Cześć !
Dziś zapraszam na pyszne danie, które znika w mgnieniu oka – makaron orzo z indykiem i szpinakiem w sosie pomidorowym. Kocham takie dania, to dla mnie comfort food.
Składniki (2 – 4 porcje):
1/2 szklanki makaronu orzo
300 g fileta z indyka
1 puszka (400 g) krojonych pomidorów + 1/2 puszki wody (po przepłukaniu puszki)
1 duża cebula
2 – 4 ząbki czosnku
2 duże garście liści świeżego szpinaku
1 łyżeczka przyprawy włoskiej
1 łyżeczka cukru
sól himalajska, świeżo zmielony pieprz
1/2 szklanki drobno startego grana padano + dodatkowo odrobina
1 – 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
Wykonanie:
Przygotuj wszystkie składniki: Filet z indyka opłucz i pokrój w kostkę – około 2 cm. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstaw. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Szpinak przepłucz pod wodą, osusz.
Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i indyka. Mięso obsmaż z każdej strony. Gdy cebula zmięknie – dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1 minutę. Dodaj pomidory, wodę po przepłukaniu puszki po pomidorach, dopraw solą, pieprzem, przyprawą włoską i cukrem. Smaż kilka minut aż sos zacznie gęstnieć. Gdy sos się zredukuje – dodaj szpinak, mieszaj do momentu aż 'zwiędnie’. Następnie dodaj ser grana padano i makaron, dokładnie wymieszaj do połączenia się składników. Wyłóż na talerze, posyp dodatkowo grana padano.
Smacznego !
marcelina napisał
Paula taki makaron to mogłabym ci teraz podkraść 😉 Danie wygląda fantastycznie!
Agnieszka Wieczorek napisał
Place lizać! Zjadłabym takie danie z wielką przyjemnością. Wygląda rewelacyjnie 🙂
Magda C. napisał
Mmm smakowicie wygląda ten makaron, moje smaki 🙂
zjedz_mnie napisał
Bardzo, ale to bardzo smakowicie u Ciebie:)
Salvador Dali napisał
nie miałam okazji jeść takiego dania.. Wygląda smakowicie- zresztą, ja makaron pochłaniam w każdej postaci <3