Witajcie !
Od kilku dni chodziły za mną gruszki. Uwielbiam odmianę Williams i polecam ją do tego deseru, jednak można użyć dowolnej ulubionej odmiany. Gruszki pod kruszonką pięknie pachną i wybornie smakują. Nie zastanawiajcie się długo, polecam ten deser 🙂 !
Składniki:
1,5 kg dojrzałych gruszek (u mnie odmiana Williams)
pół cytryny
1 laska wanilii bądź 1 łyżka ekstraktu z wanilii
odrobina masła do wysmarowania formy
Kruszonka:
Szklanka mąki
pół szklanki cukru (u mnie brązowego)
100 g masła
Przygotowanie:
1. Opłuczcie, osuszcie i obierzcie gruszki. Następnie pokrójcie na ćwiartki, wyciągnijcie gniazda nasienne. Ćwiartki gruszek przekrójcie na połówki. Jeśli ktoś nie ma ochoty obierać gruszek, może zostawić skórkę. Ja osobiście wolę gruszki bez skórki.
2. Gruszki należy ułożyć w formie do zapiekania wysmarowanej masłem. Następnie – skropić cytryną i opcjonalnie – posypać odrobiną cukru.
3. Gruszki skropiłam łyżeczką ekstraktu z wanilii, jeśli go nie posiadasz możesz użyć laski wanilii. Przekrój ją wzdłuż, wyskrob łyżeczką ziarenka. Rozłóż je na gruszkach, laskę włóż pomiędzy gruszki.
4. Przygotuj kruszonkę: Do miski dodaj mąkę, brązowy cukier i masło pokrojone w kawałki. Zagniataj palcami kruszonkę. Następnie posyp nią gruszki.
5. Naczynie włóż do rozgrzanego na 180 C piekarnika i zapiekaj przez 40 minut. Po upływie tego czasu, zwiększ temperaturę do 200 C i piecz jeszcze 5 – 10 minut (do momentu, aż kruszonka się zarumieni).
6. Gruszki podawaj na ciepło z lodami bądź jogurtem naturalnym / waniliowym. Dodaj to, na co tylko masz ochotę.
Smacznego 🙂 !
aniumek napisał
Kochana aż leci mi ślinka hehehe :))) Zjadłabym.. tym bardziej ze jestem mega łakomczuchem 🙂
Justyna napisał
Smacznie u Ciebie:) Wszystkiego chciałoby się spróbować 🙂