Cześć,
Wreszcie przyszło lato i upały 🙂 Zapewne nikomu nie chce się siedzieć długo w kuchni. Mam dla Was propozycję na mega szybki obiad z wykorzystaniem sezonowego produktu. Co powiecie na mini tarty na cieście francuskim z botwiną, kozim serem i nutą tymianku ? Są przepyszne i błyskawiczne w wykonaniu. Miłego dnia 🙂 !
Składniki:
Płat ciasta francuskiego
1 – 2 roladki koziego sera
1 pęczek młodej botwiny (bez buraczków)
2 – 3 ząbki czosnku
1 czubata łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, świeżo zmielony pieprz, tymianek
garść liści rukoli
Wykonanie:
Przygotuj wszystkie składniki: Umyj botwinkę. Łodygi pokrój na małe kawałki (ok 0,5 cm), liście – pokrój drobno. Czosnek drobno posiekaj. Kozi ser pokrój na grubsze plasterki.
Na patelni rozgrzej masło i oliwę, dodaj czosnek i smaż około 1 minuty. Dodaj łodygi – bez liści – i smaż około 3 – 4 minut aż zmiękną. Następnie dodaj liście smaż kolejne 2 – 4 minuty – aż liście 'zwiędną’. Całość dopraw solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Ciasto francuskie rozwiń i rozłóż na blaszce (na papierze do pieczenia) i pokrój je na 4 równe kawałki. Na każdym kawałku ułóż botwinkę (pozostawiając 1 – 1,5 cm brzegi), dodaj kozi ser, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
Piecz w temperaturze 200 C przez około 15 – 20 minut – do momentu aż ciasto będzie miało złoty kolor. Przed podaniem na każdym kawałku ułóż po kilka liści rukoli.
Smacznego !
Agnieszka Wieczorek napisał
Pyszny pomysł 🙂 Szkoda, że ostatnio nigdzie już botwinki nie ma, bo bym taką tartę zjadła z ochotą 🙂
Moja pasja smaku napisał
Tak 🙁 ? U mnie na szczęście jest dużo 🙂
Amber napisał
To moje smaki!
Pysznie, a taka tarta jest nawet na moim blogu.
Pozdrowienia!
Obżarciuch napisał
chętnie się poczęstuję taką tartą:)
Moja pasja smaku napisał
Zapraszam 😉
Olka napisał
Bardzo urodziwe mini tarty 🙂 fajne smaki….
Marzena napisał
A mi się w sobotę popsuł piekarnik na amen, buuu…Jestem na etapie poszukiwań nowego. Inaczej od razu bym szla zrobić takie cudo:-)
Moja pasja smaku napisał
Marzenko łączę się z Tobą w bólu 🙁 Mam nadzieję, że szybko znajdziesz odpowiedni bo bez piekarnika to jak bez ręki 😉
Szpilka napisał
zdrowe, szybkie i smaczne… czemu nie? 🙂 nie przepadam za botwiną, ale kusi ^^
Angelika napisał
Pysznie wyglądają te mini tarty, wszystko co lubię w jednym daniu 🙂
rategazelle napisał
wygląda fenomenalnie
Lena napisał
Ale musi wybornie smakować:)
Ania_S napisał
Wygląda super; ) Ja lubię spędzać czas w kuchni w upalne dni, ale w tygodniu czas mi na to nie pozwala :/
Natalia napisał
Świetny pomysł na botwinkę
Magda C. napisał
Piękne tarty 🙂 Bardzo pomysłowe i proste w wykonaniu 🙂