Papryczki pimientos de Padrón to jedne z najpopularniejszych tapas w Hiszpanii. Najczęściej podaje się je lekko podsmażone na oliwie, posypane solą. Przepis jest bardzo prosty. Papryczki pimientos de Padrón z patelni idealnie nadają się na przystawkę.
Składniki (2 porcje – przystawka):
200 – 250 g papryczek pimientos de Padrón
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
Wykonanie:
Papryczki umyj i dokładnie osusz. Zbyt długie ogonki – przytnij. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj papryczki i smaż je przez kilka minut mieszając od czasu do czasu. Ważne by papryczki równomiernie się zarumieniły. Papryczki będą gotowe gdy pojawią się na nich białe oraz jasnobrązowe plamki.
Papryczki wyłóż na talerz i posyp solą.
Smacznego!
Alicja napisał
A gdzie najłatwiej je kupić w Łodzi?
Moja pasja smaku napisał
Ja kupiłam w Lidlu 🙂