Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Gnocchi w sosie pomidorowym ze świeżym tymiankiem i bazylią

Cześć! Dziś czwarty wpis z serii rodzinnych obiadów. I zarazem chyba mój ulubiony. Co powiecie na gnocchi w sosie pomidorowym ze świeżym tymiankiem i bazylią? Do tego ser grana padano i mozzarella. Sos doprawiony moimi ukochanymi paprykami Kamis – słodką i ostrą. Moja rodzina kocha ten obiad. Wy również go pokochacie!
Ps. Żeby zwiekszyć ilość porcji, wystarczy dodać więcej kluseczek gnocchi. Sosu spokojnie wystarczy na 4 porcje.

Składniki (2 porcje):
500 g kluseczek gnocchi
1 puszka pomidorów w puszce
1 duża cebula (u mnie – 2 średnie szalotki)
2 – 3 ząbki czosnku
1 czubata łyżka masła + 1 łyżka oliwy z oliwek
1 kulka mozzarellki – starta na tarce o dużych oczkach
1/3 szklanki tartego sera grana padano
papryka słodka Kamis w dużym opakowaniu
papryka ostra Kamis
1 łyżeczka cukru
garść liści bazylii
czubata łyżka listków świeżego tymianku
sól, świeżo zmielony pieprz

Wykonanie

Zacznij od przygotowania sosu. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek drobno posiekaj.
W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek z masłem i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę. Następnie dodaj zblendowane pomidory wraz z zalewą, dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz cukrem. Dodaj świeże zioła – bazylię i tymianek. Całość gotuj na średnim ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby – ponownie dopraw.

Ugotuj gnocchi.

Gnocchi dodaj do sosu. Następnie dodaj ser grana padano i mozzarellę, mieszaj do momentu aż sery się rozpuszczą.

Patelnię zdejmij z ognia. Udekoruj listkami bazylii i tymianku. Smacznego!

1 sierpnia 2018 Kategoria: Drugie dania, Makarony, Rodzinne obiady, Wege Komentarzy: 1

Komentarze

  1. Kobieta po 30 napisał

    1 sierpnia 2018 o 21:05

    Oj szkoda, że nie ma tu przepisu na kluseczki…

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl