Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Rachel Khoo : Mała paryska kuchnia

Do niedawna kuchnia francuska była mi zupełnie obca. Szczerze mówiąc trochę się jej bałam – wydawała mi się dość skomplikowana i niemożliwa do posmakowania we własnym domu. Postanowiłam się przemóc i w związku z tym zakupiłam książkę „Mała paryska kuchnia” Rachel Khoo. Był to strzał w 10. Przeglądałam ją, czytałam przez cały weekend. Po prostu przepadłam. 




Mała paryska to coś więcej niż zwykła książka kucharska. To historia pewnej angielki, która rzuciła wszystko i postanowiła podążać za swymi marzeniami. Rzuciła Londyn dla Paryża i rozpoczęła studia na Le Cordon Bleu – kulinarnej świątyni. Szkoła ta założona została w 1895 roku jest jedną z najważniejszych światowych świątyń gotowania. 

Rachel rozwijała swoja pasję w maleńkiej kuchni wyposażonej jedynie w mały piekarnik i dwupalnikową kuchenkę. Pewnego dnia spełniło się jej jedno z marzeń – BBC wyprodukowało jej program. Na tym nie poprzestała – wydała świetną książkę, którą mam właśnie przed sobą. 




Mała paryska kuchnia zawiera 120 prostych przepisów. Nie są one skomplikowane a ich przyrządzenie możliwe jest w każdych warunkach, więc nie szukajmy kolejnych wymówek i postarajmy się poznać odrobinę francuskiego świata kulinarnego 🙂

Książka podzielona jest na działy:

– Codzienne gotowanie,
– Podwieczorek,
– Letnie pikniki,
– Aperitify,
– Obiad z przyjaciółmi i rodziną,
– Słodki poczęstunek.



Ponadto możemy poczytać na temat fundamentów kuchni francuskiej oraz „poznać” ulubione miejsca Rachel. Prawie wszystkie przepisy zilustrowane zostały całostronicowym zdjęciem autorstwa Davida Loftusa (naczelnego fotografa Jamiego Oliviera). Poza świetnymi fotografiami potraw, pojawiają się także zdjęcia Rachel, pokazujące jej życie codzienne. Zdjęcia są naprawdę piękne. Uwielbiam oglądać tę książkę niczym album ze zdjęciami 🙂 Okładka książki przykuwa wzrok. Mała paryska kuchnia ma duży format: 19,5 x 25,5 cm, twardą oprawę i grubszy matowy papier. 

Dzięki tej książce dowiedziałam się wiele o samej Francji na przykład: francuska gastronomia oraz rytuał tradycyjnych francuskich posiłków w 2010 roku zostały wpisane na Listę Niematerialnego Dziedzictwa Ludzkości. Francuzi doceniają dobre jedzenie, chciałabym doczekać takich czasów w Polsce. Dobrym przykładem jest skromna bagietka, będąca pewnym symbolem. Co więcej – co roku odbywa się konkurs na najlepszą bagietkę regionu. To niesamowite, że zwyczajne pieczywo traktowane jest we Francji jak wielki kunszt. 
Mogłabym pisać i pisać lecz nie chcę zdradzać zbyt wiele szczegółów książki, ponieważ trzeba ją po prostu przeczytać! Przeczytać i posmakować. Uwierzcie – każdy ma do tego warunki, nawet w skromnej, małej kuchni.


Ps. Nawet mój 4 – letni siostrzeniec znalazł coś dla siebie i poprosił ciocię o przygotowanie 😉



26 czerwca 2013 Kategoria: Recenzje książek komentarze 2

Komentarze

  1. aniumek napisał

    28 czerwca 2013 o 20:07

    O to ja tez cos znajde dla siebie cos czuje hehehe :)))

    Odpowiedz
  2. Życie smakiem się toczy napisał

    20 lipca 2013 o 16:21

    Dziękuję za udział w książkowej akcji! 🙂 Pozdrawiam serdecznie

    http://www.smakiemsietoczy.blogspot.com

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 138 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Aleksandra - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Anna - Pod Jabłonką. Prawdziwe domowe obiady w Łodzi.
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl