Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Pasta puttanesca po mojemu

Pasta puttanesca czyli makaron ladacznic. Musicie przyznać, że nazwano go dość oryginalnie 🙂 
Uwielbiam książki i osoby, które mnie inspirują, pobudzają do działania. Jedną z takich osób jest urocza Sophie Dahl. Przepis na ten makaron znalazłam właśnie w jej książce. Nie lubię gotować według jakiegoś schematu, nie lubię trzymać się sztywno przepisu. Dlatego właśnie chciałam Wam zaprezentować moją wersję pasty puttanesca – tę łagodną. Z przepisu Sophie 'wyrzuciłam’ papryczkę chili, fileciki anchois oraz cukier. Dodałam za to kilka plasterków suszonej szynki wiejskiej, odrobinę soli i tartego sera grana padano.
Makaron wyszedł rewelacyjnie, polecam ten przepis każdemu, kto kocha makaron. Makaronu ladacznic po prostu trzeba spróbować !


Składniki (2 porcje):
około 200 g ulubionego makaronu
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku – obrany i posiekany
1 puszka (400 g) pomidorów w puszce
szczypta soli
garść czarnych oliwek
garść posiekanej natki pietruszki
tarty ser
kilka plastrów suszonej szynki wiejskiej – pokrojona w kostkę

Wykonanie:

1. W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek. Podsmaż czosnek do momentu aż się zeszkli. Uważaj – jeśli czosnek się przypali, będzie gorzki.

2. Pomidory odsącz i pokrój, dodaj je do czosnku. Duś na małym ogniu. Po kilku minutach dodaj szynkę i szczyptę soli.

3. W międzyczasie ugotuj al dente ulubiony makaron – według instrukcji na opakowaniu.

4. Gotowy makaron oraz oliwki dodaj do sosu. Dobrze wymieszaj. Podawaj z posiekaną pietruszką i startym serem.

Prawda, że dziecinnie proste 😉 ?!


Smacznego 🙂 !

26 sierpnia 2013 Kategoria: Drugie dania, Makarony komentarzy 26

Komentarze

  1. Karmel napisał

    26 sierpnia 2013 o 16:26

    uwielbiam makaron, chętnie bym taki zjadła! wyjęłabym tylko oliwki, bo nie przepadam, ale resztę zabieram:) mniam!

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      26 sierpnia 2013 o 16:30

      Zachęcam do wypróbowania 🙂 Ja nie lubiłam oliwek aż do dziś 🙂 Użyłam tylko kilku i nie były wyczuwalne.

      Odpowiedz
  2. italia od kuchni napisał

    26 sierpnia 2013 o 16:34

    A ja oliwki mogę jeść garściami i nie rozumiem, jak można ich nie lubić 🙂 Ciekawa wersja klasycznego dania 🙂

    Odpowiedz
  3. One w Łodzi napisał

    26 sierpnia 2013 o 16:53

    Muszę to sobie upichcić 🙂

    Odpowiedz
  4. One w Łodzi napisał

    26 sierpnia 2013 o 16:53

    Wygląda przepysznie 🙂

    Odpowiedz
  5. Monika napisał

    26 sierpnia 2013 o 18:10

    Bardzo apetyczny ten makaron. Mój mąż byłby zachwycony! Ale muszę Ci się przyznać do czegoś – dwa razy czytałam opis przed składnikami i zachodziłam w głowę co to jest szybka wiejska? Już nawet byłam skłonna ubzdurać sobie, że to jakiś specjał lokalny, aż nagle mnie olśniło, że to zwykła literówka:) Tak mnie chyba rozkojarzyła ta nazwa z ladacznicami w tle;)Nazwa kapitalna.

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      26 sierpnia 2013 o 18:14

      Moniko roześmiałam się na głos gdy przeczytałam o tej szybce 🙂 Bardzo często czegoś nie zauważę, więc bardzo Ci dziękuję, że napisałaś mi o tym 🙂 !
      Czytam Twój komentarz i wciąż się śmieje 🙂 Dziękuję, że w tym strasznym dniu poprawiłaś mi humorek jak nikt inny 🙂 Zachęcam do wypróbowania, eksperymentuj, dorzuć ulubione składniki :)) !

      Odpowiedz
    • Monika napisał

      26 sierpnia 2013 o 18:38

      Cieszy mnie, że humor poprawiony:)A literówki- cóż, kto z nas ich nie popełnia.Normalka:)

      Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      26 sierpnia 2013 o 18:42

      Najfajniejsze było to, że zaintrygowałam Cię tą szybką ;))

      Odpowiedz
  6. madlene17 napisał

    26 sierpnia 2013 o 18:16

    Nazwa fenomenalna:D (makaron ladacznic). Chętnie się skuszę na to danie:)

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      27 sierpnia 2013 o 08:56

      Polecam 😀

      Odpowiedz
  7. Andźka napisał

    26 sierpnia 2013 o 19:17

    No o takim makaronie to ja nie słyszałam, ale mi się podoba 😉
    Pozdrowionka Bełchatowa! 🙂

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      27 sierpnia 2013 o 08:56

      Oooo Bełchatów – a ja z Łodzi 😉 Miło !

      Odpowiedz
  8. ZagubiONA napisał

    26 sierpnia 2013 o 19:30

    mniaaam 😀

    Odpowiedz
  9. La Lolla napisał

    26 sierpnia 2013 o 20:01

    o, coś dla mnie, dosłownie ;D

    Odpowiedz
  10. Magda C. napisał

    27 sierpnia 2013 o 08:30

    Jezu… Czemu takiego mi smaka robisz o tej porze w pracy? Pycha! Uwielbiam makaron!

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      27 sierpnia 2013 o 08:56

      😀

      Odpowiedz
  11. Magda napisał

    27 sierpnia 2013 o 09:28

    Apetycznie wygląda. W sam raz na lunch 🙂

    Odpowiedz
  12. mysza75 napisał

    27 sierpnia 2013 o 11:16

    Bardzo fajny makaron, uwielbiam takie pasty,doprawione czosnkiem moje smaki 🙂

    Odpowiedz
  13. kruszyna napisał

    27 sierpnia 2013 o 17:10

    Super pomysł na szybki obiadek, gdy nie ma się siły długo stać przy garach 🙂

    Odpowiedz
  14. Ewa Kuchennie napisał

    27 sierpnia 2013 o 18:34

    Uwielbiam kluchy i obiady z tego, co jest akurat w lodówce :))

    Pozdrawiam,
    http://ewakuchennie.blogspot.com/

    Odpowiedz
  15. Karola Smyk napisał

    29 sierpnia 2013 o 11:05

    faktycznie nazwa zaskakuje ;-)) wygląda smakowicie ;-))

    Odpowiedz
  16. Jagoda S napisał

    29 sierpnia 2013 o 14:05

    mmm takie penne nigdy się nie może znudzić 🙂

    Odpowiedz
  17. martawkuchni.blog.pl napisał

    30 sierpnia 2013 o 10:20

    wygląda przepysznie:) palce lizać:)

    Odpowiedz
  18. Małgorzata K napisał

    10 listopada 2013 o 09:39

    ja też mam swoją wersje puttaneski 🙂 uwielbiam po prostu 🙂

    Odpowiedz
  19. Martynosia napisał

    18 listopada 2013 o 16:34

    Niedawno po raz pierwszy zrobilam to danie i… sie w nim zakochalam! jest przepyszne, rewelacyjne, po prostu ma w sobie wszsytko to co uwielbniam, jak dla mnie to kwintesencja kuchni wloskiej 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl