Poniższy przepis pochodzi z książki „Jajka. 130 prostych przepisów” Michela Roux – jednego z najbardziej cenionych i utytułowanych szefów kuchni na świecie. Chyba nie ma osoby, której nie obiło się o uszy nazwisko Roux.
Gwarantuje Wam wszystkim, że takich naleśników jeszcze nie jedliście 🙂
Od kiedy spróbowałam ich po raz pierwszy – żadnych innych nie uznaję.
Zapewne każdy sobie myśli: Naleśniki phiii żadna filozofia. Te naleśniki są wyjątkowo delikatne, mogą na początku sprawić trochę trudności przez rzadkie ciasto. Jednak uważam, że warto ich spróbować. Jeśli raz spróbujesz – będziesz jeść już tylko te 🙂 !
Ps. Naleśniki są słodkie więc polecam spożycie ich z czymś kwaskowatym dla równowagi 😉
Składniki:
125 g mąki
15 g drobnego cukru
szczypta soli
2 jajka
325 ml mleka
100 ml śmietany kremówki
kilka kropel esencji waniliowej, pomarańczowej lub trochę startej skórki z cytryny
Dodatkowo:
20 g stopionego masła – ja użyłam oleju
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj ze sobą mąkę, cukier i sól. Dodaj jajka oraz 100 ml mleka, ciągle mieszając trzepaczką. Dodaj resztę mleka oraz kremówkę – nie przestawaj mieszać. Odstaw ciasto na godzinę w ciepłe miejsce.
2. Przed smażeniem – dodaj esencję waniliową, pomarańczową bądź startą skórkę z cytryny. Rozgrzej odrobinę masła na patelni. Łyżką wazową nalej cienką warstwę ciasta. Smaż około minuty, następnie odwróć naleśnik i smaż kolejne 30 – 40 sekund. Gotowe 🙂
Smacznego 🙂 !
Naleśniki zjadłam z 3 konfiturami : wiśnia z kardamonem, mus jagodowy i mus z czarnego bzu ze stronki anielskie przysmaki.
Wszystkie smakują rewelacyjnie. Szczególnie urzekła mnie wiśnia z kardamonem. Niesamowity smak 🙂
Od jakiegoś czasu jestem fanką wszystkie co powstało z czarnego bzu. Mus z niego jest przepyszny 🙂 !
Dziękuję Moniko 🙂
Rocksanka napisał
o tak – zupełnie się zgadzam! naleśniki Roux to moje ulubione naleśniki – odkąd ich spróbowałam – nie robię już żadnych innych 🙂
Veggie napisał
Uwielbiam naleśniki, Twoje wyglądają smacznie, takie cienutkie 🙂
Barbarella napisał
Chyba w końcu sama zabiorę się za naleśniki, bo u mnie w domu zawsze mama je robi. A bardzo lubię i chętnie spróbuję wg tego przepisu 🙂
moja pasja smaku napisał
Polecam w 1000 %, nie zawiedziesz się 🙂
mniami-mniam napisał
OOO muszę spróbować, już od dawna szukam dobrego przepisu na naleśniki, niby to proste, a jednak niezawodny przepis to jest to! 🙂
Pola gotuje napisał
Ja tez robię niezbyt gęste ciasto na naleśniki, Twoje wyglądają na bardzo delikatne, właśnie takie są najlepsze:)
Christopher Konkel napisał
Naleśniki profesjonalne,ale te dodatki – super Szczególnie wiśnie z kardamonem. Osobiście robię polewę do deserów czekolada z kardamonem albo chilli.Pozdrawiam Christopher
Paulina Urbańczyk napisał
Świetny pomysł na czekoladę z kardamonem, musi być pyszna 🙂