Lubicie robić nalewki ? Jeśli tak, to mam dla Was przepis na jedną z moich ulubionych – na jezynówkę z wanilią. W tym roku robiłam ją po raz pierwszy. Nalewka ta będzie idealna na zimowe wieczory. Więc do dzieła 🙂 !
Składniki:
500 g dojrzałych jeżyn
1/4 l spirytusu
1/2 l wódki
1/4 l wody
1 laska wanilii
500 g cukru (można dać mniej)
Wykonanie:
Jeżyny lekko rozgnieć widelcem, wrzuć je do słoika wraz z przeciętą laską wanilii. Zalej wódką i spirytusem, odstaw na 3 tygodnie.
Po tym czasie nalewkę przefiltruj przez gazę lub sitko. Cukier rozpuść w gorącej wodzie, powstały syrop wlej do alkoholu. Odstaw na 3 miesiące.
Dobrze mieć taką domową naleweczkę:) Piłam kiedyś taką jeżynówkę i pamiętam jej smak do dziś. W następnym sezonie, już po porodzie, planuję wypróbować kilka przepisów.
ja w tym roku tylko sok, ale taka naleweczka musi być pyszna 🙂
taka naleweczka to prawdziwy skarb na jesienne wieczory:)
Świetny pomysł! Zainspirowałaś mnie 😉 Poza tym przepiekne zdjęcia 🙂
Nalewki to ja lubię bardzo, ale kosztować i Twoją również bez oporów bym spróbowała 🙂
Szkoda, że już ciężko o jeżyny, ale zawsze można tę nalewkę zrobić za rok 🙂 Piękny ma kolor!
Brzmi bardzo zachęcająco:)
musi być genialna! 🙂 jezyny bardzo lubię 🙂
nie robię, ale bardzo chętnie je spożywam:D
Na zimę koniecznie! 🙂
Uwielbiam robić nalewki, czasem tak się zapomnę, że wychodzi z tego niezła produkcja, ale jeżynówki jeszcze nie robiłam. Zapisuję przepis i w przyszłym roku ruszam do roboty 🙂 tegoroczne jeżyny pożarlismy
Napiłabym się z chęcią takiej naleweczki 😉
Wygląda przepysznie, z chęcią bym spróbowała.
Pozdrawiam 🙂
Naprawde wyglada i smakuje doskonale.
Super! Dziękuję ślicznie za komentarz, cieszę się, że smakowała 🙂