Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Pizza z jeżynami, fenkułem, kozim serem i świeżym tymiankiem

Cześć ! Dziś mam dla Was przepis na pizzę z jeżynami, fenkułem, kozim serem i świeżym tymiankiem. Pokochałam to połączenie ! Pokochajcie i Wy !
Uwielbiam pizzę na cienkim i chrupiącym cieście, najczęściej korzystam z przepisu Jima Laheya.
Uwaga ! Ciasto do pizzy musimy przygotować około 9 – 12 godzin przed pieczeniem !
Z podanego przepisu otrzymacie 2 pizze (2 porcje).

dsc_0655

Składniki na ciasto:
250 g mąki pszennej
175 g wody
1/8 łyżeczki drożdży suszonych
łyżeczka soli

Składniki na sos:
200 g śmietany 18 %
100 g koziego sera

Składniki – dodatki:
garść jeżyn
150 g koziego sera w roladce
1 mały fenkuł (koper włoski)
2 łyżki świeżego tymianku
garść ulubionych orzechów – u mnie nerkowce
sól i świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:
Ciasto: Przygotuj je na około 9 – 12 godzin przed pieczeniem. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj ze sobą w misce, nakryj ściereczką i odstaw.

Sos: Ser pokrój na małe kawałki. Ser i śmietanę wrzuć do rondelka i podgrzewaj często mieszając do czasu rozpuszczenia się sera. Odstaw.

Dodatki: Ser kozi pokrój w plasterki. Orzechy posiekaj.
Umyj fenkuł i osusz. Odetnij nać oraz spód kopru. Zdejmij zewnętrzne liście i przekrój na pół. Wytnij głąb (tak jak w kapuście). Fenkuł pokrój w piórka lub plasterki.

Ciasto: Gdy będzie gotowe – nastaw piekarnik na 250 C. Ciasto podziel na 2 części, każdą z nich rozwałkuj na stolnicy, podsypując mąką w razie potrzeby. Gdy ciasto będzie cienkie – ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiecz spód w piekarniku przez około 5 minut. Po tym czasie wyjmij go z piekarnika. Sos rozsmaruj na cieście, dodaj fenkuł, jeżyny, ser kozi i orzechy. Dopraw świeżym tymiankiem,  odrobiną soli i  świeżo zmielonym pieprzem. Piecz około 5 – 10 minut. Ja piekłam 10 minut.

Smacznego !

dsc_0651

 

14 września 2016 Kategoria: Drugie dania, Pizza, Sezonowo komentarzy 7

Komentarze

  1. gin napisał

    14 września 2016 o 16:13

    Intrygujące połączenie 🙂 Zapisuję przepis 🙂

    Odpowiedz
  2. zjedz_mnie napisał

    15 września 2016 o 09:08

    Bardzo ciekawe połączenie, a że lubię łamać konwencje, to pizza jak dla mnie:)

    Odpowiedz
  3. Kasia napisał

    15 września 2016 o 13:17

    Niezwykłe składniki, jak na pizzę, bardzo intrygujący przepis 🙂

    Odpowiedz
  4. Ania - Fabryka Pomysłów napisał

    15 września 2016 o 19:50

    podoba mi się to połączenie intrygujących smaków 🙂

    Odpowiedz
  5. alezakwas napisał

    20 września 2016 o 07:31

    Wygląda to bardzo nowatorsko i pysznie się zapowiada. Jeżyny i kozi ser to super połączenie!

    Odpowiedz
  6. Joanna Ł napisał

    21 września 2016 o 08:34

    Wygląda pysznie, ciekawe połączenie smaków:)

    Odpowiedz
  7. opakowania jednorazowe napisał

    14 października 2016 o 10:00

    Jedyne co mi przychodzi do głowy to… WOW :O

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl