Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Makaron pappardelle ze szparagami, bobem i winem

Cześć! Tym przepisem żegnam się ze szparagami. Na myśl o tym, że sezon na nie trwa tak krótko – robi mi się smutno. Uwielbiam je i mimo, że często goszczą w mojej kuchni – mam wrażenie, że nie nacieszyłam się nimi w pełni. Kochajcie szparagi, sezon na nie tak szybko się kończy! 🙁

Składniki (2 porcje):
250 g makaronu pappardelle
1 pęczek zielonych szparagów
250 g bobu
sól, świeżo zmielony pieprz i gałka muszkatołowa
100 ml  białego wina
2 – 3 ząbki czosnku
1 średnia biała cebula lub szalotka
1 czubata łyżka masła
4 łyżki drobno startego grana padano
200 ml śmietany kremówki
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:
Przygotuj składniki: czosnek drobno posiekaj, cebulę pokrój w drobną kostkę. Szparagi opłucz, odłam zdrewniałe końce. Ułamią się one same w odpowiednim miejscu. Odetnij ‚główki’, łodygi pokrój w ukośne plasterki.
Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente. Na 2 minut przed końcem gotowania – dodaj szparagi – główki i plasterki. Odcedź i odstaw na bok. Bób ugotuj al dente.*
Na dużej patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim cebulę do momentu aż się zeszkli, dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę. Dodaj wino i gotuj je przez kilka minut – aż większość się zredukuje. Dodaj śmietanę kremówkę, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj makaron, szparagi, bób i 3 łyżki grana padano. Całość wymieszaj i wyłóż na talerze. Posyp świeżo zmielonym pieprzem natką pietruszki, następnie – serem grana padano. Smacznego!

* Bób przepłucz pod zimną wodą. 250 g bobu zalej 500 ml zimnej wody. Dodaj łyżeczkę cukru i gotuj aż będzie al dente. Uważaj by nie rozgotować bobu!

3 lipca 2017 Kategoria: Drugie dania, Makarony, Sezonowo, Wege komentarzy 8

Komentarze

  1. Magda napisał

    3 lipca 2017 o 08:22

    Pyszne danie, przykro się żegnać ze szparagi, ale na pociechę mamy młody bób, też smaczny 🙂

    Odpowiedz
  2. Grunt to przepis! napisał

    3 lipca 2017 o 10:08

    Moje smaki! 🙂 Z chęcią bym się wprosiła do Ciebie na obiad 😉

    Odpowiedz
  3. Beti napisał

    4 lipca 2017 o 05:01

    Szparagi to nie jest moja miłość, ale makaron z ich dodatkiem na pewno świetnie smakuje 😉

    Odpowiedz
  4. Beata, Magazyn Kuchenny napisał

    4 lipca 2017 o 15:53

    Oj, łezka się w oku kręci… Do zobaczenia za rok, drogie szparagi!

    Odpowiedz
  5. Agnieszka​ Wieczorek napisał

    4 lipca 2017 o 19:26

    Obiad taki, że palce lizać! I tak cudnie się prezentuje.

    P.S. Też rozpaczam z powodu zakończenia sezonu szparagowego …

    Odpowiedz
  6. Cook and Love napisał

    4 lipca 2017 o 19:56

    Normalnie stypa szparagowa zrobiła się pod przepisem ;)))))))))

    Odpowiedz
  7. Kulinarne Inspiracje Futki napisał

    5 lipca 2017 o 12:06

    Cudowne i niezwykle smakowite połączenie. Koniecznie muszę zrobić 🙂 Pycha! <3

    Odpowiedz
  8. Ania - Fabryka Pomysłów napisał

    8 lipca 2017 o 21:01

    ja tak zawsze rozpaczam jak się kończy sezon na bób 🙁

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl