Cześć! Dziś podzielę się z Wami przepisem na moje ulubione danie kuchni tajskiej. Pad thai to smażony makaron ryżowy z ulubionymi dodatkami (kurczak, krewetki, tofu) z pastą tamaryndową, kiełkami fasoli mung. Danie jest niezwykle popularne w Tajlandii. Robi się je błyskawicznie. Najfajniejsze jest, że danie można zrobić w wersji mięsnej jak i wegetariańskiej – i obie są pyszne!
Dzisiaj zrobiłam wersję mięsną – z kurczakiem. Zachęcam do wypróbowania przepisu.
Ps. Jeśli wolicie pad thaia w ostrzejszej wersji to dodajcie 1 łyżkę sosu sriracha do sosu pad thai lub posypcie danie płatkami chili na końcu.
Ps. Makaronu nie gotujemy! Wystarczy moczyć go w zimnej wodzie przez pół godziny.
Składniki (2 – 3 porcje):
200 g makaronu ryżowego (wstążki – u mnie 10 mm)
1 duża bądź 2 małe piersi z kurczaka
2 – 3 ząbki czosnku
1 cebula
2 jajka
2 łyżki oleju roślinnego
duża garść kiełków fasoli mung
1 dymka (zielona część)
do podania: 2 – 3 łyżki orzeszków ziemnych – posiekanych, płatki chili – opcjonalnie, limonka (ćwiartka limonki na porcję makaronu)
Sos pad thai:
3 łyżki sosu rybnego
3 łyżki sosu sojowego
1 czubata łyżeczka pasty tamaryndowej
sok wyciśnięty z 1/4 limonki
3 łyżki cukru trzcinowego
Wykonanie:
Makaron mocz przez pół godziny w zimnej wodzie.
Przygotuj składniki: pierś z kurczaka pokrój na wzdłuż na 4 paski – a te następnie na cienkie plastry. Kurczaka można również pokroić w małą kostkę.
Czosnek drobno posiekaj. Cebulę pokrój w półplasterki. Posiekaj zieloną część dymki.
Wszystkie składniki na sos pad thai wymieszaj dokładnie w miseczce.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę i czosnek, smaż do momentu aż zmiękną. Dodaj kurczaka i obsmaż go dokładnie z każdej strony. Kurczaka zgarnij na jedną połowę patelni, na drugą – wbij jajka. Mieszaj je delikatnie do momentu aż się zetną ale będą wilgotne (około 1 minuty). Dodaj makaron i smaż około 2 minut, mieszając. Dodaj sos i smaż kolejne dwie minuty. Całość dokładnie wymieszaj do połączenia się składników. Na koniec dodaj kiełki i dymkę, wymieszaj i wyłóż na talerze. Podawaj z ćwiartką limonki i orzeszkami ziemnymi. Opcjonalnie – posyp chili w płatkach.
Smacznego!
muszę wypróbować. przyznam, że nigdy nie jadłam…
Polecam! Ja bardzo lubię! 🙂
Czy jest szansa, abym dowiedział się z jakich produktów konkretnie korzystasz? Chodzi mi głównie o sos sojowy i ryżowy, skąd brać produkty, by mieć pewność, że będą dobre, jakieś konkretne sklepy? marki?
Cześć! Napisałam Ci mega długi komentarz w odpowiedzi i niestety się skasował 🙁 Zaczynam więc od nowa!
Chętnie podzielę się z Tobą produktami, których używam jak i sklepami z fajnymi produktami.
Jeśli chodzi o sos sojowy to powiem Ci, że to jest produkt, który uwielbiam i bardzo często używam go w kuchni. Przetestowałam w życiu wiele różnych sosów i moim faworytem jest zdecydowanie Kikkoman. Używam go od kilku lat i moim zdaniem – jest najlepszy.
Fajnie jest też to, że Kikkoman ma w swojej ofercie sos sojowy o obniżonej zawartości soli więc każdy znajdzie coś dobrego dla siebie. 🙂
Pytasz jak wybrać najlepszy produkt. Ja często patrzę na skład produktu jak i na to skąd pochodzi. Jeśli przygotowuję pad thaia to lubię używać produktów z Tajlandii.
Kiedyś zakupy robiłam na stronie paleczkami.pl, bardzo ją lubiłam ale od dłuższego czasu jest nieczynna. Zdarzało mi się też robić zakupy w sklepie 'Kuchnie świata’ ale ostatnio odkryłam fajny sklep na allegro, który ma najlepsze ceny i naprawdę fajne produkty w ofercie. Sprzedawca nazywa się „nasushi_pl” i byłam zadowolona z ostatnich zakupów.
To właśnie tam kupiłam oryginalny tajski makaron ryżowy – https://allegro.pl/oferta/makaron-ryzowy-10-mm-400g-tajski-pad-thai-6656376132 oraz pastę z tamaryndowca – również krajem pochodzenia jest Tajlandia – https://allegro.pl/oferta/tamaryndowiec-pasta-z-tamaryndowca-227g-tajska-4900541602
Mogę polecić Ci też do mleko kokosowe z Tajlandii – https://allegro.pl/oferta/mleko-kokosowe-250ml-mleczko-85-ekst-bez-konserwan-6809496257
Czy też sos Hoisin – https://allegro.pl/oferta/sos-hoisin-200ml-hoi-sin-rewelacja-tajski-5134576461
Polecany przeze mnie sprzedawca ma blisko 1000 produktów spożywczych z różnych zakątków świata: https://allegro.pl/uzytkownik/nasushi_pl?order=m&bmatch=baseline-cl-n-uni-1-4-1123
I żeby nie było – nie jest to żadna reklama ale szczere polecenie 🙂
Jeśli masz jakieś pytania to bardzo chętnie na nie odpowiem. Przepraszam, że odpisałam z poślizgiem.
Pozdrawiam ciepło! 🙂
Wygląda bardzo aromatycznie i apetycznie 🙂
Dziękuję bardzo :))
Apetyczna propozycja, do wypróbowania 🙂
Dziękuję ślicznie 🙂
Wspaniałego bloga piszesz. Również mieszkam w Łodzi i widzę, że mamy podobny gust. Będę z przyjemnością obserwować, a pad thai według tego przepisu na pewno wypróbuję. 🙂
Cześć! Bardzo mi miło, dziękuję za komentarz. Na dodatek mamy tak samo na imię. 🙂
Zapraszam do mnie częściej, wracam powoli do blogowania. Pozdrawiam ciepło! 🙂
Wydaje się być pysznym daniem. Na 100% wypróbuję 🙂
Super! Koniecznie daj znać jak smakowało. Ja uwielbiam! 🙂
wygląda naprawdę smakowicie, próbowałam paf thai w jednej ze znanych restauracji i szczerze mówiąc Twój prezentuje się zdecydowanie lepiej. chętnie go przygotuje. 🙂
Dziękuję pięknie za te słowa! Bardzo mi miło. Pozdrawiam 🙂