Cześć ! Dziś mam dla Was przepis na pizzę z jeżynami, fenkułem, kozim serem i świeżym tymiankiem. Pokochałam to połączenie ! Pokochajcie i Wy !
Uwielbiam pizzę na cienkim i chrupiącym cieście, najczęściej korzystam z przepisu Jima Laheya.
Uwaga ! Ciasto do pizzy musimy przygotować około 9 – 12 godzin przed pieczeniem !
Z podanego przepisu otrzymacie 2 pizze (2 porcje).
Składniki na ciasto:
250 g mąki pszennej
175 g wody
1/8 łyżeczki drożdży suszonych
łyżeczka soli
Składniki na sos:
200 g śmietany 18 %
100 g koziego sera
Składniki – dodatki:
garść jeżyn
150 g koziego sera w roladce
1 mały fenkuł (koper włoski)
2 łyżki świeżego tymianku
garść ulubionych orzechów – u mnie nerkowce
sól i świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Ciasto: Przygotuj je na około 9 – 12 godzin przed pieczeniem. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj ze sobą w misce, nakryj ściereczką i odstaw.
Sos: Ser pokrój na małe kawałki. Ser i śmietanę wrzuć do rondelka i podgrzewaj często mieszając do czasu rozpuszczenia się sera. Odstaw.
Dodatki: Ser kozi pokrój w plasterki. Orzechy posiekaj.
Umyj fenkuł i osusz. Odetnij nać oraz spód kopru. Zdejmij zewnętrzne liście i przekrój na pół. Wytnij głąb (tak jak w kapuście). Fenkuł pokrój w piórka lub plasterki.
Ciasto: Gdy będzie gotowe – nastaw piekarnik na 250 C. Ciasto podziel na 2 części, każdą z nich rozwałkuj na stolnicy, podsypując mąką w razie potrzeby. Gdy ciasto będzie cienkie – ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiecz spód w piekarniku przez około 5 minut. Po tym czasie wyjmij go z piekarnika. Sos rozsmaruj na cieście, dodaj fenkuł, jeżyny, ser kozi i orzechy. Dopraw świeżym tymiankiem, odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem. Piecz około 5 – 10 minut. Ja piekłam 10 minut.
Smacznego !
gin napisał
Intrygujące połączenie 🙂 Zapisuję przepis 🙂
zjedz_mnie napisał
Bardzo ciekawe połączenie, a że lubię łamać konwencje, to pizza jak dla mnie:)
Kasia napisał
Niezwykłe składniki, jak na pizzę, bardzo intrygujący przepis 🙂
Ania - Fabryka Pomysłów napisał
podoba mi się to połączenie intrygujących smaków 🙂
alezakwas napisał
Wygląda to bardzo nowatorsko i pysznie się zapowiada. Jeżyny i kozi ser to super połączenie!
Joanna Ł napisał
Wygląda pysznie, ciekawe połączenie smaków:)
opakowania jednorazowe napisał
Jedyne co mi przychodzi do głowy to… WOW :O