Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Młode ziemniaki z kiełbasą chorizo i zieloną fasolką szparagową

Cześć ! Dziś za oknem jesień. Nie wiem jak u Ciebie ale w Łodzi jest szaro i deszczowo. W takie dni wybieram ostrzejsze, rozgrzewające potrawy. Pozwalają mi one jakoś przetrwać dany dzień. Dziś mam dla Ciebie przepis na  młode ziemniaki z kiełbasą chorizo i zieloną fasolką szparagową. Uwielbiam a Ty ?

DSC_0544

Składniki (2 porcje):
300 g młodych ziemniaków – małych
duża garść zielonej fasolki szparagowej
140 g kiełbasy chorizo
1 średnia czerwona cebula
2 ząbki czosnku
wędzona papryka, świeżo zmielony czarny pieprz, sól, tymianek suszony
olej roślinny do smażenia
1 mały pęczek natki pietruszki

Wykonanie:
Przygotuj składniki: cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Kiełbasę chorizo pokrój w półplasterki. Natkę pietruszki – posiekaj. Zieloną fasolkę szparagową oczyść i ugotuj al dente. Ziemniaki umyj, przekrój na połówki i ugotuj.
Na dużej patelni rozgrzej olej roślinny. Dodaj kiełbasę chorizo i smaż ją około 4 minut, mieszając. Zdejmij ją z patelni na papierowy ręcznik, zostawiając tłuszcz na patelni. Na tej samej patelni podsmaż cebulę do momentu aż się zeszkli. Następnie dodaj czosnek i smaż 1 minutę.
Dodaj ziemniaki i smaż do momentu, aż delikatnie się zrumienią. Jeśli na patelni zrobi się za sucho – dodaj kilka łyżek przegotowanej wody. Dodaj kiełbasę i fasolkę szparagową. Całość dopraw wędzoną papryką, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, solą i tymiankiem suszonym. Dodaj także drobno posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj i wyłóż na talerze.

DSC_0548

22 sierpnia 2016 Kategoria: Drugie dania, Sezonowo komentarzy 5

Komentarze

  1. U Rudej na Talerzu napisał

    22 sierpnia 2016 o 18:13

    To coś pysznego – chorizo jest charakterna i świetnie podkręca proste dania 🙂

    Odpowiedz
  2. Ania - Fabryka Pomysłów napisał

    23 sierpnia 2016 o 21:14

    bardzo fajne danie:) lekkie, ale i konkretne:)

    Odpowiedz
  3. Sosna napisał

    27 sierpnia 2016 o 11:36

    Jaj, wygląda doskonale! <3

    Odpowiedz
  4. Niemiecki online napisał

    29 sierpnia 2016 o 08:57

    Fajny pomysł na coś ala obiad :))

    Odpowiedz
  5. Mada napisał

    5 września 2016 o 17:27

    no i to może być sposób na chorizo której nie lubię- ale zawsze próbowałam na zimno, następnym razem jak wpadnie mi ręce wypróbuję taki prosty i szybki przepis:) wygląda mega apetycznie!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl