Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Pad thai

Cześć! Dziś podzielę się z Wami przepisem na moje ulubione danie kuchni tajskiej. Pad thai to smażony makaron ryżowy z ulubionymi dodatkami (kurczak, krewetki, tofu) z pastą tamaryndową, kiełkami fasoli mung. Danie jest niezwykle popularne w Tajlandii. Robi się je błyskawicznie. Najfajniejsze jest, że danie można zrobić w wersji mięsnej jak i wegetariańskiej – i obie są pyszne!
Dzisiaj zrobiłam wersję mięsną – z kurczakiem. Zachęcam do wypróbowania przepisu.
Ps. Jeśli wolicie pad thaia w ostrzejszej wersji to dodajcie 1 łyżkę sosu sriracha do sosu pad thai lub posypcie danie płatkami chili na końcu.
Ps. Makaronu nie gotujemy! Wystarczy moczyć go w zimnej wodzie przez pół godziny.

Składniki (2 – 3 porcje):
200 g makaronu ryżowego (wstążki – u mnie 10 mm)
1 duża bądź 2 małe piersi z kurczaka
2 – 3 ząbki czosnku
1 cebula
2 jajka
2 łyżki oleju roślinnego
duża garść kiełków fasoli mung
1 dymka (zielona część)
do podania: 2  – 3 łyżki orzeszków ziemnych – posiekanych, płatki chili – opcjonalnie, limonka (ćwiartka limonki na porcję makaronu)

Sos pad thai:
3 łyżki sosu rybnego
3 łyżki sosu sojowego
1 czubata łyżeczka pasty tamaryndowej
sok wyciśnięty z 1/4 limonki
3 łyżki cukru trzcinowego

Wykonanie:
Makaron mocz przez pół godziny w zimnej wodzie.
Przygotuj składniki: pierś z kurczaka pokrój na wzdłuż na 4 paski – a te następnie na cienkie plastry. Kurczaka można również pokroić w małą kostkę.
Czosnek drobno posiekaj. Cebulę pokrój w półplasterki. Posiekaj zieloną część dymki.
Wszystkie składniki na sos pad thai wymieszaj dokładnie w miseczce.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę i czosnek, smaż do momentu aż zmiękną. Dodaj kurczaka i obsmaż go dokładnie z każdej strony. Kurczaka zgarnij na jedną połowę patelni, na drugą – wbij jajka. Mieszaj je delikatnie do momentu aż się zetną ale będą wilgotne (około 1 minuty). Dodaj makaron i smaż około 2 minut, mieszając. Dodaj sos i smaż kolejne dwie minuty. Całość dokładnie wymieszaj do połączenia się składników. Na koniec dodaj kiełki i dymkę, wymieszaj i wyłóż na talerze. Podawaj z ćwiartką limonki i orzeszkami ziemnymi. Opcjonalnie – posyp chili w płatkach.

Smacznego!

28 lutego 2019 Kategoria: Drugie dania, Makarony, Rodzinne obiady, Zdrowo komentarzy 14

Komentarze

  1. Dorota z kobietytomy.pl napisał

    28 lutego 2019 o 13:48

    muszę wypróbować. przyznam, że nigdy nie jadłam…

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      28 lutego 2019 o 14:00

      Polecam! Ja bardzo lubię! 🙂

      Odpowiedz
  2. Michał napisał

    6 marca 2019 o 12:38

    Czy jest szansa, abym dowiedział się z jakich produktów konkretnie korzystasz? Chodzi mi głównie o sos sojowy i ryżowy, skąd brać produkty, by mieć pewność, że będą dobre, jakieś konkretne sklepy? marki?

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      9 marca 2019 o 17:41

      Cześć! Napisałam Ci mega długi komentarz w odpowiedzi i niestety się skasował 🙁 Zaczynam więc od nowa!

      Chętnie podzielę się z Tobą produktami, których używam jak i sklepami z fajnymi produktami.
      Jeśli chodzi o sos sojowy to powiem Ci, że to jest produkt, który uwielbiam i bardzo często używam go w kuchni. Przetestowałam w życiu wiele różnych sosów i moim faworytem jest zdecydowanie Kikkoman. Używam go od kilku lat i moim zdaniem – jest najlepszy.
      Fajnie jest też to, że Kikkoman ma w swojej ofercie sos sojowy o obniżonej zawartości soli więc każdy znajdzie coś dobrego dla siebie. 🙂
      Pytasz jak wybrać najlepszy produkt. Ja często patrzę na skład produktu jak i na to skąd pochodzi. Jeśli przygotowuję pad thaia to lubię używać produktów z Tajlandii.
      Kiedyś zakupy robiłam na stronie paleczkami.pl, bardzo ją lubiłam ale od dłuższego czasu jest nieczynna. Zdarzało mi się też robić zakupy w sklepie 'Kuchnie świata’ ale ostatnio odkryłam fajny sklep na allegro, który ma najlepsze ceny i naprawdę fajne produkty w ofercie. Sprzedawca nazywa się „nasushi_pl” i byłam zadowolona z ostatnich zakupów.
      To właśnie tam kupiłam oryginalny tajski makaron ryżowy – https://allegro.pl/oferta/makaron-ryzowy-10-mm-400g-tajski-pad-thai-6656376132 oraz pastę z tamaryndowca – również krajem pochodzenia jest Tajlandia – https://allegro.pl/oferta/tamaryndowiec-pasta-z-tamaryndowca-227g-tajska-4900541602
      Mogę polecić Ci też do mleko kokosowe z Tajlandii – https://allegro.pl/oferta/mleko-kokosowe-250ml-mleczko-85-ekst-bez-konserwan-6809496257
      Czy też sos Hoisin – https://allegro.pl/oferta/sos-hoisin-200ml-hoi-sin-rewelacja-tajski-5134576461

      Polecany przeze mnie sprzedawca ma blisko 1000 produktów spożywczych z różnych zakątków świata: https://allegro.pl/uzytkownik/nasushi_pl?order=m&bmatch=baseline-cl-n-uni-1-4-1123

      I żeby nie było – nie jest to żadna reklama ale szczere polecenie 🙂
      Jeśli masz jakieś pytania to bardzo chętnie na nie odpowiem. Przepraszam, że odpisałam z poślizgiem.
      Pozdrawiam ciepło! 🙂

      Odpowiedz
  3. Dietetyk Na Walizkach napisał

    18 marca 2019 o 18:43

    Wygląda bardzo aromatycznie i apetycznie 🙂

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      19 marca 2019 o 20:16

      Dziękuję bardzo :))

      Odpowiedz
  4. Kobieta po 30 napisał

    19 marca 2019 o 11:19

    Apetyczna propozycja, do wypróbowania 🙂

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      19 marca 2019 o 20:15

      Dziękuję ślicznie 🙂

      Odpowiedz
  5. Paulina napisał

    25 marca 2019 o 13:16

    Wspaniałego bloga piszesz. Również mieszkam w Łodzi i widzę, że mamy podobny gust. Będę z przyjemnością obserwować, a pad thai według tego przepisu na pewno wypróbuję. 🙂

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      30 marca 2019 o 19:40

      Cześć! Bardzo mi miło, dziękuję za komentarz. Na dodatek mamy tak samo na imię. 🙂
      Zapraszam do mnie częściej, wracam powoli do blogowania. Pozdrawiam ciepło! 🙂

      Odpowiedz
  6. Lik-czarter napisał

    19 kwietnia 2019 o 09:58

    Wydaje się być pysznym daniem. Na 100% wypróbuję 🙂

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      20 kwietnia 2019 o 11:28

      Super! Koniecznie daj znać jak smakowało. Ja uwielbiam! 🙂

      Odpowiedz
  7. LanaDelRey.PL napisał

    18 czerwca 2020 o 07:33

    wygląda naprawdę smakowicie, próbowałam paf thai w jednej ze znanych restauracji i szczerze mówiąc Twój prezentuje się zdecydowanie lepiej. chętnie go przygotuje. 🙂

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      19 czerwca 2020 o 18:41

      Dziękuję pięknie za te słowa! Bardzo mi miło. Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 138 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Aleksandra - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Anna - Pod Jabłonką. Prawdziwe domowe obiady w Łodzi.
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl