Cześć ! Dawno mnie tu nie było. Wracam po małej przerwie, każdy czasem potrzebuje złapania oddechu. Postaram się pisać częściej. Zapraszam serdecznie na mojego instagrama, na nim jestem dużo bardziej aktywna 🙂
Uzależniłam się ostatnio od kasz. Takie pęczotta, kaszotta, mogłabym jadać codziennie. A Wy lubicie 🙂 ?
Składniki (2 duże porcje):
400 – 450 g piersi z kurczaka
1/3 szklanki kaszy pęczak, dokładnie wypłukanej w zimnej wodzie
około 750 – 850 ml bulionu warzywnego (przecedzony, bez ‚farfocli’)
1 duży ugotowany burak – około 250 – 300 g – starty na tarce o dużych oczkach
1/2 szklanki białego wina
1 średni por – biała część drobno posiekana
1 cebula – pokrojona w małą kostkę
2 – 3 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę
3 łyżki tartego parmezanu, grana padano lub sera cheddar + odrobina do posypania
masło: 1 łyżka + 1,5 łyżki schłodzonego
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, świeżo zmielony pieprz, tymianek
1/2 pęczka natki pietruszki – drobno posiekanej
Wykonanie:
Na dużej patelni podgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek wraz z 1 łyżką masła, obsmaż dokładnie kurczaka z każdej strony, dopraw go solą, pieprzem i tymiankiem. Dodaj drobno posiekaną cebulę i pora, smaż do momentu aż zmiękną. Dodaj czosnek, smaż 1 minutę. Dodaj pęczak, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj. Zwiększ moc palnika. Gdy kasza ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż pęczak ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu.
Gdy kasza uzyska pożądaną miękkość – dodaj buraki, w razie potrzeby – dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Gotuj przez 2 – 3 minuty, mieszając. Patelnię zdejmij z ognia. Dodaj parmezan i 1,5 łyżki schłodzonego masła, wymieszaj.
Patelnię przykryj pokrywką i odstaw na 3 – 4 minuty. Wyłóż na talerze, dodaj resztę parmezanu i natkę pietruszki. Podawaj odrazu – ciepłe pęczotto.
Smacznego !
Ania - Fabryka Pomysłów napisał
ja również lubię kasze i często je jem 🙂 pyszna ta wersja z burakami 🙂
4foodsecrets napisał
Połączenie, którego jeszcze nie wypróbowałam 🙂
Fajny pomysł 🙂
zjedz_mnie napisał
O i mnie kasza nie jest obca, lubię i często robię. Podkradnę Twój pomysł niebawem 🙂
AZgotuj napisał
Piękny kolor, przepysznie!
Magda C. napisał
Smakowite połączenie <3 Chętnie bym spróbowała.