Cześć ! W czwartek – 21 kwietnia – miałam przyjemność uczestniczyć w konferencji podsumowującej projekt „Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów”, połączonej z warsztatami kulinarnymi pod okiem Grzesia Łapanowskiego.
Spotkanie odbyło się w Food lab studio przy ulicy Racjonalizacji 5 w Warszawie. Byłam tam po raz pierwszy i muszę przyznać, że miejsce to zrobiło na mnie wrażenie. Ogromna przestrzeń, świetny wystrój, ogromna (wymarzona) biblioteczka z ciekawymi książkowymi tytułami. Studio jest świetnie wyposażone.
Spotkanie rozpoczęło się od podsumowania w/w projektu. W marcu br. przeprowadzono badanie opinii publiczne na zlecenie Fundacji WWF Polska. Potwierdziło ono, że kampania spowodowała istotny wzrost świadomości społeczeństwa na temat problemu zagrożenia wyginięciem ryb w morzach i oceanach. Badanie potwierdziło skuteczność całej kampanii.
Kampania przekazała obiektywne informacje na temat tego, jakie gatunki ryb i owoców morza są zagrożone. Jednocześnie – zachęciła do wybierania tych, których stan jest stabilny.
W ramach kampanii, wydana została książka kucharska „Ryby wybrane„, która pokazuje jak ciekawe i smaczne dania można przyrządzić z ryb i owoców morza, których stan jest stabilny. Książka jest pięknie wydana, lubię po nią sięgać. W wersji elektronicznej, znajdziecie ją tu:
Zachęcam do jej pobrania.
Jaka ryba na obiad, która dzieli najpopularniejsze gatunki ryb i owoców morza na 3 grupy:
I Oznaczona zielonym światłem – to gatunki ryb, po które można sięgać bez obaw. Ich stan jest stabilny, a ich połowy nie wpływają negatywnie na bioróżnorodność mórz i oceanów.
II Oznaczona żółtym światłem – to gatunki, przy zakupie których warto zachować szczególną uwagę. Dane na temat ich populacji są niepełne lub hodowla czy połów szkodzą środowisku.
III Oznaczona czerwonym światłem – to gatunki ryb i owoców morza zagrożonych wyginięciem. Z kupowania i jedzenia ich, powinniśmy całkowicie zrezygnować.
Zachęcam do obejrzenia poniższego filmiku i zastanowieniem się nad problemem, który dotyczy nas wszystkich. Do mnie kampania trafiła i już od dawna wybieram ryby z zielonego światła. Pamiętaj, że to od Ciebie zależy czy pewne gatunki ryb i owoców morza przetrwają. Jeśli nie zmienimy naszych zachowań, to do 2048 roku wszystkie łowiska zostaną wyczerpane. Ryb może zabraknąć. Pamiętaj – to Twój wybór.
Filmik: Jaka ryba na obiad? To Twój wybór!
Dodaj komentarz