Cześć ! Smażone pieczarki i jajka to świetne połączenie. Ostatnio już gościło na moim blogu w postaci grzanki ze szpinakiem, pieczarkami i jajkiem sadzonym. Dziś podsmażone wcześniej pieczarki, zapiekłam razem z jajkami. Podałam ze szczypiorkiem. To jedno z ukochanych śniadań. Spróbujcie koniecznie !
Składniki (2 porcje):
6 średnich lub dużych pieczarek
1,5 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka masła
sól i świeżo zmielony pieprz
4 jajka
szczypiorek
opcjonalnie – dobre pieczywo
Wykonanie:
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i masło. Dodaj pieczarki, dopraw je solą i pieprzem, smaż na złoty kolor przez kilka minut.
Piekarnik rozgrzej do 230 C.
Na dno formy do zapiekania wyłóż pieczarki i wbij jajka. Piecz przez kilka minut – do momentu aż białko będzie ścięte a żółtko – płynne. Jajka z pieczarkami wyjmij z piekarnika, dopraw solą i pieprzem, posyp posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego !
Kiedyś z pewnością spróbuję, bo ponoć to świetne połączenie!
Fajny pomysł, i apetycznie wygląda:)
Bardzo apetyczne 🙂
Zgadzam się, że jajka i pieczarki to świetne połączenie. Twoja propozycja – bardzo apetyczna 🙂
pewnie, że świetne połączenie 🙂
I widać, że wiosna idzie 🙂
Mniam…Bardzo apetyczne!
Ciekawe co by na takie danie powiedziała moja rodzinka 🙂
Kiedyś lubiłam podobne danie: grzanki z pieczarkami, jajkiem sadzonym i szczypiorkiem 😉
Bardzo lubię połączenie jajek i pieczarek 🙂 fajnie rozpocząć dzień takim śniadaniem 🙂
pieczarki i jajka to super połączenie 🙂
Bardzo lubię wszelkiego rodzaju wariacje z pieczarkami. Myślę, że z jajkiem również świetnie się komponują.
BTW zazdroszczę warsztatów Kamis, na których byłaś. Spore doświadczenia!
Pyszne śniadanie! Jajka i pieczarki smakują pysznie, a Ty je bardzo fajnie podałaś 🙂
Musze pokazać ten pomysł mojemu ukochanemu – na pewno zrobi mi coś takiego! 🙂