Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Dżem jeżynowo – borówkowy z amaretto

Dzisiejszy eksperyment zakończony pełnym sukcesem 🙂 Mam dla Was przepis na mega pyszny dżemik ! Dodanie amaretto do owoców, nadało im fajnego, niepowtarzalnego smaku.
Połączenie jeżyn i borówek znałam od dawna – swego czasu robiłam z nich sos do tostów.
Z podanych składników otrzymałam 2 słoiczki po 250 ml dżemu. Zachęcam do wypróbowania 🙂 !



Składniki:
500 g jeżyn
250 g borówek
250 – 300 g cukru
2 – 3 łyżki soku z cytryny
50 – 60 ml amaretto

Wykonanie:
Owoce delikatnie opłucz i osusz. Przełóż do garnka, zasyp cukrem i odstaw na 1 -2 godziny. Po tym czasie zacznij gotować – do momentu aż sok wypuszczony przez owoce odparuje i dżem będzie gęsty (trwa to około 40 – 50 minut). W czasie gotowania dodaj sok z cytryny.
Gdy dżem będzie gęsty – dodaj amaretto, całość wymieszaj i pogotuj jeszcze 2 – 3 minuty.
Dżem przełóż do wyparzonych słoików. Ja nie pasteryzowałam ze względu na ilość dżemu i fakt, że zniknie w ciągu najbliższych kilku dniu. Słoiki dobrze zakręciłam i odstawiłam do góry dnem do całkowitego wystygnięcia. 
Smacznego 🙂 !


4 sierpnia 2014 Kategoria: Przetwory komentarze 24

Komentarze

  1. Kinga Łucja napisał

    4 sierpnia 2014 o 06:44

    Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    Odpowiedz
  2. Marta U napisał

    4 sierpnia 2014 o 06:47

    to serduszko urocze 🙂 i ciekawe połączenie smaków 🙂

    Odpowiedz
  3. Asia W napisał

    4 sierpnia 2014 o 07:19

    dżemik z pewnością wyborny 🙂 ja jeszcze w tym roku nie jadłam jeżyn…. pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  4. Angie napisał

    4 sierpnia 2014 o 07:34

    Dla mnie wszystkie domowe dżemy są najlepsze na świecie<3

    Odpowiedz
  5. Kasia napisał

    4 sierpnia 2014 o 09:22

    Takie piękne słoiczki, a w środku same pyszne cuda 🙂 Na pewno ten dżem jest smaczny i aromatyczny, bo i użyte owoce to same delicje, szczególnie jeżyny 🙂

    Odpowiedz
  6. Marzena napisał

    4 sierpnia 2014 o 09:40

    Bardzo fajna propozycja:-)

    Odpowiedz
  7. Anulla napisał

    4 sierpnia 2014 o 10:31

    podoba mi się dodatek amaretto 🙂

    Odpowiedz
  8. Nieidealna Perfekcjonistka napisał

    4 sierpnia 2014 o 10:33

    <3

    Odpowiedz
  9. Natalie napisał

    4 sierpnia 2014 o 15:14

    Ja chcę jeden taki słoiczek! 😀

    Odpowiedz
  10. Karolina napisał

    4 sierpnia 2014 o 19:26

    super połączenie składników 🙂

    Odpowiedz
  11. Justyna Gonczaronek napisał

    4 sierpnia 2014 o 20:07

    z przyjemnością taki zrobię w przyszłości 🙂 na pewno cudowny!!!

    Odpowiedz
  12. domowacukierniaewy.blox.pl napisał

    4 sierpnia 2014 o 20:22

    Rewelacyjne połączenie, mniam! 🙂

    Odpowiedz
  13. Marcelina napisał

    4 sierpnia 2014 o 22:07

    Ja już biegnę z moją bułką na śniadanie byś mi choć trochę posmarowała tym dżemem :))

    Odpowiedz
  14. DżemDżus napisał

    5 sierpnia 2014 o 08:52

    Fantastyczny przepis. Zapisuję. Ostatnio odkryłam i polubiłam dodatek amaretto do dżemów i konfitur, jest świetny 🙂

    Odpowiedz
  15. wenus-lifestyle napisał

    5 sierpnia 2014 o 15:08

    Pyszności, uwielbiam <3

    Odpowiedz
  16. La Lolla napisał

    5 sierpnia 2014 o 19:21

    fantastyczne zdjęcie, znowu….pewnie dżem jeszcze lepszy, co??;)

    Odpowiedz
  17. zjedz_mnie napisał

    6 sierpnia 2014 o 09:50

    Ciekawe połączenie. Amaretto bardzo zaciekawiło, jaki ma ono wpływ na smak owoców 🙂

    Odpowiedz
  18. Ciążowe Zachcianki napisał

    6 sierpnia 2014 o 13:53

    O rany, ale mi narobiłaś smaku:) I jakie śliczne te Twoje słoiczki.

    Odpowiedz
  19. Salvador Dali napisał

    7 sierpnia 2014 o 05:42

    a ja już zamknęłam jeżyny z cukrem w słoiku..
    ale teraz żałuję 🙁

    Odpowiedz
  20. Gosia Szulc napisał

    7 sierpnia 2014 o 10:50

    jaaaaaaakie cudeńka <3 ja się zbieram, żeby w sobotę się zająć produkcją dżemów, pomysł jeden już mam, hyhy :>

    Odpowiedz
  21. Magda C. napisał

    7 sierpnia 2014 o 19:58

    Jaki pyszny dżem! 🙂

    Odpowiedz
  22. skoraq cooks napisał

    7 sierpnia 2014 o 20:44

    Podoba mi się taki pomysł na dżemor 🙂

    Odpowiedz
  23. Ivka napisał

    8 sierpnia 2014 o 11:06

    Wspaniały dżem!

    Odpowiedz
  24. mysza75 napisał

    10 sierpnia 2014 o 18:23

    Fajna kombinacja z jeżynami i amaretto. Ciekawa smaku jestem 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 138 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Aleksandra - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Anna - Pod Jabłonką. Prawdziwe domowe obiady w Łodzi.
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl