Cześć ! Tak oto wygląda mój obiad na szybko. Łosoś z cynamonem i kuminem + czarna komosa ryżowa + szybka sałatka. Szybko, prosto i smacznie. Co myślicie 🙂 ?
Składniki (2 porcje):
1/2 szklanki czarnej komosy ryżowej
Łosoś:
1 duży filet z łososia, bez ości – mój ze skórą
świeżo zmielony pieprz, sól, kumin, cynamon
1 -2 łyżki oleju kokosowego. (Można zastąpić: masłem i oliwą z oliwek. Po 2łyżki jednego i drugiego)
Sałatka:
2 – 3 duże garści ulubionego mixu sałat
10 cm kawałek ogórka
2 garści pomidorków koktajlowych – u mnie – truskawkowych
2 czubate łyżki śmietany 18 %
sól, świeżo zmielony pieprz, czubata łyżeczka cukru
pestki dyni
Wykonanie:
Komosę przesyp na sito i dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą. Płucz ją przez kilka minut – do momentu aż przestanie się pienić. Jest to niezwykle ważne – musisz się pozbyć gorzkich saponin. Dobrze odcedź. Komosę przełóż do rondelka, zalej 1 szklanką wody, dodaj odrobinę soli. Doprowadź do wrzenia, przykryj pokrywką i gotuj około 15 minut. Odsącz na sitku nadmiar wody, odstaw.
Przygotuj sałatkę: pomidorki przekrój na pół, ogórka obierz i pokrój w kostkę. Mix sałat przełóż do miseczki, dodaj pomidorki i ogórka. Śmietanę oraz przyprawy, dodaję przed samym podaniem. Dokładnie wymieszaj.
Łosoś:
Filet z łososia pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Filety ułóż na patelni (skórką do dołu), posyp solą, świeżo zmielonym pieprzem, kuminem i cynamonem. Smaż około 5 minut, następnie przełóż na drugą stronę i smaż kolejne 5 minut.
Wszystkie składniki wyłóż na talerze. Smacznego !
wygląda bardzo smacznie 🙂
Uwielbiam Twoje dania…….. Dziękuję!
Jesteś moim Mistrzem ♡
Pyszny pomysł na obiad! Mniam 🙂
zdrowy i pożywny obiad w kilka chwil 🙂
Takie połączenie bardzo za mną przemawia;D Ciekawe dlaczego..;PP