Hej! Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis z wykorzystaniem szparagów. Sezon na nie trwa zdecydowanie zbyt krótko dlatego staram się go wykorzystać w pełni. Dzisiaj zrobiłam obłędne kluseczki gnocchi ze szparagami i suszonymi pomidorami w kremowym sosie śmietanowym. Zachęcam do wypróbowania przepisu.
Składniki (2 porcje):
1 polędwiczka wieprzowa
500 g kluseczek gnocchi
1 pęczek zielonych szparagów
5 – 6 suszonych pomidorów – pokrojonych na mniejsze kawałki
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz, suszony tymianek
2-3 ząbki czosnku
1 średnia cebula
2 łyżki oliwy z oliwek – lub innego tłuszczu do smażenia
200 g śmietany 30%
ser grana padano
Wykonanie:
Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Polędwiczkę oczyść z błon, pokrój w 1 cm plastry. Szparagi przepłucz pod wodą, osusz i odłam zdrewniałe końce. Szparagi złamią się w odpowiednim miejscu. Pokrój je na 1 – 2 cm kawałki. Suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż polędwiczki, obsmaż je dokładnie z każdej strony, dopraw tymiankiem, solą i pieprzem. Po około 5 minutach dodaj cebulę i smaż do momentu aż zmięknie. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1 minuty.
Dodaj szparagi i suszone pomidory, smaż 3 -4 minuty mieszając co jakiś czas. Dodaj śmietankę i wymieszaj. Gotuj 5 minut co jakiś czas mieszając. Ugotuj gnocchi i dodaj je do sosu. Całość wymieszaj i wyłóż na talerze. Posyp natką pietruszki i startym serem grana padano.
Smacznego!
Truskawkowa Fiesta napisał
Wygląda bardzo apetycznie! 🙂
Zapraszam na moje social media:
http://www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
http://www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
http://www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam