Cześć ! Dziś za oknem jesień. Nie wiem jak u Ciebie ale w Łodzi jest szaro i deszczowo. W takie dni wybieram ostrzejsze, rozgrzewające potrawy. Pozwalają mi one jakoś przetrwać dany dzień. Dziś mam dla Ciebie przepis na młode ziemniaki z kiełbasą chorizo i zieloną fasolką szparagową. Uwielbiam a Ty ?
Składniki (2 porcje):
300 g młodych ziemniaków – małych
duża garść zielonej fasolki szparagowej
140 g kiełbasy chorizo
1 średnia czerwona cebula
2 ząbki czosnku
wędzona papryka, świeżo zmielony czarny pieprz, sól, tymianek suszony
olej roślinny do smażenia
1 mały pęczek natki pietruszki
Wykonanie:
Przygotuj składniki: cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Kiełbasę chorizo pokrój w półplasterki. Natkę pietruszki – posiekaj. Zieloną fasolkę szparagową oczyść i ugotuj al dente. Ziemniaki umyj, przekrój na połówki i ugotuj.
Na dużej patelni rozgrzej olej roślinny. Dodaj kiełbasę chorizo i smaż ją około 4 minut, mieszając. Zdejmij ją z patelni na papierowy ręcznik, zostawiając tłuszcz na patelni. Na tej samej patelni podsmaż cebulę do momentu aż się zeszkli. Następnie dodaj czosnek i smaż 1 minutę.
Dodaj ziemniaki i smaż do momentu, aż delikatnie się zrumienią. Jeśli na patelni zrobi się za sucho – dodaj kilka łyżek przegotowanej wody. Dodaj kiełbasę i fasolkę szparagową. Całość dopraw wędzoną papryką, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, solą i tymiankiem suszonym. Dodaj także drobno posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj i wyłóż na talerze.
U Rudej na Talerzu napisał
To coś pysznego – chorizo jest charakterna i świetnie podkręca proste dania 🙂
Ania - Fabryka Pomysłów napisał
bardzo fajne danie:) lekkie, ale i konkretne:)
Sosna napisał
Jaj, wygląda doskonale! <3
Niemiecki online napisał
Fajny pomysł na coś ala obiad :))
Mada napisał
no i to może być sposób na chorizo której nie lubię- ale zawsze próbowałam na zimno, następnym razem jak wpadnie mi ręce wypróbuję taki prosty i szybki przepis:) wygląda mega apetycznie!