Dzisiejszy eksperyment zakończony pełnym sukcesem 🙂 Mam dla Was przepis na mega pyszny dżemik ! Dodanie amaretto do owoców, nadało im fajnego, niepowtarzalnego smaku.
Połączenie jeżyn i borówek znałam od dawna – swego czasu robiłam z nich sos do tostów.
Z podanych składników otrzymałam 2 słoiczki po 250 ml dżemu. Zachęcam do wypróbowania 🙂 !
Składniki:
500 g jeżyn
250 g borówek
250 – 300 g cukru
2 – 3 łyżki soku z cytryny
50 – 60 ml amaretto
Wykonanie:
Owoce delikatnie opłucz i osusz. Przełóż do garnka, zasyp cukrem i odstaw na 1 -2 godziny. Po tym czasie zacznij gotować – do momentu aż sok wypuszczony przez owoce odparuje i dżem będzie gęsty (trwa to około 40 – 50 minut). W czasie gotowania dodaj sok z cytryny.
Gdy dżem będzie gęsty – dodaj amaretto, całość wymieszaj i pogotuj jeszcze 2 – 3 minuty.
Dżem przełóż do wyparzonych słoików. Ja nie pasteryzowałam ze względu na ilość dżemu i fakt, że zniknie w ciągu najbliższych kilku dniu. Słoiki dobrze zakręciłam i odstawiłam do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego 🙂 !
Kinga Łucja napisał
Bardzo ciekawy wpis. :)))
Pozdrawiam
nutkaciszy.blogspot.com
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Marta U napisał
to serduszko urocze 🙂 i ciekawe połączenie smaków 🙂
Asia W napisał
dżemik z pewnością wyborny 🙂 ja jeszcze w tym roku nie jadłam jeżyn…. pozdrawiam serdecznie
Angie napisał
Dla mnie wszystkie domowe dżemy są najlepsze na świecie<3
Kasia napisał
Takie piękne słoiczki, a w środku same pyszne cuda 🙂 Na pewno ten dżem jest smaczny i aromatyczny, bo i użyte owoce to same delicje, szczególnie jeżyny 🙂
Marzena napisał
Bardzo fajna propozycja:-)
Anulla napisał
podoba mi się dodatek amaretto 🙂
Nieidealna Perfekcjonistka napisał
<3
Natalie napisał
Ja chcę jeden taki słoiczek! 😀
Karolina napisał
super połączenie składników 🙂
Justyna Gonczaronek napisał
z przyjemnością taki zrobię w przyszłości 🙂 na pewno cudowny!!!
domowacukierniaewy.blox.pl napisał
Rewelacyjne połączenie, mniam! 🙂
Marcelina napisał
Ja już biegnę z moją bułką na śniadanie byś mi choć trochę posmarowała tym dżemem :))
DżemDżus napisał
Fantastyczny przepis. Zapisuję. Ostatnio odkryłam i polubiłam dodatek amaretto do dżemów i konfitur, jest świetny 🙂
wenus-lifestyle napisał
Pyszności, uwielbiam <3
La Lolla napisał
fantastyczne zdjęcie, znowu….pewnie dżem jeszcze lepszy, co??;)
zjedz_mnie napisał
Ciekawe połączenie. Amaretto bardzo zaciekawiło, jaki ma ono wpływ na smak owoców 🙂
Ciążowe Zachcianki napisał
O rany, ale mi narobiłaś smaku:) I jakie śliczne te Twoje słoiczki.
Salvador Dali napisał
a ja już zamknęłam jeżyny z cukrem w słoiku..
ale teraz żałuję 🙁
Gosia Szulc napisał
jaaaaaaakie cudeńka <3 ja się zbieram, żeby w sobotę się zająć produkcją dżemów, pomysł jeden już mam, hyhy :>
Magda C. napisał
Jaki pyszny dżem! 🙂
skoraq cooks napisał
Podoba mi się taki pomysł na dżemor 🙂
Ivka napisał
Wspaniały dżem!
mysza75 napisał
Fajna kombinacja z jeżynami i amaretto. Ciekawa smaku jestem 🙂