Cześć! Jestem uzależniona od granoli. Wykorzystuję ją na śniadanie jak i do deserów. Dziś mam dla Ciebie pyszną granolę migdałowo – kokosową. Musisz ją zrobić! Zrobienie własnej granoli zajmuje dosłownie chwilę. Składniki, które dodasz – możesz dowolnie modyfikować.
Składniki (słoik 1 litrowy):
350 g płatków owsianych
50 g blanszowanych migdałów
50 g płatków migdałowych
50 g płatków kokosowych
50 g wiórków kokosowych
1 łyżeczka cynamonu
100 g masła
100 g cukru brązowego
Wykonanie:
Migdały blanszowane posiekaj. W misce wymieszaj migdały, wiórki kokosowe, płatki migdałowe i kokosowe. Całość przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podpraż w piekarniku nagrzanym do 200 C (góra – dół). Pamiętaj by od czasu do czasu zamieszać !
W rondelku roztop masło z cukrem i cynamonem, następnie polej płatki powstałą masą, Wymieszaj dokładnie i piecz 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Gotowe ! Proste, prawda ?! 🙂
Smacznego !
Cukry Proste napisał
Must have do jogurtu;)
Agnieszka Wieczorek napisał
Musi cudnie pachnieć kokosem 🙂 Na pewno by mu smakowała 🙂
Ania - Fabryka Pomysłów napisał
granola to również i u mnie obowiązkowa pozycja 🙂
U Rudej na Talerzu napisał
Uwielbiam granolę, a już wieki jej nie robiłam. Ale teraz moja Z. ma już 14 miesięcy i powoli wracam do takich przepisów 🙂