Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Makaron chow mein z krewetkami, cukinią, marchewką i świeżym imbirem

Święta, święta i po świętach. Świąteczne potrawy już mi się opatrzyły. Dziś przygotowałam świetny makaron chow mein z krewetkami, cukinią i marchewką. W daniu wyczuwalny jest świeży imbir i sos sojowy. To zdecydowanie moje smaki. Danie niezwykle aromatyczne i błyskawiczne w przygotowaniu. Lubię to !

DSC_0186

Składniki (2 – 4 porcje):
makaron chow mein
16 – 20 krewetek
1 cukinia
1 marchewka
kawałek imbiru wielkości kciuka
2 – 3 ząbki czosnku
1 duża czerwona cebula
2 -3 garście orzechów nerkowca
olej kokosowy do smażenia
świeżo zmielony pieprz, papryka ostra
2 łyżki brązowego cukru
4 łyżki sosu sojowego
2 – 3 łyżki nasion sezamu

Wykonanie:
Krewetki rozmroź, obierz (jeśli kupisz w całości – jednym zdecydowanym ruchem ukręć głowę, oderwij nogi, zsuń ogonek i delikatnie usuń pancerzyk z całej krewetki. Następnie natnij grzbiet i pozbądź się przewodu pokarmowego (czarna żyłka)), opłucz pod wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
Przygotuj wszystkie składniki: imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarce i małych oczkach. Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Marchewkę obierz i pokrój na cienkie plasterki. Cukinię pokrój na cienkie plastry.
Na dużej patelni rozgrzej olej kokosowy, dodaj cebulę i smaż do momentu aż zmięknie. Dodaj krewetki. Smaż je po 1,5 minuty z każdej strony, w połowie dodając czosnek przeciśnięty przez praskę i imbir. Dopraw je pieprzem i ostrą papryką. Gdy krewetki będą gotowe – zdejmij je z patelni. Na te samej patelni rozgrzej ponownie olej kokosowy. Dodaj cukinię i marchewkę, dopraw świeżo zmielonym pieprzem, smaż przez kilka minut aż zmiękną. Następnie dodaj: krewetki, sos sojowy, cukier, makaron, orzechy nerkowca, nasiona sezamu. Całość dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze około 2 – 3 minut. Wyłóż na talerze, posyp sezamem.

Smacznego !

28 grudnia 2015 Kategoria: Drugie dania, Makarony, Owoce morza komentarzy 12

Komentarze

  1. Evi napisał

    28 grudnia 2015 o 07:51

    Rozgrzewająco i uzdrawiająco, w sam raz na poświąteczny czas :).

    Odpowiedz
  2. Agnieszka Wieczorek napisał

    28 grudnia 2015 o 12:47

    Lubię te świąteczne potrawy, ale też na razie mam już ich dość. Pewnie na jakiś tydzień, a potem sobie jeszcze karpia upiekę, albo barszcz ugotuję 😉 ale taki makaron jaki zaproponowałaś jest idealny na taki świąteczny detoks 🙂

    Odpowiedz
  3. Marzena Bartosz napisał

    28 grudnia 2015 o 13:00

    mNIAM:)

    Odpowiedz
  4. Blonparia napisał

    28 grudnia 2015 o 13:37

    Przepis bardzo ciekawy i warto spróbować, ale niestety nie dla mnie ;(

    Odpowiedz
  5. Ania napisał

    28 grudnia 2015 o 15:21

    moje smaki 🙂 krewetkowo ostatnio u Ciebie 🙂 świątecznego jedzenia też mam ostatnio dość:)

    Odpowiedz
  6. Rebel napisał

    28 grudnia 2015 o 15:28

    Nie wiem czy odważyłabym się spróbować krewetek. ;-;

    Odpowiedz
  7. Ania_S napisał

    28 grudnia 2015 o 16:33

    Pomijając krewetki wygląda super – świetne połączenie smaków 🙂

    Odpowiedz
  8. napiecyku napisał

    28 grudnia 2015 o 19:50

    Nie tylko smaczna, ale również piękna potrawa 🙂

    Odpowiedz
  9. marcela napisał

    29 grudnia 2015 o 00:10

    WOW! KOCHAM TAKIE SMAKI…. jestem wielka fanka krewetek……

    Odpowiedz
  10. Magda C. napisał

    29 grudnia 2015 o 07:42

    Bardzo ciekawy przepis na makaron z krewetkami. Wygląda smacznie 🙂

    Odpowiedz
  11. lukaszmakeup.blogspot.com napisał

    29 grudnia 2015 o 09:42

    omomo < 3

    Odpowiedz
  12. Drink Eat Live napisał

    29 grudnia 2015 o 14:00

    Bardzo smakowite danie, ale początek opisu przygotowania to prawie brzmi jak horror;) Ja użyłabym tylko już gotowych krewetek:))

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl