Cześć ! Czy są tu osoby, które lubią celebrować śniadania ?? Ja uwielbiam, szczególnie w weekendy ! Dziś mam dla Was obłędna grzankę z pieczoną dynią, kozim serem i szałwią. Takie śniadania mogłabym jeść codziennie !
Składniki (2 porcje):
2 kromki dobrego, ciemnego pieczywa
kilka plasterków koziego sera twarogowego
masło – do posmarowania chleba
kawałek dyni hokkaido
sól himalajska, świeżo zmielony pieprz
oliwa z oliwek dobrej jakości
kilka listków szałwii
Wykonanie:
Pieczona dynia: Dynię umyj, pokrój na mniejsze kawałki, obierz ze skórki, pozbądź się nasion a miąższ pokrój w kostkę około 1 – 2 cm.
Dynię przełóż do miski, dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą z oliwek. Dokładnie wymieszaj tak – by każda kostka otoczona była oliwą.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż na na nią dynię, rozłóż ją równomiernie na papierze. Piecz w 200 C przez około 30 minut (lub do momentu aż zrobi się miękka).
Rozgrzej dobrze patelnię (bez tłuszczu). Podsmaż na niej chleb aż się ładnie zrumieni i zrobi się chrupiący. Kromki posmaruj masłem, ułóż plasterki koziego sera. Następnie wyłóż dynię, krop ją oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem. Dodaj posiekane lub porwane listki szałwii.
Magda C. napisał
Fajna ta grzanka 🙂
Ania napisał
obłędna 🙂 takie śniadanie w weekend to prawdziwa rozpusta 🙂
AZgotuj napisał
Wspaniała !:)
Królowa Karo napisał
Właśnie ostatnio pisałam, że celebrowanie śniadań to jeden ze sposobów na udany poranek. Twoja kanapka wspaniale się w to wpisuje.