Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Najlepsze naleśniki według Michela Roux

Poniższy przepis pochodzi z książki „Jajka. 130 prostych przepisów” Michela Roux – jednego z najbardziej cenionych i utytułowanych szefów kuchni na świecie. Chyba nie ma osoby, której nie obiło się o uszy nazwisko Roux.
Gwarantuje Wam wszystkim, że takich naleśników jeszcze nie jedliście 🙂
Od kiedy spróbowałam ich po raz pierwszy – żadnych innych nie uznaję.
Zapewne każdy sobie myśli: Naleśniki phiii żadna filozofia. Te naleśniki są wyjątkowo delikatne, mogą na początku sprawić trochę trudności przez rzadkie ciasto. Jednak uważam, że warto ich spróbować. Jeśli raz spróbujesz – będziesz jeść już tylko te 🙂 !
Ps. Naleśniki są słodkie więc polecam spożycie ich z czymś kwaskowatym dla równowagi 😉



Składniki:
125 g mąki
15 g drobnego cukru
szczypta soli
2 jajka
325 ml mleka
100 ml śmietany kremówki
kilka kropel esencji waniliowej, pomarańczowej lub trochę startej skórki z cytryny

Dodatkowo:
20 g stopionego masła – ja użyłam oleju

Przygotowanie:

1. W misce wymieszaj ze sobą mąkę, cukier i sól. Dodaj jajka oraz 100 ml mleka, ciągle mieszając trzepaczką. Dodaj resztę mleka oraz kremówkę – nie przestawaj mieszać. Odstaw ciasto na godzinę w ciepłe miejsce.

2. Przed smażeniem – dodaj esencję waniliową, pomarańczową bądź startą skórkę z cytryny. Rozgrzej odrobinę masła na patelni. Łyżką wazową nalej cienką warstwę ciasta. Smaż około minuty, następnie odwróć naleśnik i smaż kolejne 30 – 40 sekund. Gotowe 🙂  
Smacznego 🙂 !


Naleśniki zjadłam z 3 konfiturami : wiśnia z kardamonem, mus jagodowy i mus z czarnego bzu ze stronki anielskie przysmaki.
Wszystkie smakują rewelacyjnie. Szczególnie urzekła mnie wiśnia z kardamonem. Niesamowity smak 🙂
Od jakiegoś czasu jestem fanką wszystkie co powstało z czarnego bzu. Mus z niego jest przepyszny 🙂 !
Dziękuję Moniko 🙂

26 lipca 2013 Kategoria: Drugie dania, Recenzje produktów, Śniadania komentarzy 8

Komentarze

  1. Rocksanka napisał

    26 lipca 2013 o 11:54

    o tak – zupełnie się zgadzam! naleśniki Roux to moje ulubione naleśniki – odkąd ich spróbowałam – nie robię już żadnych innych 🙂

    Odpowiedz
  2. Veggie napisał

    26 lipca 2013 o 16:08

    Uwielbiam naleśniki, Twoje wyglądają smacznie, takie cienutkie 🙂

    Odpowiedz
  3. Barbarella napisał

    26 lipca 2013 o 16:42

    Chyba w końcu sama zabiorę się za naleśniki, bo u mnie w domu zawsze mama je robi. A bardzo lubię i chętnie spróbuję wg tego przepisu 🙂

    Odpowiedz
    • moja pasja smaku napisał

      26 lipca 2013 o 16:43

      Polecam w 1000 %, nie zawiedziesz się 🙂

      Odpowiedz
  4. mniami-mniam napisał

    27 lipca 2013 o 09:24

    OOO muszę spróbować, już od dawna szukam dobrego przepisu na naleśniki, niby to proste, a jednak niezawodny przepis to jest to! 🙂

    Odpowiedz
  5. Pola gotuje napisał

    29 lipca 2013 o 09:59

    Ja tez robię niezbyt gęste ciasto na naleśniki, Twoje wyglądają na bardzo delikatne, właśnie takie są najlepsze:)

    Odpowiedz
  6. Christopher Konkel napisał

    21 sierpnia 2013 o 07:12

    Naleśniki profesjonalne,ale te dodatki – super Szczególnie wiśnie z kardamonem. Osobiście robię polewę do deserów czekolada z kardamonem albo chilli.Pozdrawiam Christopher

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      21 sierpnia 2013 o 07:26

      Świetny pomysł na czekoladę z kardamonem, musi być pyszna 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Sklep z alkoholem Gniezno - Ekstrakt z wanilii
  • mecooks - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Tofu słodko-pikantne
  • Paulina - Tofu słodko-pikantne
  • Kolonie dla dzieci 2022 - Tiramisu. Najlepsze!
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl