Cześć. Dziś chciałabym się podzielić z Wami przepisami na obłędne pierogi. Farsz składa się z serów: mozzarelli, mascarpone, parmezanu, serka kremowego typu philadelphia oraz z suszonych pomidorów. Całość doprawiona została ziołami prowansalskimi Kamis, które są teraz w dużych opakowaniach, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Jakby tego było mało… Pierogi po ugotowaniu zostały zapieczone w domowym sosie pomidorowym. Całość smakowała obłędnie dlatego postanowiłam podzielić się z Wami tym przepisem. Na pewno przypadnie Wam do gustu.
W dalszej części wpisu przeczytacie o warsztatach, w których miałam ostatnio przyjemność brać udział. Nie wiem czy wiecie ale przyprawy Kamis są teraz w większych opakowaniach i wystarczają na więcej. Spotkaliśmy się właśnie z tej okazji w dużym gronie – blogerzy zaprosili swoich najbliższych do wspólnego lepienia pierogów. Ulepiliśmy ich naprawdę sporo, wszystkie były pyszne! Wszystkie też zniknęły ze stołu w mgnieniu oka. 🙂
Składniki na ciasto:
300 g mąki pszennej
duża, czubata łyżka masła w temperaturze pokojowej
1 szklanka gorącej wody
Składniki na nadzienie:
2 kulki sera mozzarella
1/2 opakowania mascarpone
1/4 szklanki drobno startego parmezanu
1/2 opakowania serka kremowego typu philadelphia
kilka suszonych pomidorów – pokrojonych w małą kostkę
zioła prowansalskie Kamis w dużym opakowaniu
sól, pieprz w młynku
Składniki na sos:
1 duża butelka passaty
3 ząbki czosnku – drobno posiekane
1 duża cebula – pokrojona w drobną kostkę
przyprawy: sól, pieprz w młynku, zioła prowansalskie Kamis w dużym opakowaniu, słodka i ostra papryka mielona Kamis, 1 czubata łyka cukru brązowego
masło lub oliwa z oliwek do smażenia
+ dodatkowo: orzechy włoskie (opcjonalnie), garść liści bazylii, parmezan
Wykonanie:
Sos: W rondelku rozgrzej masło lub oliwę z oliwek, zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę. Następnie dodaj passatę, dopraw solą, pieprzem, cukrem, ziołami prowansalskimi, słodką i ostrą papryka mielona. Całość gotuj na małym ogniu około 10 minut. Odstaw do przestygnięcia.
Ciasto na pierogi: Do miski wsyp mąkę, dodaj masło i 3/4 szklanki wody, zacznij wyrabiać ciasto, dolewając gorącą wodę w razie potrzeby. Wyrabiaj do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto możesz również wyrobić z pomocą robota kuchennego. Wszystkie składniki umieść w misie robota i wyrabiaj powoli.
Nadzienie: Kulki mozzarelli zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Mozzarellę wymieszaj z mascarpone, parmezanem i suszonymi pomidorami. Całość dopraw solą, pieprzem, cukrem i ziołami prowansalskimi, ponownie wymieszaj.
Czas na lepienie! 🙂
Blat podsyp mąką. Ciasto pierogowe wałkuj partiami. Wykrawaj w cieście kółka szklanką. Nałóż farsz i zlep brzegi. Jeśli ciasto nie będzie chciało się lepić możesz wspomóc się odrobiną wody, świetnie sklei brzegi ciasta. Pierogi wrzucaj partiami na osoloną i zagotowaną wodę. Gotuj około 1 – 2 minut od wypłynięcia. Następnie je odcedź i odstaw.
Na dnie formy do pieczenia rozsmaruj sos pomidorowy. Ułóż pierogi, posyp drobno startym parmezanem. Pierogi zapiekaj kilka minut w 180 C – do roztopienia się parmezanu. Posyp świeżą bazylią.
Ps. Pierogi możesz posypać pokruszonymi orzechami włoskimi dla elementu chrupkości. Będą jeszcze lepsze!
Smacznego! 🙂
Powyższe pierogi przygotowałam z moją przyjaciółką – Pauliną. Muszę przyznać, że podbiły wiele serc, co ogromnie mnie cieszy.
Warsztaty były świetne, inspirujące. A wszystkie przygotowane pierogi – pyszne i zaskakujące.
Po gotowaniu, zasiedliśmy wszyscy przy wspólnym stole, by razem zjeść posiłek. To był bardzo miły moment warsztatów. 🙂
Podczas spotkania był z nami Maciej Wawryniuk – szef kuchni Kamis. Niesamowity człowiek, pełen pasji i pozytywnej energii.
Wiecie co mnie zaintrygowało w nowych przyprawach Kamis w dużym opakowaniu? Pieprz ognisty. Zawiera on – oprócz czarnego pieprzu – składniki jak: chili, estragon, ziele angielskie, sól, imbir i ostrą paprykę. Czuję, że się polubimy!
W mojej kuchni używam bardzo dużo przypraw. Polubiłam duże opakowania, bo są wydajne. Więcej się opłaca! #wystarczydlawszystkich
A tu kilka zdjęć od fotografa:
Wpadł mi w oko pewien przepis i wkrótce go przetestuję. Zresztą zobaczcie sami pierogi szpinakowe z boczniakami!
Gosia napisał
Maciek jest świetny,potrafi tak niesamowicie łączyć smaki,ma ogromną wiedzę i do tego znakomicie zarządza nawet najbardziej nieogarniętą grupą amatorów:p Przepis z chęcią wypróbuję:)
Moja pasja smaku napisał
Dziękuję za komentarz! Podpisuję się pod tym wszystkim 🙂
Beti napisał
Pięknie, i wszystko smakowite 🙂
Beautiful Duty napisał
kurde,nawet nie wiesz jakiego smakami narobiłaś;D
Moja pasja smaku napisał
I o to chodziło! 😀
holly napisał
Pierogi uwielbiam, a takiego nadzienia jeszcze nie znam.
Moja pasja smaku napisał
Warto to zmienić i spróbować czegoś innego! 🙂
judik napisał
ale pyszne pierogi!
Moja pasja smaku napisał
Dziękuję ślicznie 🙂
judik napisał
o rany, te wzystkie wspaniałe pierogi przyprawiają mnie o zawrót głowy mniam! 🙂