Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Gruszki pod kruszonką

Witajcie !
Od kilku dni chodziły za mną gruszki. Uwielbiam odmianę Williams i polecam ją do tego deseru, jednak można użyć dowolnej ulubionej odmiany. Gruszki pod kruszonką pięknie pachną i wybornie smakują. Nie zastanawiajcie się długo, polecam ten deser 🙂 !



Składniki:
1,5 kg dojrzałych gruszek (u mnie odmiana Williams)
pół cytryny
1 laska wanilii bądź 1 łyżka ekstraktu z wanilii
odrobina masła do wysmarowania formy

Kruszonka:
Szklanka mąki
pół szklanki cukru (u mnie brązowego)
100 g masła



Przygotowanie:
1. Opłuczcie, osuszcie i obierzcie gruszki. Następnie pokrójcie na ćwiartki, wyciągnijcie gniazda nasienne. Ćwiartki gruszek przekrójcie na połówki. Jeśli ktoś nie ma ochoty obierać gruszek, może zostawić skórkę. Ja osobiście wolę gruszki bez skórki.

2. Gruszki należy ułożyć w formie do zapiekania wysmarowanej masłem. Następnie – skropić cytryną i opcjonalnie – posypać odrobiną cukru. 

3. Gruszki skropiłam łyżeczką ekstraktu z wanilii, jeśli go nie posiadasz możesz użyć laski wanilii. Przekrój ją wzdłuż, wyskrob łyżeczką ziarenka. Rozłóż je na gruszkach, laskę włóż pomiędzy gruszki.

4. Przygotuj kruszonkę: Do miski dodaj mąkę, brązowy cukier i masło pokrojone w kawałki. Zagniataj palcami kruszonkę. Następnie posyp nią gruszki.

5. Naczynie włóż do rozgrzanego na 180 C piekarnika i zapiekaj przez 40 minut. Po upływie tego czasu, zwiększ temperaturę do 200 C i piecz jeszcze 5 – 10 minut (do momentu, aż kruszonka się zarumieni).

6. Gruszki podawaj na ciepło z lodami bądź jogurtem naturalnym / waniliowym. Dodaj to, na co tylko masz ochotę.



Smacznego 🙂 !


15 czerwca 2013 Kategoria: Desery komentarze 2

Komentarze

  1. aniumek napisał

    16 czerwca 2013 o 11:45

    Kochana aż leci mi ślinka hehehe :))) Zjadłabym.. tym bardziej ze jestem mega łakomczuchem 🙂

    Odpowiedz
  2. Justyna napisał

    3 września 2013 o 17:03

    Smacznie u Ciebie:) Wszystkiego chciałoby się spróbować 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 138 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Aleksandra - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Anna - Pod Jabłonką. Prawdziwe domowe obiady w Łodzi.
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl