Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Kaszotto z białej kaszy gryczanej z botwiną

Wreszcie pojawiła się botwina ! Czekałam na nią wiele miesięcy. Zamrożone zapasy, szybko się skończyły. Uwielbiam ją więc będzie często gościła w moich przepisach. Dziś w zestawieniu z białą kaszą gryczaną. Fajnego charakteru daniu nadał bulion, do którego dodałam sos sojowy. Ten patent będę stosowała częściej 🙂 !

DSC_0007

Składniki (2 porcje):
botwina z buraczkami
100 g białej kaszy gryczanej
2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka masła, dodatkowo: 1 łyżka masła
1 szalotka
2 – 3 ząbki czosnku
1/2 szklanki białego wina
sól, świeżo zmielony pieprz, tymianek suszony
500 ml bulionu warzywnego
2 łyżki sosu sojowego
1/2 natki pietruszki

Wykonanie: Przygotuj wszystkie składniki:  Szalotkę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Natkę pietruszki posiekaj. Odetnij buraczki, umyj je, oczyść i osusz. Pokrój w cienkie plasterki. Liście i łodygi botwiny, pokrój na około 1 cm kawałki. Przygotuj bulion warzywny, dodaj do niego 2 łyżki sosu sojowego.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę z masłem, dodaj cebulę, smaż do momentu aż zmięknie. Dodaj czosnek, smaż 1 minutę. Następnie dodaj suchą kaszę, zamieszaj by każde ziarenko zostało otoczone warstwą tłuszczu, zalej winem, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Dodaj buraczki. Gdy kasza wchłonie wino – dodawaj chochla po chochli bulionu. Gotuj do momentu aż kasza zmięknie. Na sam koniec dodaj 3/4 natki pietruszki, łodygi i liście botwiny, często mieszając, smaż około 3 minut.  W razie potrzeby – ponownie dopraw. Dodaj 1 łyżkę masła, mieszaj do momentu aż się rozpuści. Wyłóż na talerze, posyp pozostałą natką pietruszki.

Smacznego !

DSC_0008

2 maja 2016 Kategoria: Drugie dania, Kasza, Sezonowo, Wege, Zdrowo komentarzy 9

Komentarze

  1. foodmania napisał

    2 maja 2016 o 18:26

    palce lizać! 😉
    zapraszam do udziału w konkursie! http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2016/04/konkurs-wiosna-na-talerzu-z-green.html

    Odpowiedz
  2. Marzena napisał

    2 maja 2016 o 19:15

    Wygląda bardzo apetycznie 🙂

    Odpowiedz
  3. Mada napisał

    2 maja 2016 o 20:53

    botwinka!!! u mnie dostępna jest tylko na jednym targu w plastikowych pojemnikach…dosłownie kilka listków na krzyż za straszną cenę więc poczekam jednak do wakacji i na botwinkę babcinej hodowli:) nie wiedziałam, że można ją mrozić! (tzn że nie traci wtedy walorów smakowych) na razie zadowalamy się samymi buraczkami ale botwinka to botwinka- a z kaszy gryczanej białej zrobiłam ostatnio niesamowity chleb bez drożdży czy proszku do pieczenia:) jestem maniaczką każdego rodzaju kasz:)

    Odpowiedz
  4. laNika napisał

    3 maja 2016 o 08:53

    Danie prezentuje się cudownie! Chętnie bym taki obiad zjadła, tym bardziej, że jeszcze w tym roku nie jadłam botwinki 🙂 Mniam…

    Odpowiedz
  5. Ervisha napisał

    3 maja 2016 o 15:14

    Gdyby nie to winko 🙂 Ale wyglada pysznie 😉

    Odpowiedz
  6. EllaCanto napisał

    3 maja 2016 o 15:43

    Robiłam w zeszłym roku podobne kaszotto, ale z pęczakiem i bez białego wina – za to ze skórką z cytryny 🙂 Baaaardzo aromatyczne! Muszę spróbować z kaszą gryczaną 🙂

    Odpowiedz
  7. Ania - Fabryka Pomysłów napisał

    3 maja 2016 o 17:18

    świetny pomysł na wykorzystanie botwinki 🙂

    Odpowiedz
  8. piegusek napisał

    3 maja 2016 o 18:54

    zdecydowanie poczekam na własną botwinkę z działeczki a przepis zapisuję 🙂 pozdrawiam

    Odpowiedz
  9. Ania_S napisał

    3 maja 2016 o 19:16

    Wygląda wspaniale – nie jadłam w tym roku jeszcze botwinki, ale niedługo na pewno zrobię coś podobnego 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl