wpływ na smak owoców 🙂
O rany, ale mi narobiłaś smaku:) I jakie śliczne te Twoje słoiczki.
a ja już zamknęłam jeżyny z cukrem w słoiku..
ale teraz żałuję 🙁
jaaaaaaakie cudeńka <3 ja się zbieram, żeby w sobotę się zająć produkcją dżemów, pomysł jeden już mam, hyhy :>
Jaki pyszny dżem! 🙂
Podoba mi się taki pomysł na dżemor 🙂
Wspaniały dżem!
Fajna kombinacja z jeżynami i amaretto. Ciekawa smaku jestem 🙂