Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Mini tarty z botwiną, kozim serem i tymiankiem na cieście francuskim

Cześć,
Wreszcie przyszło lato i upały 🙂 Zapewne nikomu nie chce się siedzieć długo w kuchni. Mam dla Was propozycję na mega szybki obiad z wykorzystaniem sezonowego produktu. Co powiecie na mini tarty na cieście francuskim z botwiną, kozim serem i nutą tymianku ? Są przepyszne i błyskawiczne w wykonaniu. Miłego dnia 🙂 !

DSC_0539

Składniki:
Płat ciasta francuskiego
1 – 2 roladki koziego sera
1 pęczek młodej botwiny (bez buraczków)
2 – 3 ząbki czosnku
1 czubata łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, świeżo zmielony pieprz, tymianek
garść liści rukoli

Wykonanie:
Przygotuj wszystkie składniki:  Umyj botwinkę. Łodygi pokrój na małe kawałki (ok 0,5 cm), liście – pokrój drobno. Czosnek drobno posiekaj. Kozi ser pokrój na grubsze plasterki.
Na patelni rozgrzej masło i oliwę, dodaj czosnek i smaż około 1 minuty. Dodaj łodygi – bez liści – i smaż około 3 – 4 minut aż zmiękną. Następnie dodaj liście smaż kolejne 2 – 4 minuty – aż liście 'zwiędną’. Całość dopraw solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Ciasto francuskie rozwiń i rozłóż na blaszce (na papierze do pieczenia) i pokrój je na 4 równe kawałki. Na każdym kawałku ułóż botwinkę (pozostawiając 1 – 1,5 cm brzegi), dodaj kozi ser, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
Piecz w temperaturze 200 C przez około 15 – 20 minut – do momentu aż ciasto będzie miało złoty kolor. Przed podaniem  na każdym kawałku ułóż po kilka liści rukoli.

Smacznego !

DSC_0532

2 lipca 2015 Kategoria: Ciasta i tarty, Drugie dania, Pizza, Przekąski, Sezonowo komentarzy 15

Komentarze

  1. Agnieszka Wieczorek napisał

    3 lipca 2015 o 13:44

    Pyszny pomysł 🙂 Szkoda, że ostatnio nigdzie już botwinki nie ma, bo bym taką tartę zjadła z ochotą 🙂

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      6 lipca 2015 o 20:23

      Tak 🙁 ? U mnie na szczęście jest dużo 🙂

      Odpowiedz
  2. Amber napisał

    6 lipca 2015 o 12:51

    To moje smaki!
    Pysznie, a taka tarta jest nawet na moim blogu.
    Pozdrowienia!

    Odpowiedz
  3. Obżarciuch napisał

    6 lipca 2015 o 15:01

    chętnie się poczęstuję taką tartą:)

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      6 lipca 2015 o 20:22

      Zapraszam 😉

      Odpowiedz
  4. Olka napisał

    6 lipca 2015 o 15:52

    Bardzo urodziwe mini tarty 🙂 fajne smaki….

    Odpowiedz
  5. Marzena napisał

    6 lipca 2015 o 19:56

    A mi się w sobotę popsuł piekarnik na amen, buuu…Jestem na etapie poszukiwań nowego. Inaczej od razu bym szla zrobić takie cudo:-)

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      6 lipca 2015 o 20:22

      Marzenko łączę się z Tobą w bólu 🙁 Mam nadzieję, że szybko znajdziesz odpowiedni bo bez piekarnika to jak bez ręki 😉

      Odpowiedz
  6. Szpilka napisał

    6 lipca 2015 o 21:12

    zdrowe, szybkie i smaczne… czemu nie? 🙂 nie przepadam za botwiną, ale kusi ^^

    Odpowiedz
  7. Angelika napisał

    6 lipca 2015 o 22:42

    Pysznie wyglądają te mini tarty, wszystko co lubię w jednym daniu 🙂

    Odpowiedz
  8. rategazelle napisał

    7 lipca 2015 o 07:17

    wygląda fenomenalnie

    Odpowiedz
  9. Lena napisał

    7 lipca 2015 o 07:48

    Ale musi wybornie smakować:)

    Odpowiedz
  10. Ania_S napisał

    7 lipca 2015 o 20:04

    Wygląda super; ) Ja lubię spędzać czas w kuchni w upalne dni, ale w tygodniu czas mi na to nie pozwala :/

    Odpowiedz
  11. Natalia napisał

    7 lipca 2015 o 22:27

    Świetny pomysł na botwinkę

    Odpowiedz
  12. Magda C. napisał

    8 lipca 2015 o 06:28

    Piękne tarty 🙂 Bardzo pomysłowe i proste w wykonaniu 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl