Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Pizza z serowym brzegiem : Lutowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów

W tym miesiącu z powodu gipsu na nodze – miałam nie brać udziału w wyzwaniu. Zmotywowałam się jednak, gdyż nie mogłam odpuścić sobie okazji do wspólnego pieczenia z moimi ukochanymi blogerkami i blogerami ! Łatwo nie było ale podołałam zadaniu 😉 !

Pizzę z serowym brzegiem robiłam po raz pierwszy. Od dnia dzisiejszego – będę robiła tylko taką ! Jest pyszna 🙂 ! Do tego moje ukochane dodatki – domowy sos pomidorowy, mozzarella, salami, cukinia i pomidor. Zachęcam do wypróbowania przepisu 🙂 !

Rzadko kiedy robię pizzę, być może wynika to z lenistwa. Nie chce mi się szukać przepisu na ciasto idealne. Ale dzisiejsze ciasto bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło. Zrobiłam je według przepisu Piotra Ogińskiego, którego chyba nie muszę przedstawiać 🙂

Sos pomidorowy służył mi do posmarowania ciasta – przed ułożeniem na nim składników oraz jako dodatek do gotowej pizzy. Możesz zrobić swój ulubiony sos lub użyć koncentratu pomidorowego. Gwarantuje Ci jednak – że gdy zrobisz raz sos według tego przepisu – już nigdy nie sięgniesz po inny sos pomidorowy.

9 lutego obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Pizzy – stąd temat dzisiejszego wirtualnego spotkania z: Martą, Kasią, Moniką, Justyną, Małgosią, Magdą, Ewą, Iwoną, Patrykiem i Adą, Beatą oraz Marzeną.



Składniki na ciasto:
250 g mąki tortowej
15 g świeżych drożdży lub 5 g suszonych (użyłam suszonych)
125 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli
+ dodatkowo: kasza manna
+ dodatkowo: jeśli chcemy pizzę z serowym brzegiem: tarta mozzarella


Składniki na sos pomidorowy:
2 małe / 1 duży pomidor – pokrojony w kostkę
1 mała cebula – pokrojona w kostkę
1 ząbek czosnku – pokrojony na cienkie plasterki
sól, pieprz, cukier
garść liści bazylii
odrobina wody
ok. 90 g koncentratu pomidorowego
łyżeczka octu


Składniki – dodatki:
kulka mozzarelli
4 pomidorki koktajlowe
kilka plasterków cukinii
5 – 6 plasterków salami
mała czerwona cebula
czarny pieprz


Wykonanie:

1. Drożdże wsyp do szklanki. Zalej odrobiną ciepłej wody. Dodaj 1/2 łyżeczki cukru i dokładnie wymieszaj. Do drożdży dodaj odrobinę mąki i wymieszaj ponownie.
2. Mąkę wsyp do miski. Dodaj do niej 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek. Następnie – drożdże i wodę. Uwaga nie dodawaj całej wody – zostaw około 2 łyżek i rozpuść w nich 1/2 łyżeczki soli.
3. Zacznij zagniatać ciasto. Dodaj wodę z solą, wyrabiaj dalej. Gdy ciasto będzie wyrobione, uformuj z niego kulkę, polej lekko wodą pod kranem. Wrzuć do miski, nakryj ściereczką i odstaw na około 2 godziny.

Po upływie około 1,5 godziny – zrób sos:
Na niewielkiej ilości oliwy z oliwek, zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i pomidory. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj kilka liści bazylii – porwij je oraz cukier. Podsmaż chwilę. Zalej wodą – tak by przykryć składniki. Gdy zredukujesz wodę – dodaj koncentrat pomidorowy. Odstaw do przestygnięcia i wszystko zblenduj. W razie potrzeby – dodaj odrobinę wody oraz ocet. Zblenduj ponownie. Sos gotowy 🙂 !

4. Do podsypywania ciasta – zamiast mąki – użyj kaszy manny. Dzięki niej ciasto będzie chrupiące. Rozwałkuj ciasto. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli masz ochotę na serowe brzegi – około 2 – 3 cm od brzegu ułóż mozzarellę. Brzegi zawiń i zlep. Na pizzy rozsmaruj sos pomidorowy – nie dodawaj go za dużo – wystarczą 2 łyżki. Na cieście ułóż ulubione składniki. Ja na końcu doprawiłam pizzę czarnym pieprzem.
Pizzę piecz w 220 c na samym dole. Piotr Ogiński zaleca piec pizzę około 10 minut, lecz po 7 minutach należy ją skontrolować. Moja pizza piekła się około 20 minut. Wiele zależy od piekarnika. Warto co jakiś czas sprawdzać czy ciasto się upiekło.

Smacznego 🙂 !

Ps. Wybaczcie za jakość zdjęć – niestety robione wieczorem, z lampą. Jestem z nich strasznie niezadowolona. Decyzję o pieczeniu pizzy podjęłam w ostatniej chwili 😉
Jednak – gorąco polecam ten przepis na ciasto. Według mnie jest idealny. Pizza jest chrupiąca, po prostu pyszna !


16 lutego 2014 Kategoria: Pizza komentarze 34

Komentarze

  1. Patryk Beszterda napisał

    16 lutego 2014 o 11:05

    Oo nie ma karteczek

    Odpowiedz
  2. Paulina Urbańczyk napisał

    16 lutego 2014 o 11:14

    Miałam nie brać udziału ze względu na gips na nodze. No i pizza robiona w ostatniej chwili – w nocy 🙂 W pośpiechu zapomniałam 🙂

    Odpowiedz
  3. Beata napisał

    16 lutego 2014 o 11:15

    Patrz, jak Ci noga dobrze zrobiła – bardzo wyszła ładna pizza!

    Odpowiedz
  4. Marta Uz napisał

    16 lutego 2014 o 11:17

    co Ty chcesz od tych zdjęć? 🙂 chyba nie widziałaś moich! pizza super, uwielbiam Piotrka Ogińskiego – choć nie tak bardzo jak Ciebie! 🙂 a karteczkę wybaczam, bo wiem że robiłaś to wszystko dla nas i z myślą o nas!

    Odpowiedz
  5. Justyna Gonczaronek napisał

    16 lutego 2014 o 11:19

    Super, że dałaś radę Kochana!!! :))) pizza zapewne smakowita :)*

    Odpowiedz
  6. Marzena napisał

    16 lutego 2014 o 12:36

    Wygląda genialnie i wielki szacun za poświęcenie:-)) Wypróbuję to ciasto kolejnym razem;-)

    Odpowiedz
  7. Natalie napisał

    16 lutego 2014 o 13:30

    Nie ma to jak domowa pizza! Uwielbiam takie z dużą ilością ciągnącego się sera<3

    Odpowiedz
  8. izioni smaki napisał

    16 lutego 2014 o 13:51

    Pyszna i ten brzeżek taki apetyczny, bardzo mnie zaciekawił ten sos muszę kiedyś spróbować zrobić.

    Odpowiedz
  9. domowacukierniaewy.blox.pl napisał

    16 lutego 2014 o 15:24

    Gratulacje, pizza wygląda pysznie, też lubię taką z serowymi brzegami 😉

    Odpowiedz
  10. Ewa Kuchennie napisał

    16 lutego 2014 o 15:43

    Jak się chce, to się może i przezwycięży wszystkie przeszkody! Dziękuję za to Wyzwanie 🙂

    I pysznie wygląda ta Twoja pizza 🙂

    Odpowiedz
  11. Monika W napisał

    16 lutego 2014 o 16:31

    Wielki szacunek dla Ciebie Paulina, ze mimo tego przeklętego gipsu dałaś radę 😉
    pizza wygląda super ;)) lubię taką z brzegowym serem 🙂

    Odpowiedz
  12. Kaś napisał

    16 lutego 2014 o 17:58

    w domu jeszcze takiej nie próbowałam, ale jeśli jakąś zamawiam to tylko w wersji z serem na brzegach – uwielbiam!!!
    super, że wzięłaś udział – i to jaką pizzą 🙂

    Odpowiedz
  13. Magda C. napisał

    16 lutego 2014 o 20:11

    Piękna pizza! Ciekawy ten serowy brzeg 🙂

    Odpowiedz
  14. Poezja Smaku napisał

    16 lutego 2014 o 23:37

    I brzeg odrazu stał się najsmaczniejszy 🙂

    Odpowiedz
  15. galantyna.pl napisał

    17 lutego 2014 o 08:55

    Wygląda fantastycznie!

    Odpowiedz
  16. napiecyku.pl napisał

    17 lutego 2014 o 11:07

    Cała moja rodzinka uwielbia takie pizze:))

    Odpowiedz
  17. magdzialenka00 napisał

    17 lutego 2014 o 12:50

    Uwielbiam serowe brzegi, a do tej pory kojarzyły mi się tylko i wyłącznie z wizytą w Pizzy Hut. A tutaj można samemu stworzyć taką pyszną pizzę. Super. Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  18. Małgorzata K napisał

    17 lutego 2014 o 14:47

    narobiłaś mi smaka tym serowym brzegiem, na pewno kolejna pizza będzie tak zrobiona 🙂

    dziękuję za wspólne pieczenie :***

    Odpowiedz
  19. Salvador Dali napisał

    17 lutego 2014 o 15:59

    haha, u mnie w domu robiło się taką 2 lata, ale w końcu powróciliśmy do klasyka, aczkolwiek nie powiem-te 2 lata po prostu spowodowały nudę, bo tak to ta propozycja jest meeega! 🙂
    I jakia smaczna pizza, podoba mi się jej zawartość i to bardzo 🙂

    Odpowiedz
  20. Nieidealna Perfekcjonistka napisał

    17 lutego 2014 o 21:32

    uwielbiam pizze, ale za serowym brzegiem nie przepadam 🙂 przynajmniej za tym z Pizza Hut – zawsze oddaje chłopakowi 🙂 jak się dorobimy piekarnika to zrobię taką domową ;D

    Odpowiedz
  21. martawkuchni.blog.pl napisał

    18 lutego 2014 o 11:25

    Danie, które uwielbia każdy:) wygląda cudownie:)

    Odpowiedz
  22. Ivka napisał

    19 lutego 2014 o 08:16

    Pyszna! Pizzy serowym brzegiem nigdy nie popełniłam, ale chyba muszę to zmienić 🙂

    Odpowiedz
  23. turysta napisał

    19 lutego 2014 o 18:12

    Smakowitości….. 🙂
    Jak ja lubię pizzę…

    w Łodzi kiedyś jadłem w okolicach placu Wolności 🙂

    Odpowiedz
  24. turysta napisał

    19 lutego 2014 o 18:13

    Pizza…. smaczności…
    jak ja to lubię 🙂

    Zdrówka 🙂

    Odpowiedz
  25. turysta napisał

    19 lutego 2014 o 18:14

    Smakowitości….. 🙂
    Jak ja lubię pizzę…

    w Łodzi kiedyś jadłem w okolicach placu Wolności 🙂

    Odpowiedz
  26. agata kida napisał

    19 lutego 2014 o 21:38

    Cześć:) Super blog i niesamowite przepisy:) Na pewno będę z nich korzystała :)Oczywiście obserwuję i zapraszam do mnie http://agaslodziak.blogspot.com do obserwowania i komentowania 🙂 Pozdrawiam cieplutko 🙂 Aga

    Odpowiedz
  27. eM Ka napisał

    20 lutego 2014 o 21:29

    Paulinko, super pomysł z tymi serowymi brzegami.. a sosik zrobiłam, rewelacyjny…!

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      24 lutego 2014 o 14:03

      Poważnie ?

      Strasznie się cieszę, że smakował <3 🙂

      Odpowiedz
  28. Anulla napisał

    23 lutego 2014 o 11:16

    boska pizza!:) a ostatnio właśnie przymierzam do wersji a’la korony z pizzy hut:)

    Odpowiedz
  29. judik napisał

    24 lutego 2014 o 13:46

    Cudowna pizza! 🙂

    Odpowiedz
  30. Aguś kulinarnie napisał

    28 lutego 2014 o 11:38

    Z serowym brzegiem jest mięciutka i pyszna.Nie robiłam takiej,ale jadłam i bardzo mi smakowała:)

    Odpowiedz
  31. Sosna napisał

    4 marca 2014 o 17:19

    Wow, to ciasto wygląda na takie jakie zawsze marzy mi się zrobić! Zapisuję 😀

    Odpowiedz
  32. Paweł napisał

    6 czerwca 2019 o 11:08

    Co tu dużo mówić, po prostu pycha! Dobrze, że trafiłem na tego bloga, muszę wysłać list z podziękowaniami do Google 😉 no i do Ciebie rzecz jasna!

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      6 czerwca 2019 o 20:19

      Dziękuję za te słowa! Bardzo mi miło! 🙂 Pozdrawiam ciepło!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 138 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Aleksandra - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Anna - Pod Jabłonką. Prawdziwe domowe obiady w Łodzi.
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl