Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Gulasz z czarnej soczewicy z boczniakami i szpinakiem

Cześć Kochani! Dziś podzielę się z Wami przepisem na wege gulasz z czarnej soczewicy z boczniakami, szpinakiem i świeżym tymiankiem. Znacie czarną soczewicę? Ja ją uwielbiam!
Danie jest bardzo proste w przygotowaniu i na pewno Wam zasmakuje! 🙂

Składniki (3-4 porcje):
2/3 szklanki czarnej soczewicy
250 g boczniaków
100 g świeżego szpinaku
1 łyżka liści świeżego tymianku + odrobina do posypania na koniec
1 czubata łyżka oleju kokosowego
1 średnia cebula
2-4 ząbki czosnku
sól, świeżo zmielony pieprz
2 czubate łyżki śmietany 18 %
2 łyżki sosu sojowego
2 szklanki bulionu warzywnego

Wykonanie:
Soczewica: Soczewicę opłucz, następnie ugotuj al dente. Na 2/3 szklanki soczewicy weź 2 x 2/3 szklanki wody. Pamiętaj, że wody musi być 2 x więcej. Soczewicę posól pod koniec gotowania.
Przygotuj warzywa: Boczniaki umyj, osusz i pokrój w paski. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Szpinak umyj.
W garnku rozgrzej olej. Dodaj cebulę, smaż do momentu aż zmięknie. Dodaj boczniaki, dopraw solą i pieprzem. Smaż do momentu uzyskania pięknego złotobrązowego koloru. Dodaj czosnek i tymianek, smaż około 1 minuty. Następnie dodaj sos sojowy, całość zamieszaj. Dodaj odsączoną soczewicę oraz bulion, doprowadź do wrzenia.
Zdejmij z ognia, dodaj śmietanę, dokładnie wymieszaj. Odstaw do przestygnięcia. Dla lepszej konsystencji – kilka łyżek gęstego gulaszu, zblendowałam w oddzielnym naczyniu. Następnie wszystko razem wymieszałam.
Gulasz ponownie podgrzej, dodaj liście szpinaku i gotuj dopóki nie 'zwiędną’. Gulasz wyłóż do miseczek, posyp świeżym tymiankiem. Smacznego!

15 stycznia 2018 Kategoria: Bezglutenowe, Drugie dania, Grzyby, Wege, Zdrowo, Zupy komentarzy 10

Komentarze

  1. iza napisał

    15 stycznia 2018 o 07:22

    szczerze mówiąc czarnej soczewicy jeszcze nie jadłam i chyba nawet nie widziałam na sklepowej półce. Całe danie wygląda bardzo pysznie

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      15 stycznia 2018 o 16:48

      To moja ulubiona odmiana. Warto spróbować! Jest zupełnie inna niż pozostałe. Jest w sklepach internetowych, sklepach ze zdrową żywnością. Nawet w marketach np w Tesco 🙂

      Odpowiedz
  2. Karolina napisał

    15 stycznia 2018 o 11:19

    Wygląda smakowicie. Tylko soczewica czarna faktycznie ciężko dostępna 😉

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      15 stycznia 2018 o 16:48

      Na szczęście jest coraz łatwiej dostępna np w Tesco. Dziękuję ślicznie! <3

      Odpowiedz
  3. MartaMarti19 napisał

    17 stycznia 2018 o 15:31

    Gulasz wyszedł świetny, polecam jak najbardziej przepis !

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      17 stycznia 2018 o 16:18

      Super! Ślicznie dziękuję za komentarz! Pozdrawiam ciepło 🙂

      Odpowiedz
  4. kathi napisał

    18 stycznia 2018 o 10:43

    Ja również nie próbowałam nigdy czarnej soczewicy, ale chętnie skorzystam z Twojego przepisu 🙂

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      18 stycznia 2018 o 10:52

      Gorąco do tego zachęcam! 😀

      Odpowiedz
  5. Monika napisał

    13 lutego 2018 o 13:35

    Właśnie zrobiłam. Szpinak poszedł od razu do grzybów (przed dodaniem soczewicy). Mniej bulionu (pół szklanki), za to więcej śmietanki. Wyszło pysznie! Dzięki za super przepis 🙂

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      13 lutego 2018 o 18:31

      Bardzo dziękuję za komentarz. Miło mi to czytać! Mam nadzieję, że przepis na stałe zagości w Twoim menu 🙂 Pozdrawiam ciepło! 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 138 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Aleksandra - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Anna - Pod Jabłonką. Prawdziwe domowe obiady w Łodzi.
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl