Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Pizza ze szparagami i czerwoną cebulą

Sezon na szparagi niedawno się rozpoczął, wykorzystajcie dobrze ten czas robiąc pyszną pizzę ze szparagami 🙂 ! Poza szparagami potrzebujecie tylko kilku składników – często najprostsze rozwiązania okazują się najlepsze.
Kocham pizzę na cienkim i chrupiącym cieście, najczęściej korzystam z przepisu Jima Laheya.
Uwaga ! Ciasto do pizzy musimy przygotować około 9 – 12 godzin przed pieczeniem !
Z podanego przepisu otrzymacie 2 pizze (2 porcje).

DSC_0435

Składniki na ciasto:
250 g mąki pszennej
175 g wody
1/8 łyżeczki drożdży suszonych
łyżeczka soli

Składniki na sos:
200 g śmietany 18 %
100 g sera gorgonzola

Składniki – dodatki:
pęczek zielonych szparagów
1 duża czerwona cebula
sól i świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:
Ciasto: Przygotuj je na około 9 – 12 godzin przed pieczeniem. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj ze sobą w misce, nakryj ściereczką i odstaw.

Sos: Ser pokrój na małe kawałki. Ser i śmietanę wrzuć do rondelka i podgrzewaj często mieszając do czasu rozpuszczenia się sera. Odstaw.

Dodatki: Szparagi opłucz, odłam zdrewniałe końce. Ułamią się one same w odpowiednim miejscu. Szparagi obiera się w 1/3 od dołu. Możesz użyć obieraczki. Szparagi pokrój na mniejsze kawałki, następnie przekrój je wzdłuż. Cebulę pokrój w cienkie półplasterki.

Ciasto: Gdy będzie gotowe – nastaw piekarnik na 250 C. Ciasto podziel na 2 części, każdą z nich rozwałkuj na stolnicy, podsypując mąką w razie potrzeby. Gdy ciasto będzie cienkie – ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiecz spód w piekarniku przez około 5 minut. Po tym czasie wyjmij go z piekarnika. Sos rozsmaruj na cieście, dodaj szparagi i cebulę. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Piecz około 5 – 10 minut. Ja piekłam 10 minut.

Smacznego !

DSC_0460

2 czerwca 2015 Kategoria: Pizza, Sezonowo, Wege komentarzy 9

Komentarze

  1. Magda C. napisał

    2 czerwca 2015 o 08:12

    Jaka cieniutka! Bardzo ciekawa jestem tego ciasta do pizzy 🙂 Pracochłonne, ale pewnie w smaku genialne, smakowicie wygląda!

    Odpowiedz
  2. Marzena napisał

    2 czerwca 2015 o 08:18

    Wygląda niesamowicie:-)

    Odpowiedz
  3. Marzena napisał

    2 czerwca 2015 o 08:38

    Fajna ta pizza i ciekawe ciasto. Oj zjadłabym kawałek 🙂

    Odpowiedz
  4. laNika napisał

    2 czerwca 2015 o 17:09

    Wygląda na bardzo cienką, a taką właśnie lubię 🙂 zjadłabym!

    Odpowiedz
  5. Natalia napisał

    2 czerwca 2015 o 17:52

    Ale pysznie wygląda. Aż ślinka mi cieknie!

    Odpowiedz
  6. cookiemonster napisał

    3 czerwca 2015 o 09:52

    Taka pizza to jest coś 🙂 Super wygląda i na pewno super smakuje 🙂

    Odpowiedz
  7. Olka napisał

    5 czerwca 2015 o 14:28

    Ale pyszna pizza! Wygląda zjawiskowo 🙂

    Odpowiedz
  8. Agnieszka, Dom na obcasach napisał

    5 czerwca 2015 o 18:37

    Piękne zdjęcia 🙂 a pizza, rewelacyjna!

    Odpowiedz
  9. Łycha smaków napisał

    8 czerwca 2015 o 17:06

    Cudna pizza aż ślinka cieknie 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl