Cześć Kochani! Dziś podzielę się z Wami przepisem na wege gulasz z czarnej soczewicy z boczniakami, szpinakiem i świeżym tymiankiem. Znacie czarną soczewicę? Ja ją uwielbiam!
Danie jest bardzo proste w przygotowaniu i na pewno Wam zasmakuje! 🙂
Składniki (3-4 porcje):
2/3 szklanki czarnej soczewicy
250 g boczniaków
100 g świeżego szpinaku
1 łyżka liści świeżego tymianku + odrobina do posypania na koniec
1 czubata łyżka oleju kokosowego
1 średnia cebula
2-4 ząbki czosnku
sól, świeżo zmielony pieprz
2 czubate łyżki śmietany 18 %
2 łyżki sosu sojowego
2 szklanki bulionu warzywnego
Wykonanie:
Soczewica: Soczewicę opłucz, następnie ugotuj al dente. Na 2/3 szklanki soczewicy weź 2 x 2/3 szklanki wody. Pamiętaj, że wody musi być 2 x więcej. Soczewicę posól pod koniec gotowania.
Przygotuj warzywa: Boczniaki umyj, osusz i pokrój w paski. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Szpinak umyj.
W garnku rozgrzej olej. Dodaj cebulę, smaż do momentu aż zmięknie. Dodaj boczniaki, dopraw solą i pieprzem. Smaż do momentu uzyskania pięknego złotobrązowego koloru. Dodaj czosnek i tymianek, smaż około 1 minuty. Następnie dodaj sos sojowy, całość zamieszaj. Dodaj odsączoną soczewicę oraz bulion, doprowadź do wrzenia.
Zdejmij z ognia, dodaj śmietanę, dokładnie wymieszaj. Odstaw do przestygnięcia. Dla lepszej konsystencji – kilka łyżek gęstego gulaszu, zblendowałam w oddzielnym naczyniu. Następnie wszystko razem wymieszałam.
Gulasz ponownie podgrzej, dodaj liście szpinaku i gotuj dopóki nie 'zwiędną’. Gulasz wyłóż do miseczek, posyp świeżym tymiankiem. Smacznego!
iza napisał
szczerze mówiąc czarnej soczewicy jeszcze nie jadłam i chyba nawet nie widziałam na sklepowej półce. Całe danie wygląda bardzo pysznie
Moja pasja smaku napisał
To moja ulubiona odmiana. Warto spróbować! Jest zupełnie inna niż pozostałe. Jest w sklepach internetowych, sklepach ze zdrową żywnością. Nawet w marketach np w Tesco 🙂
Karolina napisał
Wygląda smakowicie. Tylko soczewica czarna faktycznie ciężko dostępna 😉
Moja pasja smaku napisał
Na szczęście jest coraz łatwiej dostępna np w Tesco. Dziękuję ślicznie! <3
MartaMarti19 napisał
Gulasz wyszedł świetny, polecam jak najbardziej przepis !
Moja pasja smaku napisał
Super! Ślicznie dziękuję za komentarz! Pozdrawiam ciepło 🙂
kathi napisał
Ja również nie próbowałam nigdy czarnej soczewicy, ale chętnie skorzystam z Twojego przepisu 🙂
Moja pasja smaku napisał
Gorąco do tego zachęcam! 😀
Monika napisał
Właśnie zrobiłam. Szpinak poszedł od razu do grzybów (przed dodaniem soczewicy). Mniej bulionu (pół szklanki), za to więcej śmietanki. Wyszło pysznie! Dzięki za super przepis 🙂
Moja pasja smaku napisał
Bardzo dziękuję za komentarz. Miło mi to czytać! Mam nadzieję, że przepis na stałe zagości w Twoim menu 🙂 Pozdrawiam ciepło! 🙂