Cześć! Dziś czwarty wpis z serii rodzinnych obiadów. I zarazem chyba mój ulubiony. Co powiecie na gnocchi w sosie pomidorowym ze świeżym tymiankiem i bazylią? Do tego ser grana padano i mozzarella. Sos doprawiony moimi ukochanymi paprykami Kamis – słodką i ostrą. Moja rodzina kocha ten obiad. Wy również go pokochacie!
Ps. Żeby zwiekszyć ilość porcji, wystarczy dodać więcej kluseczek gnocchi. Sosu spokojnie wystarczy na 4 porcje.
Składniki (2 porcje):
500 g kluseczek gnocchi
1 puszka pomidorów w puszce
1 duża cebula (u mnie – 2 średnie szalotki)
2 – 3 ząbki czosnku
1 czubata łyżka masła + 1 łyżka oliwy z oliwek
1 kulka mozzarellki – starta na tarce o dużych oczkach
1/3 szklanki tartego sera grana padano
papryka słodka Kamis w dużym opakowaniu
papryka ostra Kamis
1 łyżeczka cukru
garść liści bazylii
czubata łyżka listków świeżego tymianku
sól, świeżo zmielony pieprz
Wykonanie
Zacznij od przygotowania sosu. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek drobno posiekaj.
W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek z masłem i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę. Następnie dodaj zblendowane pomidory wraz z zalewą, dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz cukrem. Dodaj świeże zioła – bazylię i tymianek. Całość gotuj na średnim ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby – ponownie dopraw.
Ugotuj gnocchi.
Gnocchi dodaj do sosu. Następnie dodaj ser grana padano i mozzarellę, mieszaj do momentu aż sery się rozpuszczą.
Patelnię zdejmij z ognia. Udekoruj listkami bazylii i tymianku. Smacznego!
Oj szkoda, że nie ma tu przepisu na kluseczki…