Co roku podczas Świąt Wielkanocnych na moim stole gościły jedynie jajka faszerowane w wersji klasycznej – faszerowane pieczarkami. W tym roku postanowiłam 'zaszaleć’ dodając do farszu awokado. Zapraszam do wypróbowania przepisu 🙂 ! Według mnie najlepsza wersja to ta ze szczypiorkiem.
Składniki:
4 jajka
1 dojrzałe awokado
1 mała czerwona cebula – pokrojona w drobną kostkę
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
opcjonalnie do dekoracji – łyżka posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku
Wykonanie:
1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Przekrój na pół, wyjmij żółtko i przełóż do naczynia, w którym będziesz blendować.
2. Awokado obierz i pokrój na małe kawałki. Dodaj do żółtka wraz z sokiem z cytryny. Zblenduj. Dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodaj cebulę i dokładnie wymieszaj.
Marta U napisał
a u mnie będą tylko w majonezie 🙂 choć mam awokado 🙂 ale zjem bez jajek 🙂
zakateksmaku napisał
W tamtym roku robiłam podobne. Są pyszne! Wszystkiego dobrego! 🙂
Paulina Urbańczyk napisał
Ten komentarz został usunięty przez autora.
napiecyku.pl napisał
Zdrowych, pogodnych Świąt Wielkanocnych pełnych nadziei i miłości, oraz wspaniałych spotkań w gronie rodziny i przyjaciół życzy Małgosia z rodziną ; )
Paulina Urbańczyk napisał
Dziękuję ! Wspaniałych Świąt :* !
Królowa Karo napisał
Może wykorzystam po świętach, bo w święta to wolimy tradycyjnie.
Monika napisał
pięknie i smacznie:)
Justyna Gonczaronek napisał
PYSZNOŚCI ;))
pomysłowy farsz kochana :*
WESOŁYCH ŚWIĄT !!! :***
Back Taste napisał
Jaja uwielbiam pod każdą postacią, faszerowane są absolutnie pysznie.
Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt ! 🙂
Olga Pilichowska napisał
Jajka faszerowane to moje ulubione świąteczne jedzonko, nie licząc słodyczy oczywiście;)
Magda C. napisał
Mniam, wyglądają przepysznie! 🙂