Cześć. Sezon na grzyby trwa w najlepsze! Borowiki suszę, robię kilka porcji po 20 g i chowam na czarną godzinę. Uwierzcie, że taka porcja suszonych grzybów potrafi uratować gdy ma się na nie ogromną ochotę! Dzięki takiej porcji suszonych grzybów, powstało dzisiejsze danie – gnocchi z borowikami w kremowym sosie śmietanowym z winem. Taki mój jesienny comfort food. Koniecznie musicie tego spróbować!
Składniki (2 porcje):
500 g kluseczek gnocchi
20 g borowików suszonych
1 duża cebula
2 – 3 ząbki czosnku
olej roślinny do smażenia
czubata łyżka listków świeżego tymianku
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
150 ml białego wina
150 – 200 g śmietany kremówki
Wykonanie:
Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj.
Grzyby mocz w chłodnej wodzie przez około 1/2 godziny. Następnie odsącz je na sitku. Borowiki umieść na suchej patelni i podgrzewaj je przez kilka minut – by odparować resztę wody. Gdy będą suche – dodaj 2 łyżki oleju roślinnego smaż przez kilka minut – aż grzyby ładnie się zrumienią, dopraw tymiankiem, solą i pieprzem. Dodaj cebulę i smaż do momentu aż zmięknie. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1 minuty.
Na patelnię wlej wino. Smaż kilka minut do momentu aż wino częściowo odparuje. Czas na dodanie śmietany. Całość wymieszaj i gotuj 2 – 3 minuty. W razie potrzeby – ponownie dopraw.
Ugotuj kluski.
Gnocchi dodaj do sosu, wymieszaj. Patelnię zdejmij z ognia. Udekoruj listkami tymianku. Smacznego!
PrzemoPo napisał
Genialne 😍
Moja pasja smaku napisał
Dziękuję! 🙂