Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Pierogi z mozzarellą, mascarpone i suszonymi pomidorami. Najlepsze! Warsztaty Kamis #wystarczydlawszystkich

Cześć. Dziś chciałabym się podzielić z Wami przepisami na obłędne pierogi. Farsz składa się z serów: mozzarelli, mascarpone, parmezanu, serka kremowego typu philadelphia oraz z suszonych pomidorów. Całość doprawiona została ziołami prowansalskimi Kamis, które są teraz w dużych opakowaniach, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Jakby tego było mało… Pierogi po ugotowaniu zostały zapieczone w domowym sosie pomidorowym. Całość smakowała obłędnie dlatego postanowiłam podzielić się z Wami tym przepisem. Na pewno przypadnie Wam do gustu.

W dalszej części wpisu przeczytacie o warsztatach, w których miałam ostatnio przyjemność brać udział. Nie wiem czy wiecie ale przyprawy Kamis są teraz w większych opakowaniach i wystarczają na więcej. Spotkaliśmy się właśnie z tej okazji w dużym gronie – blogerzy zaprosili swoich najbliższych do wspólnego lepienia pierogów. Ulepiliśmy ich naprawdę sporo, wszystkie były pyszne! Wszystkie też zniknęły ze stołu w mgnieniu oka. 🙂

Składniki na ciasto:
300 g mąki pszennej
duża, czubata łyżka masła w temperaturze pokojowej
1 szklanka gorącej wody

Składniki na nadzienie:
2 kulki sera mozzarella
1/2 opakowania mascarpone
1/4 szklanki drobno startego parmezanu
1/2 opakowania serka kremowego typu philadelphia
kilka suszonych pomidorów – pokrojonych w małą kostkę
zioła prowansalskie Kamis w dużym opakowaniu
sól, pieprz w młynku

Składniki na sos:
1 duża butelka passaty
3 ząbki czosnku – drobno posiekane
1 duża cebula – pokrojona w drobną kostkę
przyprawy: sól, pieprz w młynku, zioła prowansalskie Kamis w dużym opakowaniu, słodka i ostra papryka mielona Kamis, 1 czubata łyka cukru brązowego
masło lub oliwa z oliwek do smażenia

+ dodatkowo: orzechy włoskie (opcjonalnie), garść liści bazylii, parmezan

Wykonanie:
Sos: W rondelku rozgrzej masło lub oliwę z oliwek, zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę. Następnie dodaj passatę, dopraw solą, pieprzem, cukrem, ziołami prowansalskimi, słodką i ostrą papryka mielona. Całość gotuj na małym ogniu około 10 minut. Odstaw do przestygnięcia.
Ciasto na pierogi: Do miski wsyp mąkę, dodaj masło i 3/4 szklanki wody, zacznij wyrabiać ciasto, dolewając gorącą wodę w razie potrzeby. Wyrabiaj do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto możesz również wyrobić z pomocą robota kuchennego. Wszystkie składniki umieść w misie robota i wyrabiaj powoli.
Nadzienie: Kulki mozzarelli zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Mozzarellę wymieszaj z mascarpone, parmezanem i suszonymi pomidorami. Całość dopraw solą, pieprzem, cukrem i ziołami prowansalskimi, ponownie wymieszaj.

Czas na lepienie! 🙂

Blat podsyp mąką. Ciasto pierogowe wałkuj partiami. Wykrawaj w cieście kółka szklanką. Nałóż farsz i zlep brzegi. Jeśli ciasto nie będzie chciało się lepić możesz wspomóc się odrobiną wody, świetnie sklei brzegi ciasta. Pierogi wrzucaj partiami na osoloną i zagotowaną wodę. Gotuj około 1 – 2 minut od wypłynięcia. Następnie je odcedź i odstaw.

Na dnie formy do pieczenia rozsmaruj sos pomidorowy. Ułóż pierogi, posyp drobno startym parmezanem. Pierogi zapiekaj kilka minut w 180 C – do roztopienia się parmezanu. Posyp świeżą bazylią.
Ps. Pierogi możesz posypać pokruszonymi orzechami włoskimi dla elementu chrupkości. Będą jeszcze lepsze!

Smacznego! 🙂

Powyższe pierogi przygotowałam z moją przyjaciółką – Pauliną. Muszę przyznać, że podbiły wiele serc, co ogromnie mnie cieszy.
Warsztaty były świetne, inspirujące. A wszystkie przygotowane pierogi – pyszne i zaskakujące.
Po gotowaniu, zasiedliśmy wszyscy przy wspólnym stole, by razem zjeść posiłek. To był bardzo miły moment warsztatów. 🙂

Podczas spotkania był z nami Maciej Wawryniuk – szef kuchni Kamis. Niesamowity człowiek, pełen pasji i pozytywnej energii.

Wiecie co mnie zaintrygowało w nowych przyprawach Kamis w dużym opakowaniu? Pieprz ognisty. Zawiera on – oprócz czarnego pieprzu – składniki jak: chili, estragon, ziele angielskie, sól, imbir i ostrą paprykę. Czuję, że się polubimy!

W mojej kuchni używam bardzo dużo przypraw. Polubiłam duże opakowania, bo są wydajne. Więcej się opłaca! #wystarczydlawszystkich

A tu kilka zdjęć od fotografa:

Wpadł mi w oko pewien przepis i wkrótce go przetestuję. Zresztą zobaczcie sami pierogi szpinakowe z boczniakami!

28 czerwca 2018 Kategoria: Drugie dania, Sezonowo, Warsztaty, Wpisy komentarzy 10

Komentarze

  1. Gosia napisał

    28 czerwca 2018 o 06:43

    Maciek jest świetny,potrafi tak niesamowicie łączyć smaki,ma ogromną wiedzę i do tego znakomicie zarządza nawet najbardziej nieogarniętą grupą amatorów:p Przepis z chęcią wypróbuję:)

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      28 czerwca 2018 o 14:56

      Dziękuję za komentarz! Podpisuję się pod tym wszystkim 🙂

      Odpowiedz
  2. Beti napisał

    10 lipca 2018 o 09:21

    Pięknie, i wszystko smakowite 🙂

    Odpowiedz
  3. Beautiful Duty napisał

    11 lipca 2018 o 17:00

    kurde,nawet nie wiesz jakiego smakami narobiłaś;D

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      12 lipca 2018 o 16:52

      I o to chodziło! 😀

      Odpowiedz
  4. holly napisał

    13 lipca 2018 o 22:16

    Pierogi uwielbiam, a takiego nadzienia jeszcze nie znam.

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      15 lipca 2018 o 13:13

      Warto to zmienić i spróbować czegoś innego! 🙂

      Odpowiedz
  5. judik napisał

    16 lipca 2018 o 19:03

    ale pyszne pierogi!

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      17 lipca 2018 o 10:41

      Dziękuję ślicznie 🙂

      Odpowiedz
  6. judik napisał

    17 stycznia 2019 o 10:59

    o rany, te wzystkie wspaniałe pierogi przyprawiają mnie o zawrót głowy mniam! 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 138 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Aleksandra - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Anna - Pod Jabłonką. Prawdziwe domowe obiady w Łodzi.
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl